Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-M1: našlapaná stylovka

10.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který se objevil u nás v redakci, je Fujifilm X-M1. Jde o malý stylový CSC fotoaparát, je tedy bez hledáčku, díky čemuž má kompaktnější rozměry. Vyzkoušeli jsme jej se setovým objektivem 16-50 mm.

Videosekvence


S videosekvencemi budeme zde vcelku rychle hotovi, protože Fujifilm tuto oblast až tak moc nevyšperkoval. V podstatě tu máte dvě možná rozlišení, Full HD 1920×1080 pixelů a HD 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu.


Fujifilm X-M1 videosekvence


Obraz není úplně nejlepší, viditelně "pixeluje", clonění také není zrovna úplně plynulé a autofokus se umí občas ztratit, což platí zejména pro natáčení v hůře osvětlených prostorách. Ve dne je to o něco lepší. Zvuk je stereo, silné poryvy větru ale mikrofony nezvládnou, což není nic neobvyklého. Překvapila mě dosti vysoká míra šumu u interiérových videosekvencí. Vzhledem k průměrné kvalitě videa nepotěší dosti vysoký datový tok.
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 4700 kB/s (38 Mbps)
  • 1280×720 / 30 fps - cca 2450 kB/s

Kvalitu videa lze posoudit na dvou ukázkových videosekvencích. První je venkovní o délce 45 sekund (205 MB), druhá je pak interiérová s 39 sekundami (93 MB).


Stabilizace


Fujifilm X systém řeší stabilizaci přes objektivy, což je ostatně i případ 16-50mm objektivu. Můžete zvolit trvalou stabilizaci nebo stabilizování jen při focení, oba režimy lze doplnit o detekci pohybu, kdy při pohybu fotoaparátem nebo při pohybu na scéně fotoaparát zvolí dvojnásobné ISO a s tím poloviční čas. Stabilizaci lze pochopitelně vypnout. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a 75mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností. Testovaný účinek byl tedy cca 3,3 EV.



bez stabilizace



s trvalou stabilizací



se stabilizací pouze při focení



se stativem



Účinek stabilizace není sice stoprocentní a ne vždy se podaří dosáhnout plně ostrého snímku (zejména pokud zmáčknete spoušť hned naplno a nenamačkáváte ji), ale spolehlivost je slušná a s trochou štěstí lze těch 3,5 EV dostat.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří pracuje vcelku rychle a potěší i lehce nadprůměrnou úspěšností. Pokud chcete fotit portréty s malou hloubkou ostrosti, není však 16-50mm F3,5-5,6 OIS objektiv to pravé. O něco lepší práci v tomto ohledu nabídne jiný setový zoom XF 18-55mm F2,8-4,0 OIS, který má o celé EV lepší světelnost a navíc na trochu delší ohniskové vzdálenosti, marný by nemusel být ani telezoom 55-200mm F3,5-4,8 OIS na kratších ohniskových vzdálenostech a samozřejmě špičkou v tomto ohledu by měl být nový portrétní objektiv XF 56mm F1,2.


Fujifilm X-M1 portrét

expoziční čas 1/180 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 50 (75) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou vynikající, jen se mi podařilo zaostřit trochu více dozadu, než jsem měl. Na vlasech vidíte vynikající ostrost. Můžete se podívat i na snímek v RAWu.


blesk -2 EV (1/30 s, ISO 200)



blesk +0 EV (1/30 s, ISO 200)
 

blesk +2 EV (1/30 s, ISO 200)
 

blesk -2 EV (1/30 s, AUTO ISO 3200)

blesk +0 EV (1/30 s, AUTO ISO 3200)

blesk +2 EV (1/30 s, AUTO ISO 3200)

Směrné číslo blesku je jen 7 při citlivosti ISO 200, a tak je jasné, že se setovým objektivem zrovna moc daleko nedosvítí. Nepomáhá tomu ani delší expoziční čas 1/30 sekundy. K přijatelnému výkonu si tak musí dopomáhat vyšší citlivostí. Synchronizační čas blesku činí 1/180 sekundy. Nezdá se, že by pro blesk byly červené oči problém, tento efekt se téměř nevyskytoval. Pro vylepšení výkonu je zde samozřejmě možnost použít externí blesk.


Wi-Fi


Bezdrátové připojení Wi-Fi je dnes už spíše standardem než netradiční vymožeností. U Fujifilmu umožňuje nahrávat snímky z fotoaparátu do smartphonu, a to po jednom nebo i po více snímcích najednou. Další možností je procházet snímky ve fotoaparátu a prohlížet si je na větší obrazovce smartphonu.


Ve fotoaparátu je potřeba si akorát vybrat režim, ve kterém chcete pracovat a pak už jen stačí vesele odesílat. Samozřejmostí je nutnost si nainstalovat aplikaci Fujifilm Camera App nebo Fujifilm PhotoReceiver do smartphonu.


Další možností je přidat snímkům GPS souřadnici získanou mobilním telefonem, ale zde se mi nepodařilo dobrat se zdárného konce. Aplikace naběhla, obě zařízení se našla, GPS souřadnice ale předána nebyla. Proč, to netuším.


Jako poslední je tu možnost zálohování snímků do PC. K tomu si nejprve musíte stáhnout aplikaci ze stránek Fujifilmu. Tam najdete také návod, jak provést konfiguraci a světe div se, Fujifilm X-M1 je první fotoaparát s Wi-Fi, kde bylo první spojení s PC (a to ani nemělo Wi-Fi Direct) bezproblémové, povedlo se tedy na první pokus a dokonce bylo schopno jakž takž komunikovat na vzdálenost přes pět metrů a dvě zdi. Takhle silnou "wifinu" jsem ještě u fotoaparátu neviděl (většina jich z tohoto místa ani nenajde síť, natož aby byla schopna ještě komunikovat). Každopádně v takovém případě byla rychlost jen něco okolo 0,5 MB/s a moc dlouho to spojení stejně nevydrželo. Chce to lepší viditelnost k routeru.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.