Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-M1: našlapaná stylovka

10.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který se objevil u nás v redakci, je Fujifilm X-M1. Jde o malý stylový CSC fotoaparát, je tedy bez hledáčku, díky čemuž má kompaktnější rozměry. Vyzkoušeli jsme jej se setovým objektivem 16-50 mm.

Příslušenství


Do redakce nám přišlo jen novinářské balení, takže jsme dostali pouze fotoaparát s objektivem bez krytek, nabíječku s kabelem, Li-Ion akumulátor a manuál. Vy byste v plném balení měli najít ještě krytky, CD-ROM a popruh.


Fujifilm X-M1 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát využívá Li-Ion akumulátoru NP-W126 s napětím 7,2 V a kapacitou 1260 mAh. Podle výrobce to má spolu s XF 35mm F1.4 R objektivem vydržet na pořízení 350 snímků. O výdrži s 16-50mm objektivem se výrobce nezmiňuje. V testu na tom byl fotoaparát mnohem, mnohem lépe a nabíjel jsem až po zhruba 550 snímcích. Na druhou stranu je nutno uznat, že jsem nevyužíval Wi-Fi a nepřeháněl jsem to ani s bleskem.


LCD displej


Ve spodním řádku LCD displeje jsou uvedeny expoziční informace. Oceňuji to, že se zde ukazuje i automatikou volená ISO citlivost. Zde vidíte manuální ostření se zobrazením zaostřené vzdálenosti i hloubky ostrosti. Nahoře jsou údaje o zbývajícím počtu snímků a kvalitě záznamu. Pravý snímek ukazuje některé z menu nabídek, zde konkrétně tu pro výběr ISO citlivosti.


Velmi snadno se dají vybírat i AF body (nesmíte mít ale zapnutou detekci tváří). Při otáčení horního kolečka se zobrazuje animace s vysvětlivkami.


Po stisknutí tlačítka Q se zobrazí quick menu, ve kterém lze jednotlivé volby snadno nastavovat pomocí černého otočného voliče na zadní straně přístroje. Tlačítkem OK nebo namáčknutím danou volbu potvrdíte. Vpravo vidíte výběr uměleckých filtrů.


Nechybí ani možnost přenastavit si vyvážení bílé tak, aby lépe odpovídalo vašim představám. Např. pokud vám přijde, že některé nastavení je až moc teplé nebo studené, můžete to doladit. Na pravém snímku vidíte hlavní menu. Prvních pět panelů je věnováno fotografickým nastavením a cyklujete mezi nimi (až dojdete na poslední položku v pátém panelu, nepokračujete v technické části, ale vracíte se zpátky na první panel).


Zde je pak technická část skládající se ze tří panelů. Vpravo vidíte práci s menu pro bezdrátový přenos snímků.


Vyfocené snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně s některými základními informacemi. Nechybí ani zmenšený náhled, kde si ale navíc užijete jasového histogramu a zobrazení dalších nastavení.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.