Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X10: retroborec

21.8.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes jste se dočkali recenze dalšího velmi zajímavého profi kompaktu. Je jím Fujifilm X10, který je vybaven 2/3" EXR CMOS čipem s 12MPx rozlišením. Jeho objektiv má netradiční manuální zoom a výbornou světelnost od F2,0. Jak si povede v testu?

Videosekvence


Snímací čip fotoaparátu Fujifilm X10 dovoluje pořizovat maximálně Full HD videosekvence při 30 progresivních snímcích za sekundu. Záznam je prováděn ve formátu MOV. V nižších rozlišeních jsou k dispozici i zpomalené videosekvence, a to až do rychlosti 200 fps.





Kvalita obrazu je na první pohled dobrá, nicméně nevyužívá opravdu plné Full HD rozlišení. Na šikmých hranách si snadno všimnete zoubkování a reálné rozlišení videosekvencí je tedy znatelně nižší. Zoomuje se ručně, ovládání zoomu je plynulé. K autofokusu nemám vážnější výhrady, stabilizace má však spíše podprůměrný účinek. Zvuk je stereo a v tichých podmínkách jsou zvuky fotoaparátu docela slyšitelné. V průběhu natáčení videa lze pořizovat statické snímky v rozlišení cca 4,5 megapixelu, ale připravte se na několikasekundový výpadek ve videosekvenci. Těchto snímků lze pořídit až 21.
  • 1920×1080 / 30p - cca 1750 kB/s
  • 1280×720 / 30p - cca 1400 kB/s
  • 640×480 / 30p - cca 600 kB/s
  • 640×480 / 70fps
  • 320×240 / 120fps
  • 320×112 / 200 fps

Můžete si stáhnout několik ukázek. Už tradičně je venkovní videosekvence (40 sekund, 68 MB) a jedna interiérová (43 sekund, 73 MB). Dále tu máme tři zpomalené. Prvně 70fps video (44 sekund, 13 MB), dále 120fps video (28 sekund, 3 MB) a konečně 200fps videosekvenci (40 sekund, 4 MB).


Stabilizace


Optická stabilizace má celkem pět režimů. Průběžné stabilizování (tedy i náhledu na displeji) nebo jen při focení, oba tyto režimy lze doplnit o detekci pohybu, která by měla zkracovat čas, aby byly pohyblivé objekty ostřejší. Při testování jsem si ale nevšiml, že by toto nastavení cokoli dělalo. Jako poslední je tu možnost vypnutí. Test byl proveden při přepočteném ohnisku 90 mm s časem 1/10 sekundy na vzdálenost přibližně dvou metrů. Testovaný účinek stabilizace byl tedy zhruba 3,3 EV.



bez stabilizace



průběžná stabilizace



stabilizace při focení



se stativem



Stabilizace dokázala v obou režimech dodat ostřejší výsledek, ale jen opravdu výjimečně snese ostrostí srovnání se stativem. Drtivá většina snímků je jemně máznutá jako na ukázkách.


Fotografování portrétů, blesk



Detekce tváří je rychlá a poměrně spolehlivá, takže zde nebudete mít problémy. S ohledem na to, že jde o kompakt, se bude docela snadno fotit i v interiérech. Ohnisko je rozumně širokoúhlé, potěší hlavně velmi dobrá světelnost a kvalitní snímací čip. Delší ohniska jsou vhodná k detailnějším portrétům a díky stále velmi dobré světelnosti se můžete těšit i na rozmazaná pozadí.




expoziční čas 1/320 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek je focen do 6MPx rozlišení (EXR DR). Detaily jsou vynikající, ostrost je velmi dobrá. Protisvětlo způsobilo přepaly ve vlasech, většina z nich se ale dá z RAWu bez větších problémů zachránit. Můžete si všimnout i příjemně rozmazaného pozadí (na kategorii kompaktů).

Blesk má klasické režimy jako automatiku, vynucené zapnutí, slow synchro a vypnutí. Je mechanicky výklopný, takže pokud jej chcete používat automaticky, musíte jej nejprve vyklopit. Režimy lze doplnit i o softwarovou redukci efektu červených očí. Ty jsou spíše lehčím problémem (občas načervenalé, ale nikoli červené tečky). Blesku můžete snížit výkon (-2/3 EV), stejně jako zvýšit (o +2/3 EV). Kdo chce trochu vážnější práci, může využít i externí blesky. Výkon blesku je i díky velmi dobré světelnosti objektivu slušný.


blesk -2/3 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)
 

blesk +2/3 EV (ISO 100)
 

blesk -2/3 EV (AUTO ISO 800)

blesk +0 EV (AUTO ISO 800)

blesk +2/3 EV (AUTO ISO 800)
 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.