Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ

29.4.2019, Milan Šurkala, recenze
Budeme se nyní věnovat základnímu setovému objektivu pro CSC fotoaparáty Fujifilm. Je jím XC 15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ s 3× elektronicky ovládaným zoomem, stabilizací a širokým úhlem záběru s 23mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností.
Dnes jsme se tedy podívali na setový objektiv společnosti Fujifilm, model Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ. Ten nabídne relativně kompaktní rozměry a skládací konstrukci, vše se zde ale řeší elektronicky, takže se nemusíte starat o žádné pojistky, odjišťování a skládání. Objektiv se vysouvá sám (podobně jako u kompaktů), také zoomování se ovládá elektronicky. Nefunguje to špatně, ale ne každému to může vyhovovat. Poněkud problém byl v možná až příliš velké citlivosti kroužku, takže není problém si omylem zazoomovat.
 
Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ
 
Pokud jde o zaostřování, to je přiměřeně rychlé (na fotoaparátu X-T100). Co se týče zvětšení, tak s nějakým nadprůměrným makrem ale nepočítejte, v tomto patří objektiv k těm slabším. Jeho optická stabilizace rovněž patří k průměru, tam lze čekat účinek okolo 2,5 EV. Kde ale patří k nadprůměru, to je podání bokehu, který v rámci setových objektivů patří k těm jemnějším.
 
Optické výkony objektivu celkově patří také k těm lepším. Zejména uprostřed je kresba opravdu hodně detailní, podání rohů pak závisí na zvoleném zoomu, nicméně i tady jde většinou o dobré výsledky. Občas se vyskytuje chromatická aberace, týká se to spíše širších ohniskových vzdáleností. V protisvětle se sice občas vyskytují odlesky, ale opět nejde o nějaký velmi častý a závažný problém.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Běžné nenáročné focení, např. architektury
 
 

Plusy


+ Velmi dobrá kresba uprostřed, obvykle přijatelná i v rozích
+ Docela jemný bokeh
+ Relativně kompaktní rozměry
 
 

Minusy

 
- Podprůměrné makro
- Citlivost kroužku (snadná možnost nechtěného zazoomání)
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XC 15-45mm 1:3.5-5.6 OIS PZ děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 8 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.