Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 16-80mm F4 R OIS WR

7.1.2020, Milan Šurkala, recenze
Fujifilm má pro své fotoaparáty také zajímavý univerzální objektiv XF 16-80mm F4 R OIS WR. Má příjemný 5× optický zoom, konstantní světelnost F4, odolnou konstrukci a vysoce účinnou stabilizaci. My se mu dnes podíváme na zoubek.
Fujinon XF 16-80mm F4 R OIS WR je vítaným přírůstkem do rodiny objektivů pro systém Fujiflm X. Přináší univerzální 5× optický zoom, který navíc začíná po přepočtu na příjemně širokoúhlých 24 mm. K tomu zde máme konstantní světelnost F4, takže vše vypadá být tak, jak má. Dobré je také zpracování a potěší, že nejde o nějak velkého obra (ale drobka také ne). Navíc je i odolný vůči nepříznivému počasí.
 
Fujifilm se navíc v poslední době soustředí hodně na video a na pokrocích v této oblasti je to znát. V případě tohoto objektivu tu tak máme plynulý a tichý autofokus, zoomovací kroužek má poměrně hladký chod, ale k dokonalosti tomu ještě trochu chybí (při opravdu pomalém zoomování se přeci jen začíná trochu kousat). Nepříjemným překvapením je však to, že i když kompletně zafixujete expozici a objektiv má konstantní světelnost, při zoomování dochází k jasovým skokům.
 
Fujinon XF 16-80mm F4 hodnocení
 
Zaostřování je svižné (běžně za cca 0,1 sekundy), maximální zvětšení pak dovoluje nenáročné makro. Velkou radost udělá jednoznačně hodně účinná stabilizace, kde jsem naměřil výkon přes 5 EV. Problémy nejsou ani s optickými vadami, jako jsou zkreslení, vinětace nebo chromatická aberace. To neznamená, že by tu vůbec nebyly, ale nejde o nic vážného (jsou korigovány i v RAWu a k nekorigovaným verzím se běžně ani nelze dostat).
 
Jestli mě ale někde objektiv zklamal, je to kvalita kresby na obou extrémech ohniskového rozsahu. Zatímco prostředek je dobrý všude (ve většině zoomovacího rozsahu až řezavě ostrý), rohy jsou na tom u nejširšího úhlu záběru velmi špatně. Bohužel moc nepomáhá ani přiclonění. Podobné je to i na maximálním zoomu, kde máme opět solidní prostředek, ale vše ostatní je neostré. Naopak v protisvětle se objektiv chová slušně, a i když se najdou situace, kdy potrápí odlesky, obecně patří spíše k nadprůměru.
 
V celkovém hodnocení by tak tomuto objektivu skoro nebylo co vytknout, nicméně v tom nedůležitějším mě docela zklamal. Nejširší úhel záběru je na tom dost špatně, u maximálního zoomu pak slabší rohová ostrost u většiny snímků asi tolik vadit nebude. Pokud ale vezmeme rozsah nějakých 20-50mm, tak tady by objektiv takřka neměl chybu. Možná snad ještě cenu, která opravdu není ani trochu nízká.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Univerzální focení
2. Natáčení videa (bez zoomu)
 
 

Plusy

 
+ Univerzální ohniskový rozsah
+ Velmi účinná optická stabilizace obrazu
+ Odolná konstrukce a slušné zpracování
+ Rychlý a tichý AF
 
 

Minusy

 
- Slabá rohová a hranová ostrost (na obou koncích ohniskového rozsahu)
- Vysoká cena
- Přeskakování jasu při zoomování při natáčení videa
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XF 16-80mm F4 R OIS WR děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 22 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.