Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-S1: jedinečný

20.3.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fujifilm je doslova výrobcem ultrazoomů, vždyť nabídka těchto přístrojů u něj značně překračuje 10 modelů. My se dnes podíváme na nejlepší z nich, model X-S1 s velkým 2/3" EXR CMOS čipem s 12 megapixely, 26× objektivem s manuálním zoomem a videem ve Full HD.

Příslušenství


Fotoaparát jsme nedostali v originální krabici, a tak se u nás v redakci objevil jen fotoaparát, krytka objektivu se šňůrkou, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem a popruh. Vy byste ale měli v krabici najít i manuál, CD-ROM, sluneční clonu a USB kabel.





Výdrž baterie


Fujifilm použil k napájení Li-Ion akumulátor NP-95 s docela netradičními specifikacemi. Má napětí jen 3,6 V, což je v této kategorii velkým překvapením. Naopak kapacita 1800 mAh je hodně vysoká. Celkově tak baterie nabízí zhruba 6,5 Wh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 460 snímků přes LCD displej a 500 snímků při využití EVF. Osobně jsem využíval oboje, spíše trochu více EVF. Dostal jsem se na výdrž 600 snímků, což považuji za velmi pěkné číslo.


Dodaný software


K fotoaparátu jsme bohužel nedostali žádné CD se softwarem a na stránkách Fujifilmu nejsou ani aktualizace pro RAW File Converter 4.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej s 3,0" úhlopříčkou má vyšší rozlišení 460.800 bodů, díky čemuž je obraz dostatečně ostrý. Můžete si nechat zobrazit mřížku, vodováhu i histogram, to ale lze pochopitelně i vypnout. Jinak se nahoře zobrazuje počet volných snímků a kvalita záznamu, dole pak fotografický režim a expoziční nastavení. Naprosto však nechápu koho napadlo udělat dole šedivý proužek navíc. Pod ním je samozřejmě schován zbytek snímku, a tak budete mít většinu snímků kompozičně divně, protože nepočítáte s tím, že na fotce bude ještě několik set pixelů, které ale na displeji prakticky nevidíte.


Při otáčení horním kolečkem se zobrazuje animace tohoto kolečka, takže i ve tmě víte, co kde máte. U čtyřsměrného ovladače se zobrazí malé menu s výběrem položek. Podobné jsou i výběry pro ISO a vyvážení bílé (ta jsou vertikálně).


U manuálního ostření opravdu vidíte hodně zvětšený ostrý obraz, díky čemuž je ostření dost snadné. Vpravo vidíte jedno z vertikálních menu.


Stiskem tlačítka DISP/BACK se můžete proklikat k zobrazení, kdy na LCD displeji vidíte v podstatě simulaci stavového displeje. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí.


Hlavní menu je děleno na dvě záložky, první se věnuje fotografickým nastavením, druhá pak technickým (nicméně nelogicky tu najdete i aktivaci RAWu).


Zobrazování snímků je klasické celoplošné s několika základními údaji, dále si lze zobrazit zmenšený náhled, jasový histogram a podstatně bohatší informace o snímku.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.