Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X100: splněný sen

6.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Fujifilm X100 vyvolal při svém uvedení hotovou mánii. Výrobce nestíhá uspokojovat enormní poptávku a my se dnes podíváme, zda je X100 skutečně tak famózní fotoaparát jak v papírových specifikacích. Trefil se Fujifilm skutečně do černého?

Sférické zkreslení


Co se týče zkreslení, nemá fotoaparát problém. Linie jsou rovné, takto nějak by to mělo vypadat.




Vinětace


Na plně otevřené cloně dosahuje vinětace výraznějších 1,2 EV, od F2,8 se ale pohybuje jen těsně nad 0,5 EV, což je na hranici pozorovatelnosti.




Kresba (nejen) v rozích


V této části se podíváme na kresbu objektivu v rozích. Nejprve začneme snímáním na krátkou vzdálenost zhruba 20 centimetrů.


clona F2



clona F2,8

clona F4



clona F5,6

clona F8



clona F11

clona F16
 

Při snímání na velmi krátkou vzdálenost (zhruba do těch 30 cm) objektiv na nejnižších clonách nekreslí moc hezky. Kresba je buď ostrá, ale velmi nekontrastní, nebo barevně správně, ale rozmazaná. Od clony F4 jsou ale výsledky dobré. Čím dál jste, tím nižší clonu lze použít. Ostatně to uvidíme na snímcích na větší vzdálenost. Výsledky budu prezentovat ve větších výřezech, díky jedinému ohnisku je v recenzi na tyto snímky dost místa.


clona F2



clona F2,8



clona F4



clona F5,6



clona F8



clona F11



clona F16


Jak sami vidíte, už i při plně otevřené cloně F2 je kresba uprostřed i v rozích velmi dobrá, v rozmezí od F4 do F11 je vynikající. Ani při F16 se difrakce příliš neprojevuje, čemuž "pomáhá" i nízká pixelová hustota.


Chromatická aberace


A nyní se budeme věnovat chromatické aberaci.


clona F2



clona F4



clona F16


Neuvěřitelné. I při plně otevřené cloně F2 se zde nevyskytuje chromatická aberace (resp. je velmi slabá). Skvělá práce.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.