Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-S1: jedinečný

20.3.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fujifilm je doslova výrobcem ultrazoomů, vždyť nabídka těchto přístrojů u něj značně překračuje 10 modelů. My se dnes podíváme na nejlepší z nich, model X-S1 s velkým 2/3" EXR CMOS čipem s 12 megapixely, 26× objektivem s manuálním zoomem a videem ve Full HD.

Autofokus, ostření


Fujifilm X-S1 nabízí vedle autofokusu i manuální ostření. To má elektronickou vazbu, která je sice mnohem lepší než u předchozích ultrazoomů Fujifilm, nicméně i tak by mohla být přesnější. Na kvality CSC fotoaparátů stále nedosahuje, je poněkud "gumová". Už klasickým nesmyslem u Fujifilmu je restartování zaostření po prohlédnutí snímku. Vy tedy vyfotíte snímek, podíváte se zda je opravdu ostrý, jenže to už se zaostření rozladí, takže můžete ostřit znova. Kdo tohle vymyslel? Při ostření si můžete zvětšit náhled (doopravdy zvětšit s vyšším rozlišením, nikoli běžné resamplování), což manuální ostření do velké míry usnadňuje a X-S1 rozhodně patří k ultrazoomům, kde je manuální ostření nejsnazší.

Autofokus má jednorázovou a průběžnou variantu. Průběžná varianta je zde jen co se týká náhledu (obrazu na displeji), po namáčknutí už nepřeostřuje. Výběr ostřícího bodu můžete provést ručně na jeden ze 49 bodů, případně to nechat na automatice. Máte tu autofokus se sledováním a detekce tváří je poměrně rychlá, její úspěšnost lze hodnotit jako dostatečnou.





Co se týče ostřících vzdáleností, mezi jednotlivými režimy (normální, makro a supermakro) nejsou žádné výraznější rozdíly. Jediná výrazná změna je pouze u supermakra na nejširším ohnisku, kdy lze fotit ze vzdálenosti asi jednoho až dvou milimetrů od přední čočky, zatímco další dva režimy potřebují zhruba 3,5 centimetru. Do 150mm ohniska lze fotit ze vzdálenosti méně než 8 centimetrů, což se projeví až na 0,75× virtuálním zvětšení. Není to sice nějak zvlášť mnoho, ale při daném ohnisku to umožní vytvářet velmi pěkné kompozice. V supermakro režimu je pak na nejširším ohnisku k dispozici 0,85× zvětšení, ale při tak širokém ohnisku a krátké vzdálenosti je to stejně jen těžko použitelné (budete si stínit objektivem).





Rychlost ostření je za běžného denního světla vynikající, prakticky v celém rozsahu ohnisek jsem naměřil 0,3 sekundy, nejhůře tak 0,5 sekundy. To je vynikající rychlost. Horší je to za špatného světla, zde si už chvilku počkáte, ale ani tady to není vyloženě špatné. Spíše mě zklamala úspěšnost ostření, kdy se občas stává, že fotoaparát nezaostří, ačkoli k tomu nemá nejmenší důvod.




expoziční čas 1/100 s, clona F4, citlivost ISO 1000, ohnisko 97 mm, klikněte pro zvětšení



Pro běžné makro snímky bych doporučil trochu zazoomovat (na cca 80-150mm ohnisko), což často vylepší kompozici a fotografie budou vypadat hezky i přesto, že virtuální zvětšení je jen cca 0,75×. Vzhledem k tomu, že byl snímek focený na ISO 1000, je míra šumu docela příjemná.




expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 320, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Supermakro sice dovoluje ostřit od cca 1-2 milimetrů, ale v praxi je to těžko využitelné. Snímky jsou perspektivně hodně zkreslené a v drtivé většině případů si jen budete stínit objektivem.




expoziční čas 0,4 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 137 mm, klikněte pro zvětšení



I zde vidíte, že je makro fotoaparátu docela slušné. Bylo dosaženo zhruba onoho 0,75× virtuálního zvětšení.




expoziční čas 2,3 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 624 mm, korekce -0,3 EV, makropředsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



U tohoto snímku jsem využil makropředsádku Raynox DCR-150, kterou lze připevnit jedním stiskem na 62mm závit. Nabízí 4,8 dioptrie, výrazně sníží ostřící vzdálenost a výsledkem je 3,2× virtuální zvětšení! Tato dvojka je na makro vynikající.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát nabízí všechny důležité režimy expozice, tedy programovou automatiku, prioritu clony, času, plný manuál a dokonce i bulb režim. Měření expozice je vcelku bezproblémové, což ale neznamená, že by se občas nehodila mírná korekce expozice. V EXR režimech vám to sice zůstane zapovězeno, ale jak si povíme, dá se to vcelku snadno obejít. Citlivosti mají velký rozsah od ISO 100 do ISO 12800. Kroky jsou po 1/3 EV, výjimkou je jen velký skok mezi ISO 100 a 200 a mezi ISO 6400 a 12800 (zde jsou rozdíly 1 EV). Citlivosti ISO 4000 až ISO 6400 jsou k dispozici max. v rozlišení 6 MPx, ISO 12800 pak jen ve 3 MPx.

Expoziční časy mají rozsah 1/4000 s až 30 sekund, nicméně v závislosti na režimu, citlivosti a dalších detailech se mohou výrazně lišit (někde jen 1/4 sekundy, někde do 1 sekundy, občas třeba 4 sekundy...). Nemá smysl zde vypisovat všechny možnosti. Clonu lze volit od hodnot světelnosti objektivu (tedy F2,8 až F5,6 dle ohniska) do maximální hodnoty F11 (v některých režimech jen do F8). Jak vidíte na grafu, zejména u kratších ohnisek patří X-S1 k nejsvětelnějším objektivům, od ohnisek přes 200 mm ale své klady začíná ztrácet a naopak se pomalu propadá k nejhorším. I tak lze ale světelnost vzhledem k velikosti čipu docela pochválit.





Můžete využít korekci expozice od -2 EV do +2 EV, nechybí ani expoziční bracketing s až 1EV rozdíly. Komu by to nestačilo, najde tu i ISO bracketing a pár dalších. Počítejte s tím, že při citlivostech ISO 4000 a vyšších nelze fotit do RAWu.


Expoziční a fotografické režimy


Režimy focení můžete navolit na horním kolečku. Jednotlivé vlastnosti jako čas a clonu pak nastavuje neoznačeným kolečkem vpravo.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, clonu můžete nastavit od hodnot světelnosti objektivu (F2,8 až F5,6 dle ohniska) do maximální hodnoty F11. Rozsah časů se značně liší podle citlivosti, např. u ISO 100 je zde rozsah jen 1/1000 s až 1/4 sekundy, při ISO 3200 pak už 1/4000 s až 1 sekunda. Docela netradičně na tuto kategorii tu najdete i bulb režim. LCD displej neodpovídá danému nastavení. Zobrazuje se graf pod(pře)expozice, citlivost můžete nastavit od ISO 100 do ISO 12800. V případě automatické citlivosti se vždy použije ISO 400 (pak je max. čas až 4 sekundy). Je tu možnost expozičního bracketingu.
  • A (Priorita clony) - Uživatel nastaví clonu (rozsah končí na F8), fotoaparát dopočítá čas (až 30 sekund) a citlivost můžete nastavit ručně v rozmezí ISO 100 až ISO 12800, případně to nechat na automatice, které lze omezit rozsah od ISO 100 do ISO 400, 800, 1600 nebo 3200. Funguje zde korekce expozice od -2 EV do +2 EV, LCD displej podle toho upravuje náhled na displeji. I zde funguje expoziční bracketing.
  • S (Priorita času) - Viz režim A, nicméně zde uživatel nastavuje čas od 1/4000 s do 30 sekund, fotoaparát dopočítává clonu. Všechny rozsahy jsou totožné s režimem A.
  • P (Program AE) - Fotoaparát zvolí expoziční čas (do 1/4 sekundy) a clonu. Rozsahy citlivostí, clony, korekce expozice jsou totožné s režimy A a S. Za předpokladu, že je vypnuta automatika u ISO citlivosti, DR funkce a je vypnutý i blesk, je možno využít programového posunu. Uživatel tedy má možnost upravit clonu (max. F8) a fotoaparát upraví čas.
  • EXR - Využívá EXR schopností čipu. Může snímat v plném rozlišení (EXR HR), v polovičním s rozšířeným dynamickým rozsahem (EXR DR), rovněž v polovičním se sníženým šumem daným slučováním buněk (EXR SN) a je možno nechat výběr na automatice. Přijde mi, že automatika tohoto výběru je už o něco inteligentnější než tomu bývalo dříve. U tohoto režimu není možné focení v RAWu nebo korigovat expozici. Dá se to ale snadno obejít tím, že nastavíte rozlišení 6 megapixelů v režimech PASM. Pak už budou fungovat EXR módy i v těchto režimech.
  • Automatika
  • Adv. - Režim až 360° panoramat, multiexpozice pro rozmazání pozadí (Kontr. Ostr.) nebo multiexpozice pro snížení šumu (Pro Tm. Scény), kdy vyfotí čtyři snímky, sloučí je dohromady, což se projeví v nižším šumu.
  • SP - Scénické režimy
  • C1, C2, C3 - Pozice pro uživatelská nastavení.



expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 200, ohnisko 148 mm, klikněte pro zvětšení



I přes poměrně velký čip nemůžete čekat malou hloubku ostrosti. Pozadí se jen velmi lehce maže. Fujifilm ale slibuje malý trik - trojitou expozici s nejrůznějším zaostřením a poskládáním snímků dohromady.




expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 250, ohnisko 148 mm, klikněte pro zvětšení



Tato funkce je možná slušná pro velmi malá rozlišení, ale i zde lze vidět zvláštní artefakty a osobně bych tuto funkci nepoužíval na rozdíl od multiexpozice snižující šum.




expoziční čas 1/450 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Zajímavé je i snímání panoramat, a to dokonce v 360° úhlu. Skládání není špatné, ale občas jde vidět trochu nepovedené předěly. Protože jde o snímky z videosekvence, počítejte s malým rozlišením. Při focení na výšku je to jen 1624 pixelů.




expoziční čas 1/420 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Můžete zvolit i menší úhly záběru, např. 180° nebo 120°. Kvalita obrazu je totožná s předchozím případem.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.