Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T20: zatraceně dobře fotící APS-C

6.11.2017, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme na zoubek APS-C CSC fotoaparátu Fujifilm X-T20. Má X-Trans CMOS III snímač s 24 megapixely, podporu 4K videa i výklopný dotykový displej a retro design. Vypadá to, že je nač se těšit.
Dnes jsme se podívali na CSC fotoaparát Fujifilm X-T20. Jde o levnější variantu k modelu X-T2, která neztrácí mnoho z jeho schopností, ale přináší mnohem zajímavější cenu. Fotoaparát působí bytelně a mnohé fotografy zejména ze staré školy potěší svým ovládáním pomocí koleček pro expoziční čas a s mnoha objektivy i clonovým kroužkem. Tohle je ale individuální, někdo může naopak preferovat klasické PASM kolečko. Videosekvence se zapínají jako jeden ze speciálních režimů na levém kolečku a není zde tedy způsob, jak video natočit na jeden stisk. Je to přístroj pro ty fotografy, kteří mají čas a některé moderní přístupy jsou mu cizí.
 
Hledáček je slušný (konkurence mívá i o něco větší), najdete tu také výklopný dotykový displej. Ukazuje se zde však jako v mnoha dalších ohledech, že Fujifilm některé funkce přidává spíše z povinnosti, nejsou ještě plně dotažené a chce to více zkušeností. Citlivost displeje je slabší a využívá se téměř jen pro polohování AF bodu. Pro další nastavení většinou nefunguje. Uvítal bych také větší grip. Oceňuji však výbavu jako je např. vstup pro externí mikrofon.
 
Fujifilm X-T20 hodnocení
 
Dostáváme se k autofokusu. Ten je hybridní (fázové senzory na snímacím čipu) a nabídne dosti rychlé doostřování, zde mu to opravdu jde dost dobře. Kdo by však čekal nějak skvělé průběžné ostření, může být trochu zklamán. Rychlejší pohyby mu občas dělají potíže a přesnost při zapnuté prioritě spuštění závěrky je špatná. Rozhodně zapněte prioritu zaostření, jinak se připravte na množství neostrých snímků. Citlivost za špatného světla je spíše průměrná. Rychlost přístroje je však solidní, nabídne velmi rychlé sekvenční snímání a rozumnou velikost RAW bufferu.
 
Rozsah nastavení expozice je bohatý i díky elektronické závěrce, která umožňuje nastavit 1/32000 sekundy. Měření expozice však poněkud podexponovává snímky. Velmi bohaté možnosti nastavení jsou i u videa, kde lze využít dokonce velmi detailního 4K záznamu. Potěší i to, že ve 4K režimu nedochází k zúžení úhlu záběru. Dokonce je možné mít i automatické ISO. Nedostatečné zkušenosti Fujifilmu s profesionálním videem se ale odráží např. slabšími výkony při zoomování (jak skákání expozice i při plně manuálním nastavení nebo laxnost autofokusu). Máme tu i Wi-Fi, nicméně i zde by to chtělo aplikaci ještě trochu dotáhnout a např. zjednodušit přepínání mezi režimy Wi-Fi připojení.
 
Jak sami vidíte, Fujifilm má spoustu funkcí, většinou dosti dobrých, ale chtělo by to ještě doladit jejich mírné nedostatky. Při neúnavné snaze Fujifilmu vylepšovat vlastnosti fotoaparátů novými verzemi firmwaru lze čekat, že mnoho z nich bude v budoucnu vyřešeno. Co má ale Fujifilm zmáknuté naprosto bravurně, je kvalita obrazu. Pořád jsem nevěřil, co je vlastně možné vytřískat z APS-C senzoru. Tvrdí se, že X-Trans senzory mají mít výkon přibližující se full frame senzorům, a i když je to pochopitelně nadsazené, zas tak úplně mimo to rovněž není. JPEGy jsou krásně detailní, barevně živé (a to i přes silné barevné odšumování). Dokonce bych řekl, že JPEGy bývají často tak dobré, že budete mít co dělat, abyste z RAWu vyvolali výrazněji kvalitnější snímek, pokud vůbec.
 
Ve výsledku bude hodnocení fotoaparátu Fujifilm X-T20 dosti pozitivní. Zejména kvalita obrazu je výborná a pokud si vezmeme set s XF 18-55mm objektivem, pak dostanete kombinaci s vynikající stabilizací a překvapivě dobrou schopnost snímání za špatného světla. Fotoaparát je ale srážen i některými nedotaženostmi v ovládání.
 
Fujifilm se očividně snaží dorovnávat konkurenci a přinášet u posledních modelů moderní prvky jako je Wi-Fi, dotykový displej nebo 4K video, nicméně je poněkud vidět absence zkušeností a tyto funkce by chtělo ještě místy doladit. Pokud je tedy pro vás důležitá kvalita fotografií, jde o špičku na trhu CSC přístrojů, pokud bychom se ale bavili o fotoaparátu komplexně včetně přídavných funkcí, pak je zde ještě nemálo detailů ke zlepšení.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Fotografování s vysokým rozlišením i při horším světle
2. Rychlé sekvenční snímání
 
 

Plusy


+ Vynikající kvalita JPEGů i při vyšších ISO
+ Podpora 4K rozlišení videa
+ Sekvenční snímání se 14 fps
+ Podpora externího mikrofonu
+ Mechanická i elektronická závěrka (až do 1/32000 sekundy)
 
 

Minusy

 
- Malý grip a místy nedotažené ovládání
- Hybridní autofokus by chtěl ještě dotáhnout (přesnost, rychlé pohyby)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X-T20 děkujeme Fujifilmu..
 
 
Cena v době testování: cca 25 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.