Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Fujinon XF 18mm f/2R
6.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem pro systém Fujifilm XF je Fujinon XF 18mm f/2R. Přináší přepočtenou 27 milimetrovou ohniskovou vzdálenost a velmi dobrou světelnost F2,0. Netradičně tu najdete i clonový kroužek.
bh69 (32) | 11.5.201921:13
Za 15 litru a kvalita je, az na trochu lepsi svetelnost, na urovni obycejnyho zoomu .. nema smysl do toho investovat, kdyz v podstate to same zvladne siroky konec 18­-55­/2,8­-4

https:­/­/www.opticallimits.com­/fuji_x­/745­-fuji18f2?start=1
https:­/­/www.opticallimits.com­/fuji_x­/783­-fuji1855f284?start=1

Jinak tohle je dalsi z chybne provedenych a zavadejicich recenzi, kde se nezohlednuji korekce provadene automaticky fotakem ...
Odpovědět0  0
Rydvy | 7.5.201319:39
Dobrý den,

k rohové neostrosti mohu se zeptat, není to spíše účel? ­(Jsem laik, tak aby se nestrhla hádka se ptám­). Přece jen už dnes z profesionálů málokdo fotí tak, aby byla fotka ostrá celá ­(myslím si osobně, koneckonců to dnes zákazníci vyžadují i na obyčejných kompaktech, aby měli rozmazané pozadí­). Právě na 18mm jsem fotil a výsledky se mi velice líbily, tak nevím no.

Vaši recenzi sleduji již od X­-E1, některé věci bych řekl, že jste uchopil správně, u jiných záleží na zvyku. Třeba potvrzení ostřícího bodu je logické, že stejným tlačítkem jako si volbu otevírám, tak ji i potvrzuji a nemusím hledat tlačítko OK ­(zvyk z X10 která to má stejným způsobem­).
Odpovědět0  1
Choakinek (4694) | 7.5.201321:05
No, úroveň hloubky ostrosti napodobíte v graf. editoru velmi těžko až vůbec ­(v závislosti na scéně a na tom, jak to chcete mít­), zatímco rozmázlé rohy není problém v editoru udělat, proto řada fotografů ocení, když jsou standardně ostré ;­-­), protože opačná editace s akceptovatelnými výsledky provést nejde ani náznakem ;­-­).
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6630) | 8.5.201310:49
Jenže rozmazané pozadí je něco úplně úplně jiného než rohová neostrost. Rozmazané pozadí se dosahuje nízkými clonami a vyžaduje neostrost všude tam, kde není zaotřeno, tedy i mimo rohy, občas to může být i uprostřed. Širokoúhlé objektivy už svou podstatou nejsou moc určené pro rozmazané pozadí ­(krátká ohnisková vzdálenost, často jen normální světelnost­), takže zde je rohová neostrost skutečně problém ­(u teleobjektivů, kde bude skoro každá fotka s rozmáznutým pozadím, samozřejmě nějaká rohová ostrost až tak často vadit nebude, stejně už bude v bokehu ­- to však neznamená, že je to dobře, i teleobjektivem mohu chtít vyfotit snímek s celoplošnou plnou ostrostí­).

Pokud jde o tlačítko OK, tak samozřejmě, že pokud vlastníte jiný fotoaparát Fujifilm, přijde Vám to logické a normální. O tom to není. Problém je v tom, že všichni ostatní to mají jinak a podle mě OK prostě znamená ­"ano­" a nikoli ­"ne­". Pochopitelně, je to jen o zvyku. Šlo mi o ten logický nesmysl, kdy se tlačítkem s nápisem ­"ano­" provádí úkon ­"ne­". To, že se to dá potvrzovat stejným tlačítkem, kterým volbu otevírám ­(tedy AF­), pochopitelně není vůbec špatně, na tom neshledávám nic nelogického.
Odpovědět0  0
Rydvy | 8.5.201320:34
Děkuji za vysvětlení. Právě do dnešního dne jsem projevy objektivů pokládal přesně za opak :­). Ta hloubka ostrosti mi přijde ale i tak dobrá.

Co se týče logiky ovládání, z počátku to byl boj, ale jakmile se to naučíte, tak mi ta logika ovládání přijde daleko propracovanější a rychlejší než třeba u Nikonu ­(tím se nechci nikoho dotknout­).
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 7.5.201314:45
za 15litrů bych si představoval něco fakt lepšího !!!
Hele, nestřepl ste to ???
no dobrá nestřepl, to by bylo mázlé aj ve středu ­)­)­)­)­)­)
No a to modré halloo v okrajích haluzí, no to jako nemyslíja vážně ....

Nebrat !!!

Jedinné co je na tom chválihodné tak snad ten clonový kroužek, ale když si vemu, že je to doporučovaný objektiv ke kameře za cca 46.000,­- ­/­/FinePix X­-Pro1­/­/ tak se mi chce brečet !!!!
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 7.5.201315:29
Jj, je čím dál tím těžší vybrat si slušnou výbavu. Tak jako výrobci začali před lety mrvit kvalitu u kompaktů až je dostali tak kde jsou dnes, přišel stejný trend do oblasti low­-end DSLR a bohužel zasáhl i CSC. Nehorázné peníze za nehoráznou nekvalitu. Pokaždé, když vezmu do ruky svůj 5 lety starý DLSR se modlím, aby mi ještě pár let sloužil, protože až ho budu muset nahradit novým modelem, tak si stěží vyberu, když podle výrobců je už dnes tou nej vlastností leckdy jen co nejvíc MPix.
Odpovědět0  0
Choakinek (4694) | 7.5.201320:58
FinePix je název pro ten foto odpad, ne pro ty top modely od Fuji ;­-­). To jste tomu dal, teď se jim musíte omluvit :­-D.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 6.5.201312:31
Kvalita podprůměrná. Od pevného objektivu bych čekal lepší kresbu. I po zaclonění na F8, je ostrost nejen v rozích, ale i ke krajům mizerná. V hodnocení byl autor recenze tentokrát mírný, takže fanoušci Fuji mohou být spokojení. :)
Odpovědět1  1
Choakinek (4694) | 6.5.201323:30
Tak to není jediný pevný širokáč, co má měkčí kraje. Bohužel, že to je k takovým dělům, ke kterým to je ­(Pro1, E­-1­), trochu mrzí, no. Ty rohy díky tomu úplně bijou do očí oproti tomu krásnému středu. Cena je navíc velmi vysoká. Autor recenze správně nedal objektivu Trefu, takže je vše, jak má být.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.