Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-M1: našlapaná stylovka

10.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který se objevil u nás v redakci, je Fujifilm X-M1. Jde o malý stylový CSC fotoaparát, je tedy bez hledáčku, díky čemuž má kompaktnější rozměry. Vyzkoušeli jsme jej se setovým objektivem 16-50 mm.
Musím přiznat, že Fujifilm X-M1 mi udělal docela velkou radost. CSC fotoaparáty bez hledáčku sice nemám nějak moc v oblibě, ale tohle je opět jedna z výjimek, se kterou mě opravdu bavilo fotit, a to i přes použití setového zoomovacího objektivu. Design těla je velmi pěkný, zpracování rovněž a jedinou výjimkou byl lehce uvolněný objektiv v bajonetu, což může být ale jen problém konkrétního kusu. Ovládání je přijatelné, najdete tu quick menu, ve kterém se dá vše vcelku rychle ovládat. Osobně mi ale přišlo, že řazení položek nemá logiku a je obráceně. Někomu to může přijít přirozené (toto je opravdu subjektivní), ale osobně bych čekal, že když budu pohybovat kolečkem doprava, že bude hodnoty zvyšovat a ne snižovat. Potěší výklopný LCD displej s pěkným obrazem.

Po stránce ostření musíte počítat s tím, že jeho rychlost je dostačující, ale rozhodně ne bleskurychlá. Nezdržuje tedy, nicméně mnoho konkurenčních fotoaparátů je mnohem svižnějších. To se týká i startu přístroje, prodlev mezi snímky a dalších parametrů. Na druhou stranu je nutno uznat, že fotoaparát má dosti velký buffer a především s ním dokáže opravdu hodně rychle pracovat. Velmi se mi líbilo manuální ostření s nezvyklým focus peakingem, který nezobrazuje hrany barevně, ale vyloženě je přeostřuje. Vypadá to jak hodně nepovedený efekt ve Photoshopu, ale pro manuální zaostření je to výborná pomůcka.


Fujifilm X-M1 galerie závěr


Pokud jde o nastavení expozice, to je dostatečně bohaté, líbí se mi možnost nastavit automatice ISO citlivostí celý rozsah (tedy minimální i maximální hodnoty, ve kterých se může pohybovat), dokonce je tu automatické ISO i v manuálním režimu expozice! Co už ale nepotěší, je nestálost měření, kdy každé namáčknutí na totožné scéně může přinést rozdílnou naměřenou expozici. To platí zejména tehdy, když jste hodně rychlí a mačkáte spoušť hned poté, co fotoaparát najede do režimu focení. Rovněž clonění je docela veselé. Když je scéna expozičně méně náročná (např. krajinka focená po slunci), fotoaparát téměř necloní a malá hloubka ostrosti u krajin nemusí být zrovna žádoucí. Naopak v protisvětle se vůbec nerozpakuje vystřelit na maximální hodnotu F22 a způsobit tak difrakci (byť funkce Lens Modulation Optimizer by měla tuto vadu trochu snižovat). Na druhou stranu se můžete těšit na výrazné hvězdičky v protisvětle.

Videosekvence nejsou silnou stránkou přístroje. Zvládne sice Full HD rozlišení, ale obraz trochu kostičkuje, clonění není úplně plynulé. Autofokus je přijatelný, nicméně za slabšího světla to občas také trošku nezvládá. Ani s expozicí si tu moc nepohrajete (můžete však nastavit třeba clonu). Interní blesk je dost slabý. Najdete tu bezdrátové Wi-Fi připojení, které kupodivu funguje. Přenášení dat mezi smartphonem a fotoaparátem není nic neobvyklého, poprvé mi ale v testech fotoaparátů na první pokus fungovalo i připojení PC a fotoaparátu, a to ani nebylo potřeba Wi-Fi Direct. Wi-Fi je poměrně silná (tam, kde ostatní ani nenadetekovali síť, X-M1 byla schopna aspoň jakž takž komunikovat). Výborná je i výdrž na baterii.

Na fotoaparátu lze rozhodně ocenit kvalitu obrazu. 16MPx X-Trans snímač je schopen podat detailní obraz s překvapivě malým množstvím šumu a ISO 3200 není citlivost, ze které by vám měly hrůzou vstávat vlasy na hlavě. Nouzově se dá použít i ISO 6400. Navíc setový objektiv XC 16-50mm 1:3.5-5.6 OIS patří rozhodně k tomu lepšímu mezi setovými objektivy pro CSC. Líbí se mi barevné podání, slušný dynamický rozsah. Nelíbí se mi to, že se přes dodaný software (RAW File Converter, obdoba SilkyPix Developer Studia) nedá dostat neodšuměný RAW. Barevné odšumění je i při nejnižším nastavení silné a projevuje se to např. v nahnědlé trávě.

Celkově lze říci, že Fujifilm X-M1 rozhodně patří k tomu lepšímu ve třídě CSC fotoaparátu bez hledáčku. Nabídne výbornou kvalitu obrazu, a to i se setovým objektivem. Chtělo by to ještě trochu zapracovat na rychlosti, ovládání některých prvků nebo třeba na videu. I tak jej ale mohu určitě doporučit, byť je poměrně drahý.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení krajin a jiných scén s požadavkem na vysoké detaily
2) Focení i při vyšších citlivostech (dobré výsledky i na ISO 3200)
3) Použití se starými manuálními objektivy (velmi zajímavý focus peakng)
 
 

Plusy


+ Dobrá kvalita obrazu i na vyšší ISO
+ Zajímavý focus peaking
+ Výborný 16-50mm setový objektiv

+ Velký buffer
+ Polohovatelný LCD displej
+ Wi-Fi
+ Zajímavý retro design
+ Konfigurovatelné automatické ISO (i v režimu M)
+ Solidní výdrž na baterii
 
 

Minusy


- Nestálé měření expozice (každé namáčknutí může hodit jinou expozici)
- Slabší videosekvence
- Jen průměrně rychlé ostření (nicméně dostatečné)
- Roztodivné clonění (málo u krajin, moc v protisvětle)
- Pro někoho nelogicky obrácené ovládání (řazení menu od nejvyššího po nejnižší)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X-M1 děkujeme Fujifilmu.
 

Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH (včetně objektivu 16-50mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm X-M1?
V anketě šlo hlasovat od 10.2.2014 do 10.2.2015. Počet hlasujících: 10
Výborný60 %
Průměrný30 %
Špatný10 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.