Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T20: zatraceně dobře fotící APS-C

6.11.2017, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme na zoubek APS-C CSC fotoaparátu Fujifilm X-T20. Má X-Trans CMOS III snímač s 24 megapixely, podporu 4K videa i výklopný dotykový displej a retro design. Vypadá to, že je nač se těšit.

Fotografování portrétů, blesk

 
Fujifilm X-T20 má docela solidní detekci tváří, má přiměřenou rychlost úspěšnost. Pokud navíc použijete setový objektiv 18-55mm F2,8-4,0, můžete se těšit na lepší mazání pozadí než je běžné u klasických setových objektivů.
 
Fujifilm X-T20 portrét
 
expoziční čas 1/90 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisko 55 (83) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Jak sami vidíte, portrétní objektiv to sice není, ale popředí dokáže od pozadí odpíchnout docela pěkně. V zaostřené ploše vidíme velmi pěkné detaily, což ještě o trochu lépe vynikne v RAWu, který si můžete stáhnout.
 
Fotoaparát je vybaven interním bleskem, který jsem testoval na tvorbu efektu červených očí. Jako vždy záleží na konkrétní osobě, v zásadě ale lze říci, že na tento efekt trpí zhruba tak průměrně. Nedostal jsem nikdy vyloženě rudé zorničky, ale ani černé.
 
Synchronizační čas blesku činí 1/180 sekundy, což není zrovna nejlepší. Fotoaparát vám na rozdíl od ostatních nezakazuje použít s bleskem i kratší časy, ale pak se musíte připravit na neosvícené plochy. Ještě při 1/250 sekundy vypadá být vše v pořádku, od 1/320 sekundy je ale vidět narůstající černý pruh daný nestíhající závěrkou. S fotoaparátem můžete použít i externí blesky včetně bezdrátových modelů.
 
Fujifilm X-T20 blesk
 
Fotoaparát dovoluje s bleskem použít i kratší expoziční časy než je synchronizační čas (1/180 sekundy). Pak ale čekejte černé proužky.
 
 

Výdrž baterie

 
K napájení je použit Li-Ion akumulátor NP-W126S, který má napětí 7,2 V a kapacitu 1200 mAh. Dle výrobce má vydržet na pořízení 350 snímků. V testu jsem fotil i natáčel videa a výsledné skóre se ustálilo na 275 fotkách a 10 minutách videa. To je průměrná hodnota.
 
 

Displej

 
V rychlosti se podíváme na rozmístění ikonek na displeji a menu nabídky.
 

 
Dole vidíte především expoziční informace, nechybí však ani zobrazení zaostřené vzdálenosti. Na něm je také vidět, jak fotoaparát při každém namáčknutí naměří trochu jinou vzdálenost. Vpravo je pak tlačítko, kterým si vybíráte, co se bude dělat dotykovým ovládáním.
 

 
Zaostřovací body lze vybírat ručně nebo dotykem. Vpravo pak vidíte jednu z menu nabídek, kterou si můžete namapovat na čtyřsměrný ovladač.
 


Dále tu vidíte zvětšení náhledu při manuálním ostření. Opět je zobrazena vzdálenost, na kterou se ostří. Pravý snímek ukazuje natáčení videa, u kterého lze měnit expoziční nastavení.
 

 
Pomocí tlačítka DISP/BACK lze změnit náhled při focení, ten úplně zmizí a nahradí jej "stavový displej". Vpravo pak vidíte quick menu, ve kterém se lze pohybovat šipkami a jednotlivé volby nastavujete zadním rollerem. Po vyjetí za hranu se ocitnete na druhé straně řádku (klik doleva z rozlišení videa vás dostane na vyvážení bílé). Menu si lze uspořádat dle libosti.
 


Hlavní menu má mnoho záložek a pokud definujete vlastní menu (MY), začne na něm. Toto menu si můžete konfigurovat a vybrat si tak nejčastěji používané položky do jediné záložky, abyste je pak nemuseli lovit po celém menu.
 


Zobrazení fotografií může být celoplošné, kdy se dole zobrazí expoziční informace a nahoře údaje o datu a době pořízení. Můžete si ale náhled i zmenšit. Pak se objeví i histogram a více informací o snímku.
 
 

Wi-Fi

 
Jak už je dnes zvykem, fotoaparát podporuje bezdrátové připojení (Wi-Fi).  Samotné funkce jsou dobré. Máte zde např. možnost kopírování snímků z fotoaparátu do telefonu.
 

 
Nechybí ani možnost vkládání GPS souřadnic (netestováno) a dálkového ovládání. To funguje svižně a umožní nastavit základní expoziční hodnoty i některé další detaily.
 

 
Rozběhání Wi-Fi byl zprvu trochu oříšek (např. nalezení, kde se vůbec Wi-Fi ve fotoaparátu zapíná), pak už vše funguje bezproblémově. Moc ale nerozumím tomu, proč se připojení při přechodu mezi Wi-Fi režimy vypíná (šipka vlevo nahoře vás nedostane na úvodní obrazovku, ale vypne Wi-Fi připojení).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.