Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X10: retroborec

21.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jste se dočkali recenze dalšího velmi zajímavého profi kompaktu. Je jím Fujifilm X10, který je vybaven 2/3" EXR CMOS čipem s 12MPx rozlišením. Jeho objektiv má netradiční manuální zoom a výbornou světelnost od F2,0. Jak si povede v testu?
Fujifilm X10 je už papírově velmi zajímavým fotoaparátem. Jak se ukázalo v recenzi, zajímavý je i ve skutečnosti. Velmi zajímavý je jeho retro design, který budí zaslouženou pozornost. Zapínání pomocí otočení objektivu shledávám také zajímavým. Chod zoomu je hladký a vhodný i pro video, to by si ale zasloužilo lepší stabilizaci a s ohledem na to, že jde o Full HD, mi přijde poněkud kostičkované. Netradičně tu najdete i průhledový hledáček, naopak tradičně má vcelku malé pokrytí. Osobně bych tu uvítal elektronickou variantu nebo průhledovou se zobrazováním výřezu jako u dnes již legendární X100. Profesionálněji zaměřeným fotografům přijdou jistě vhod sáňky na blesk.

Objektiv je velkou chloubou přístroje. Má sice jen 4× zoom, ale v celém rozsahu nabízí vynikající světelnost, takže lze fotit i s rozmazaným pozadím zhruba srovnatelným s APS-C zrcadlovkami vybavenými setovým 18-55mm objektivem. Makro a telemakro mě moc nepřesvědčilo, je zde však i supermakro na nejširším ohnisku, a to už je věru jiná zábava. Jen škoda, že je k dispozici jen a pouze na 28mm ohnisku. Ostření je velmi rychlé a většinou i úspěšné (pozor na omylem zapnuté makro!). Optická stabilizace má spíše průměrný účinek. Opticky je to velmi kvalitní objektiv s výbornou kresbou až do rohů, a to i při nízkých clonách. Silné zkreslení je i v RAWu korigováno, takže se s ním prakticky nesetkáte, totéž se týká vinětace. Chromatická aberace potrápí spíše na širších ohniscích u nižších clon, většinou je minimální až žádná.

Za největší nedostatek přístroje považuji jednu čistě softwarovou záležitost. Je to neuvěřitelně protivný téměř neprůhledný šedivý proužek na spodní části displeje, který vám zakrývá 10 % z náhledu fotografie. Je sice hezké, že hodnoty expozice jdou pak krásně vidět, ale k čemu je to dobré, když nevidíte část fotky a v podstatě komponujete přes displej tak trochu naslepo? U optického hledáčku se dá malé pokrytí pochopit, ale proč úmyslně snižovat pokrytí nějakým hloupým proužkem? Pokud fotíte v poměru 3:2, jste v pohodě, ale pro 4:3 je práce s fotoaparátem v tomto ohledu dost nepříjemná a až uvidíte na počítači polovinu snímků s nesmyslně mnoho místem dole nebo portréty s překvapivě mnoho místem na jedné straně, nedivte se. Protože proužek.




Ocenění TREFA získává Fujifilm X10
za vysoce kvalitní snímky a zajímavý retro design. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jedním z velkých nedostatků přístroje je také práce s expozicí a vše kolem ní. Nabídka citlivostí (včetně korekce automatiky nebo dokonce podpoře automatiky v režimu M!), expozičních časů a clon je nebývale bohatá, tady mohu chválit, ale různá omezení a vazby mezi nimi už rozhodně ne. Podle citlivosti máte omezené maximální časy, podle clony minimální, podle režimu zase clony, atd... Situace, kdy se budete divit, proč najednou nejde navolit čas 1/1300 s, když to včera ještě šlo, nebo proč nelze nastavit clonu vyšší než F9, když fotoaparát zaručeně podporuje i F11, proč najednou nefunguje programový posun, budou na denním pořádku.

Co se týče krátkých časů, patrně to má souvislost s rychlostí závěrky, která takové časy nezvládne (stačilo sem dát ND filtr a bylo by po problému), ale proč je zakázána nejvyšší clona... to už reálný základ dle mého názoru nemá. To, že displej nijak nereaguje (nemění zobrazení jasu snímku) na nastavenou expozici je další nepříjemná záležitost. Reaguje pouze na korekci expozice, ale pokud máte expozici nastavenu úplně mimo bez korekce, dozvíte se to jen zčervenáním hodnoty clony nebo času. Jak moc jste mimo, to už se nedozvíte.

Problémem je i to, že fotoaparátu dost dlouho trvá, než nastaví správnou expozici. Pokud fotíte hned po zapnutí, fotoaparát ještě není vzpamatovaný a občas rychleji zaostří než doměří expozici. Fotografie tak mohou být sice zaostřené, ale expozičně totálně mimo. Samotné měření expozice je tak napůl spolehlivé. Expozice je nastavená správně, nemá tendenci přeexponovávat nebo naopak, téměř se ale nedá dobrat k tomu, aby na jednu a tutéž scénu aplikoval dvakrát tutéž expozici. Namáčknete spoušť, naměří se expozice, namáčknete podruhé a expozice je jiná. Překvapivě je ale v podstatě vždy dobrá. Rychlost přístroje je výborná, sekvenční snímání je velmi rychlé a ukládání z RAW bufferu je také svižné.

Co ale musím rozhodně pochválit, je kvalita obrazu. I když jde jen o profi kompakt, který má senzor o trochu větší než je v této třídě zvykem (ale menší než např. v Canonu G1 X nebo Sony RX100), nabízí vskutku překvapivě málo šumu. V podstatě do ISO 800 se nemusíte bát nějak nadměrného šumu a teprve ISO 1600 lze považovat za zašuměné. V EXR SN režimu (6 megapixelech) lze přijatelně fotit i při ISO 1600. Dynamický rozsah je dobrý a zejména v EXR DR režimu dokáže skutečně pěkné věci. Pokud jde o volbu 12 MPx versus 6 MPx (s EXR SN/DR režimem), volba je už jen na vás. 12MPx rozlišení i dle naších měření nabízí trochu vyšší skutečné rozlišení (přestože je provedeno něco podobného jako Bayerova interpolace), takže při focení do 6 MPx přijdete o trochu detailů, ale nižší šum a vyšší dynamický rozsah mohou být dost adekvátní náhradou. Osobně jsem preferoval focení do 6 MPx.

Až na různorodé problémy s expozicí (přesložité vazby mezi nastaveními, dlouhé měření expozice, displej nereagující na nastavenou expozici) a protivný šedý proužek na spodku displeje je Fujifilm X10 rozhodně vynikající přístroj a zaslouží si ocenění TREFA. Za cenu 13.000 Kč s DPH toho nabízí vskutku hodně a může se směle poměřovat se zhruba stejně drahými zrcadlovkami a CSC fotoaparáty. Proti nim nabízí větší zoom při mnohem lepší světelnosti a co je ještě lepší, samotný čip se svou úrovní šumu přibližuje spíše kvalitám oněch zrcadlovek než kompaktům. Rozhodně jej tedy mohu vřele doporučit.

Poznámka na závěr: U starších kusů X10 se vyskytoval problém s bloomingem, ostře ohraničenými kruhy u kontrastních míst. Jde to vidět i v naší recenzi u nočních snímků (měli jsme ještě starý kus). Nové fotoaparáty by měly být prodávány s novým snímačem, který už má tento problém odstraněn. Fujifilm vyměňuje čipy i u starších verzí, zde se ale podle mnoha případů zveřejněných na diskuzních fórech na internetu po celém světě vyskytuje problém s výrazným šumem v EXR DR režimu. Údajně si nerozumí stará elektronika (základní deska) s novým čipem. České zastoupení Fujifilmu údajně tento problém se zvýšeným šumem ještě neřešilo. Proto si toto při koupi a případné reklamaci ohlídejte.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení snímků s vyšším dynamickým rozsahem
2) Snímky i za horšího světla (díky dobrému čipu a světelnému objektivu)
3) Záznam zpomalených videosekvencí
4) Portréty a snímky s máznutým pozadím (s ohledem na svou kategorii)
5) Fotografie, kde je nutná slušná kresba v celé ploše obrazu
 
 

Plusy


+ Vynikající čip (vyšší dynamický rozsah, překvapivě malý šum i na ISO 800)
+ Výborný objektiv
 (dobrá světelnost, velmi dobrá kresba po celé ploše)
+ Krásný retro design

+ Hledáček (byť optický s malým pokrytím)
+ Výborná rychlost přístroje i ostření
+ Podpora AUTO ISO i v režimu M
 
 

Minusy


- Velmi protivný téměř neprůhledný šedý proužek na displeji (komplikuje focení 4:3)
Problémy s expozicí (dosti komplikované vazby a omezení expozičních nastavení, pomalé měření expozice, displej nezobrazující nastavenou expozici)
- Průměrné Full HD video (slabší stabilizace, kostičkovaný obraz)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X10 včetně objektivu děkujeme Fujifilmu.
Fotoaparát Fujifilm X10 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm X10?
V anketě šlo hlasovat od 21.8.2012 do 21.8.2012. Počet hlasujících: 9
Výborný78 %
Průměrný22 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.