Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.10.2005, Marek Kuřina, recenze
Po několika dnech testování můžeme směle prohlásit, že novinka společnosti Panasonic Lumix DMC-FZ30 bude hitem na již pomalu předvánočním trhu. Nástupce úspěšného modelu FZ-20 totiž nabízí osmimegapixelový snímač, stabilizovaný 12x optický zoom, ukládání snímků v TIFFu i RAWu, atraktivní design vyšperkovaný otočným a výklopným LCD displejem. Dobré předpoklady jsou pořád jenom předpoklady, jak tedy dopadla novinka v testu?
busy (4706) | 14.8.202010:55
Panasonic Lumix FZ30 je znovu v ponuke !
Konkretne napr. Pricemania ho nasla za cenu 359 eur !
Tu je reklama: http:­/­/tmp.128.sk­/lumix­-fz30­-za­-359­-eur.png

PS: Je to samozrejme iba preklep, spravne tam ma byt FZ300, to len nejaky administrativny pracovnik natukal o jednu nulu menej :)
Odpovědět0  0
libich1978 (695) | 20.7.20189:21
FZ­-30 určitě nebyl špatný fotoaparát, nabízel hodně funkcí, slušné tělo, zdařilý objektiv s pěknou světelností a solidní rychlost. Jeho hlavní nevýhodou ­(jak je u Panasonicu zvykem­) byl ne moc zdařilý čip a zpracování obrazu, jež v JPEGu opravdu nevypadá dobře a šumí víc než dost. Na druhou stranu při focení do RAW a hodně šetrném odstranění šumu bylo možné získat fotografie mnohem lepší. Být levnější, mohl být mnohem úspěšnější. Používal jsem FZ­-4, a při nočním a interiérovém focení je optický stabilizátor a světelnost 2,8 v celém rozsahu k nazaplacení.
Odpovědět0  0
pata | 21.8.200623:38
... kdyz ma vyplavat v 09­/2006 novinka tzv. DMC­-FZ50!!! jsem zvedavje jestli to bide taky tak sumet jak FZ­-30ka! :­-(
Odpovědět0  0
Robin | 22.8.200616:28
Pokud to bude takový šumák jak 30 tak u mě panasonic klesne dolů a poohlédnu se sěkde jinde.
Odpovědět0  0
Robin | 7.8.200617:51
Všimly jste si jak se FZ 30 ztratila z trhu jak pára nad hrncem ???
Odpovědět0  0
zoha | 2.6.200612:36
Nedávno jsem měl možnost otestovat FZ20 a vyšlo mi, že má nejlepší citlivost čipu ze všeho co jsem měřil ­(ISO 615­). Neměl by někdo možnost poslat mi pár fotek ­"Rastru­" z FZ30?

web.quick.cz­/zoha­/volny

Zde mám stránky kde lze Rastr pro měření citlivosti stáhnout.
Odpovědět0  0
Robin | 3.6.200610:22
Při jaké citlivosti by tě fotky zajímaly ??. Na 400 jsou fotky již hodně zašumněné.
Odpovědět0  0
zoha | 3.6.200613:29
Pro srovnatelné hodnocení potřebuji fotky staženého rastru vyfocené dle návodu
http:­/­/web.quick.cz­/zoha­/foto­/download.htm
pro všechny nastavitelné citlivosti ISO 50 až 800 ­(1600­)

Vyšší zašumnění při ISO 400 mne docela překvapuje a může být možná způsobeno větším počtem Mpix oproti FZ20, která má režim ISO 400 oproti jiným mnou měřeným foťákům nejlepší.
Odpovědět0  0
Robin | 25.5.200622:15
Je tu někdo, kdo jej má a může se vyjádřit případně zaslat nějakou fotografii ?
Zvláda ta optika opravdu nebo je zbytečné se pídit a nekupovat?
Může to semnou někdo probrat, ikdyž tuším, že se tady toho moc nedozvím, jelikoš s odezvami je to slabota.

Odpovědět0  0
Hans | 19.5.200611:20
Také by mne zajímaly zkušenosti s FZ 30 a focením pohybu, sportu atd. Tedy i v souvislosti s porovnáním s S9500 pokud někdo takové má. To je to co mi zatím brání v rozhodnutí mezi těmito dvěma fo´táky, případně raději nějakou amatérskou DSLR, kde je rychlost zaručena.
Odpovědět0  0
Marko | 17.5.200614:29
Zdravim vsetkych, chcem sa spytat, ci niekto ma skusenost, alebo aspon tusi, ako by to dopadlo, ak by sa pouzila sirokouhla predsadka pre FZ30 v kombinacii s polarizacnym filtrom. Predavac v nemenovanom kamennom fotoobchode v centre BA vyhlasil, ze polarizacny filter sa da namontovat medzi objektiv a predsadku. Neviem, ci existuje polarizacny filter, ktory ma aj z prednej strany zavit, a ak aj existuje, ako by to cele asi tak dopadlo ­(vinetacia, posun ohniska atd ..­) Osobne by mi uplne stacilo, ak by to cele fungovalo aspon v rozsahu ohniska 28 mm. Dakujem.
Odpovědět0  0
Robin | 25.5.200622:22
Pokud máte širokoúhlou předsátku, můžete my popsat dojmi ?
Moc by mě zajímalo co dovede.
Odpovědět0  0
radok | 23.6.200623:55
ako si dopadol s tym polarizakom? zaujima ma to aj ta sirokouhla predsadka ...;­-)
Odpovědět0  0
Cpt-Hu | 11.5.200618:31
Zkoušel někdo FZ30 v porovnání s S9500 od fujifilmu? Ten výsledek by mě docela zajímal.
Odpovědět0  0
Robin | 25.5.200622:19
O těchto fotoaparátech bylo řečeno tolik, že stačí jenom pročíst to co je zde na fuji stránkách napsáno a
odpověd už ti příde sama. Myslím, že nemá cenu to tady již řešit.
Je to nekonečný kolotoč toho co je pro koho lepší atd.
Odpovědět0  0
Cpt-Hu | 26.5.200619:02
No já už jsem koupil S9500 a rozhodně si nestěžuju
Odpovědět0  0
šahan | 11.5.200616:21
Mám také zájem koupit FZ30,ale za tu dobu,co o něm čtu jsem nikde nenarazil na možnosti a schopnosti
fotit s tímto sportovní snímky.Např.Kopaná,házená,horská kola rally, s využitím zoomu,jak ostřit,jak je rychlý,
jestli mi objekt neujede a pod.Nebo s tím lze fotit jenom nádraží?
Odpovědět0  0
Robin | 11.5.200618:33
Mě osobně se to moc nevede. Vyfotit něco v rychlosti je docela problém, takové ty krásné fotky, kdy vidíš
jasně ostrou fotku třeba psa který ti běží přímo proti tobě kterému vlají mu uši a vyplazuje na tebe jazyk, že vidíš i stoličkynení tak jednoduché. Mám pár fotek koní v cvalu s Ranče Bolka Polívky.
Můžu zaslat. Je to u mně tak 50 na 50. Někdy se mi to povede někdy stratím krasný snímek.
Ale řekl bych, že je to i míma rukama ještě nemám takový cit jak něco co nejrychlej a nejlépe zachit.

Odpovědět0  0
Joe_OO | 19.5.201111:04
To je právě problém u Panasonicu . Z deseti fotek vyjde jen jedna a devět ztratíte. Ta jedna je ale brilantní a stojí za to se s ní pochlubit. Ovšem těch devíti nepovedených situací je škoda.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.5.201111:24
Ja by som napisal, ze fotit rychle sportove fotky typu ku mne beziaci pes je problem kompaktov vseobecne. Najnovsie Panasonic ultrazoomy su na tom medzi kompaktami pomerne dobre.
Odpovědět0  0
Robin | 9.5.200620:30
Zdravím vás. Chtěl by jsem sezeptat jestli zde má někdo zkušenostsi s externím bleskem?
Potřeboval bych poradit na co se zaměřit a naco si dávat pozor? Nemám zkušenosti a nechci tápat, abych neudělal nějakou chybu.
Odpovědět0  0
Radek1 | 2.5.200621:57
Chtel bych se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti, jak u FZ30 vyřešit věčně přepálené fotky... jakmile je na obloze více mraků, vychází mi celá obloha bílá..nevím, jak se toho zbavit, ať zkoušim co zkoušim ­( i na ISO400 ­). Buď je vše kromě oblohy tmavé, nebo je celá obloha bílá
Odpovědět0  0
USER47 | 4.5.200616:05
Kup si přechodovej filtr..nebo změř trošku jinak expozici, popřípadě uprav expozici pomocí korekce ­(šipka nahoru­).
Odpovědět0  0
Robin | 2.5.200616:19
Je zbytečné koupit kartu s extrémní rychlostí jelikoš FZ 30 ji nevyužije. Mám kartu 20Mb­/s zápis a 23Mb­/s čtení.
Srovnával jsem to i s ostatními pomalejšími kartami a zhruba nastejno. Tam kde jsem to opravdu poznal byl počítač, když jsem 1G natáhl do počítače asi za 50 sekund.Rychlost jsem zkoušel měřit na čas u max. rozlišení v raw a časi byly takřka shodné. Zkoušeno se základní kartou od panasoniku 256M a sandic.
O USB kartě jsem taky přemýšlel, ale upustil jsem od toho kvůli mechanické poškození raději to vezmu přes čtečku.Čtečku mám taktéž obyčejnou a nemám potřebu kupovat nějakou drahou. Stála 400kč.
Raděj koupím ještě jednu Gigovku kartu určitě ne ale rychlejší než co mám teď je to zbytečné.

Odpovědět0  0
pata | 2.5.200621:43
Ty si bůh! Jak jsi dokazal natahnout z 256MB karty od panasoniku za 50 sec 1GB do PC??? :­-­)­)­)­)

Ale jinak to USB 1 je u FZ neštastné řešení pří vštším objemu dat....
Odpovědět0  0
Robin | 3.5.20066:53
Jestli to pořádně četl tak co jsem napsal tak jsem natáhl 1G to pičítače za 50 sekund.
Porovnávání fotografií při ukládání fotoaparátem bylo s kartou 256M a tam jsem i 50 sekundách neřekl ani slovo.
Jen to že fotoaparát ukládá stejně rychle a rozdilí jsou až když začínáš tahat data do počítače.
Odpovědět0  0
Pavlas | 28.4.20068:37
Dobrý den, jaký ext. blesk byste mi doporučili do FZ30? Vyplatí se koupit si značkovou SD kartu od Panasonicu, která je sice rychlejší, ale cenově ůplně někde jinde? děkuji
Odpovědět0  0
Koloděj | 28.4.20069:02
S bleskem sice neporadím, ale co se týče karet ano. Karta Panasonicu zdaleka nemusí být nejrychlejší, obecně je ale nejdražší. Co se týče rychlosti, tak se nelze spolehnout na výrobcem udávané násobky nominální rychlosti. Někdo udává 80x a je to stejně rychlé jako u jiného 40x. Je potřeba si najít vždy údaje o rychlosti zápisu a čtení v MB­/s, na tento údaje se dá celkem spolehnout. U FZ30 budou datové objemy docela velké, takže by bylo vhodné vybírat opravdu z těch rychlejších karet a myslím si, že rychlejší modely od Sandisku nebo Kingstonu odvedou svou práci možná lépe než originál Panasonic a určitě levněji.
Odpovědět0  0
Pavlas | 28.4.200610:18
Děkuji Vám za odpověď! Já ho sice ještě ani nemám doma, ale už mám brigádu a jsem rozhodnut o jeho koupi. Četl jsem už snad všechny možné české diskuze a myslím si, že je to pro mě ideální fotoaparát.. Zajímám se o něj už od počátku, ale něměl jsem ještě příležitost si na něj vydělat. Moc mě láká, nemůžu se dočkat až si jej koupím! ­(snad­) Nevíte prosím Vás něco o té SD kartě myslím od Scandisk, která plní údajně i funkci Flashdisku?? Škoda, že v tom že v tom foťáčku není české menu. Angličtina je sice všude, ale nejraději mám svůj rodný jazyk! ;­) Děkuji Vám!
Odpovědět0  0
Koloděj | 28.4.200610:34
Velmi doporučuji zchladit emoce při nákupu takového foťáku.Jám mám FZ5, když jsem si jej vyhlídl, taky jsem byl nadšený, ale pak jsem byl z některých věcí rozladěný. Nakonec jsem se s ním docela sžil, ale přílišné naděení může způsobit zklamání. Panasonic se také dokáže ze svých chub poučit, takže se postupně přibližuje firmám, které mají dlouholeté zkušenosti. Např. režim ­"makro­", který byl na FZ5 umístěný na voliči režimů, je na FZ30 umístěn jako přepínač na objektivu. Jeho přepnutím se tak nemění zvolený režim focení.
Karty Sandisk s USB konektorem jsem zatím v ruce neměl, ale určitě budou dražší než ty obyčejné. Na stránkách Sandisku jsou zmíněné, ale nějak zvlášť to nepopisují. Ta karta se prostě v půlce zlomí a na druhé straně se objeví druhý konektor ­- USB.
http:­/­/www.sandisk.com­/Products­/Catalog­(1096­)­-SanDisk_Ultra_II_SD_Plus_Cards.aspx
Odpovědět0  0
PedroKV | 28.4.200620:33
Takhle jsem se těšil na Minoltu Z3 a po čase taky zklamání. Do FZ30 se chystám taky, až zbydou peníze. Zatím se mi to povedlo dobře, koupil jsem si nejdražší čtečku paměťových karet­-PDA :­-­) ještě předtím, než šla cena nahoru. A mezitím úspěšně sleduji, jak FZ30 poskočila o 3 tisíce dolů ;­-­). Jinak třeba moje PDA má funkci USB host, takže na cestách připojím foťák přímo k PDA a prohlížím na velkém displeji.

Ty karty s USB budou asi drahé, doporučuji obyčejné rychlé karty a sledovat rychlost zápisu. Jako čtečku doporučím obyčejnou All in one za 400,­- +­-. A nebo USB klíčenku, která nemá vlastní paměť, jen se do ní vloží SD­/MMC karta. Nejde do toho nic jiného, ale zase je to malé a není třeba s sebou tahat ještě káblík.

Když už jsme u těch karet: osvědčilo se mi s sebou ­"vláčet­" původní originální 16MB kartu. V nejvyšší nouzi se na ní posledních pár kousků přeci jen vejde.. :­-)
Odpovědět0  0
pata | 29.4.200622:24
co se tyce pametovych karet tak ja u FZ30 pouzivam ­"neznackove­" SD karty ale dulezite je read­/write speed ktera je u obou mnou pouzivanych ­(1GB­-Corsair 133x a A­-Data Turbo 150x­) cca 23­/13MB­/s. Fotim na to cca 5 mesic nekolik tisic snimku. Cena techto karet za toto obdobi spadla o cca 500,­-Kč. Corsair 133x 1GB jsem kupoval za 1950,­- bez DPH v 12­/2005 a A­-Data za 1350,­-bez DPH tedka ovsem lze za tuto cenu sehnat v poho 2GB kartu s totoznymi parametry. Co se tyka blesku zatim jsme nepocitil potrebu externiho blesku, protoze bles v raci FZ 30 je docela dobrej a nabizi i jakousi moznost nastaveni +­/­-intenzity zablesku.
Odpovědět0  0
p.poku | 10.5.200620:33
1Gb ­(133x­) Kingston za 1200,­- stíhá video. Pro info na 1Gb SD kartu se vejde cca 14:40 min videa v rozlišení 640x480.
Odpovědět0  0
eliska | 24.4.200613:02
Dobry den, chcela by som vas poprosit o dobru radu. Neviem sa rozhodnut medzi kupou Canon PowerShot S3IS a Panasonic Lumix FZ30, ktory z nich je podla Vas lepsi? Druha otazka sa tyka nahravania videa, mate nejake skusenosti,opat ktory je lepsi a v com?
Za pomoc vopred dakujem.
Odpovědět0  0
Koloděj | 25.4.200611:32
Když nikdo z majitelů uvedených aparátů nereaguje, ujmu se toho já. Mám sice ­"jen­" FZ5, ale o uvedené přístroje se zajímám.
Takže ­- oba přístroje jsou z jiné kategorie, S3IS je přístroj, který je takřka kapesní, opravdu se do větší kapsy vejde. Objektiv se víceméně ve vypnutém stavu schová do těla přístroje a je to skladný aparát. To je tak hlavní výhoda proti FZ30. To je naproti tomu pořádný macek ­- rozměry jsou podobné menším zrcadlovkám, objektiv se vůbec nezasouvá ­(takže zase rychleji startuje­). Rozhodně ho do kapsy nedáte. S většími rozměry získáte větší a jemnější hledáček, manuální ovládání zoomu kroužkem, možnost manuálního ostření dalším kroužkem ­(u S3IS jen přes tlačítka­), větší rozlišení při slušně nízkém šumu. Na rozdíl od Canonu nemá tužkovky ale akumulátor, u kterého máte výrazně lepší přehled, kolik mu zbývá šťávy. Tužkovky na vás varovně zablikají a vzápětí skončí. Přes vzhledovou podobnost zrcadlovkám má FZ30 větší šum a je také pomalejší než zrcadlovka, S3IS ho ale rychlostí nepřekoná. Zrcadlovka s optikou, která by měla parametry FZ30 by ale byla hodně drahá.
Jestli chcete aparát, který bude snadněji po ruce, tak Canon, jestli chcete něco trochu ­"profesionálnějšího­", tak Panasonic.
Odpovědět0  0
Robin | 4.4.200616:51
Nepovažuji na tom něco špatného nebo hanlivého, když řeknu, že je to slušný malý kompakt
a pro me je to slušný malý kompakt
Baterii tedy beru zpět. Nemám s S2 praktické zkušenosti beru ji jenom podle toho co o ni vím z četby a usuzuji z toho, že čím více elektronických pomocníků tím větší zatížení baterií.
Proč bych byl schyzofrenik, jsem špatný za to, že jsem vyměnil Fz za Fuji.
Odpovědět0  0
blaho | 4.4.20067:55
Robine, tomu se rika schizofrenie. Naposled jsi uved, ze o S2 jsi nerekl ani slovo, pritom Radkovi V. jsi napsal
cituji ­" S2 je normální slušný malý kompakt. Určítě ti tam baterie nevydrží tak jako u 30.­" Dej si tu praci a alespon
si po sobe ty prispevky precti. Takhle ma kazde Tve vyjadreni vahu pouheho blabolu. Mej se jak chces.
Odpovědět0  0
Robin | 3.4.200620:16
Co je na tom, že jsem nebyl s 9500 spokojený? Co má jako tak zázračně lepšího oproti FZ.
Jen tem čip je vydařenější a já fotím většinou přes den a bezproblémů mi stačí 80 nebo 100.
Když zde říkáš, že jsem udělal špatnou výměnu, tak tedy musíš znát oba fotoaparáty a jsem zvědav s čím příjdeš, aby jsi mi vyvrátil mé rozhodnutí.
A pokud srovnám akumulátory, tak to srovnávej to sčím si je dostatl. K 9500 jsem dostatl panasonici a je jasný, že když si třeba koupím Capmy NiMh 2500 tak budu king. To samé se dá, ale udělat i v opačném případě.
Myslíš že do FZ si nemůžu sehnat silnější aku?? Pak zas trunfnu já tebe.
Toho kdo my bude trvdit že udělá s fotákěm 2X tolik snímků na urovní s jakou já pracuji s fotoaparátem, tak ho klidně pozvu k nám a jestli to obhájí tak paltím cestu i taxikem.
Baterie v 9500 navydržely nijak zázračně, že mi zde někdo bude tvrdit že FZ je šrot.
O S2 jsem neřekl jediné slovo a baterie při zoomu, který je poháněn motorkem jsou více zatěžovány než tam kde není motorek.
Vy pane jste zřemně držitelem S2, a pokud vám 50 fotek navíc dělá závěr o fotoaparátu tak vám děkuji za názor. Zítra si bějšte koupit normální baterie a vyzkoušejte výdž při zatížení.
A k většině příspěvků udávám, že je to pouze můj názor a nikomu ho nenutím.
Jestliže preferujete FUJI tak vám ho asi těžko vmluvím, ale jsem zvědaví čím mi pomluvíte 30.
Odpovědět0  0
blaho | 3.4.20067:06
Napred vymenil 9500 za fz30 a ted bude bezostysne plkat, ze baterie v FZ30 vydrzi dele nez vS2. Nenech se vysmat. Jestli je S2 v necem jasne nejlepsi, pak prave v v te vydrzi. Se 4 ks 2500MH se udela temer dvojnasobek fotek. Robine, zkus byt alespon trosku objektivni.
Odpovědět0  0
Radek V. | 2.4.200612:20
Dobrý den, zajímalo by mě, zda se sá do FZ 30 sehnat jinek akumulátor, než je ten dodávanej? 710 mAh je fakt dost málo. Nemůžu se rozhodnout mezi FZ 30 a Canon S2 IS... kdyby se dal sehnat lepší akumulátor, tak by volba byla jasná...předem dík
Odpovědět0  0
Robin | 2.4.200612:35
Je to malinko problém. Já jsem koupil ještě dva náhradní a paráda. Po větší kapacitě jsem se pídil jenom trochu
a pak jsem stejně neuspjel, ale dělají se i silnější. Výdrž akumulátoru je celkem v mezi s porovnáním s ostatními fotoaparáty je to OK. S2 bych nesrovnával s FZ 30 protože je to nebe a dudy. Jestli chceš trochu něco více od focení tak jdi do FZ30. S2 je normální slušný malý kompakt. Určítě ti tam baterie nevydrží tak jako u 30.
Manuální prstenec u FZ je velice povedený a je to LAICA. Hledáček i LCD je u FZ 235K což je zaky velké plus,
hlavně u EVF to pocítíš nejvíce a pak další atd.
Volba je na tobě jestli stačí S2 nebo ne.
Odpovědět0  0
otpal | 19.4.200621:52
Na AAAFOTO mají akumulátor 1000mAh za 849,-
Odpovědět0  0
Radek V. | 19.4.200622:15
osobně bych věřil více stránce: http:­/­/www.avacom.cz­/Baterie­-pro­-digitalni­-fotoaparaty­/Panasonic
tam uvádějí pouze 710mAh
Odpovědět0  0
p.poku | 10.5.200619:17
ve fotoskoda.cz maji alternativu za 700­-800,­- s kapaciktou 1000mAh
Odpovědět0  0
Robin | 2.4.200610:10
Zdravím, mám horší zkuenosti s Quick time pro přehrání videosekvencí z FZ 30, stáhnul jsem si MovieXone
a paráde, jen se chci zeptat jesli máte takéž problém s Quikem. Spočívá v tom, že při normálním přehrávání
640­-480 kvalita Q nedokáže dodávaný pogram vkreslit obrázky tak jako když to stáhnu na malý obraz 320 ­- 240
a to točím ve 640­-480.
U Movie Xone mi to jde perfektně a ještě má pro mne příjemnější prostředí.
Jo a akumuláor který jsem zmiňoval nepasuje do FZ30, po doručení akupaku jsem zistil, že mně milně informovali,
omluva byla přijata a tak je to vpořádku.
Odpovědět0  0
Robin | 26.3.200619:35
Chtěl jsem se zeptat jestli tady někdo má akumulátor jiný než doporučuje výrobce 710mAh.
Máte vyzkoušený akumulátor,který údajně pasuje do FZ30 a je z DMC­-LC1EG­-K, tem má hodnotu 1500mAh.
Pasuje tam nebo ne?
Odpovědět0  0
Robin | 4.3.200617:10
Pracuje fotoapárád lépe s kartami SD nebo MMC.
Chci si ho ojednat a nevím jakou kratu jestli není z jednou z nic pomalejší??
Help me please.
Odpovědět0  0
pata | 4.3.200620:11
Kup si SD kartu, protoze MMC je pomalejsi karta nez SD ­(zajimej se u udaje uvedene vyrobcem tedy read­/write speed­) toto se pise i v manualu a navic FZ30 nepodporuje zaznam videosekvenc na MMC. Fotak mam 3 mesice, celkem jsem spokojenej nafotil jsem s nim cca 3000 fotek. Co bych mu vytkl je to ISO jen 400 a trochu vice šumu, ale holt to neni CMOS ale CCD cip. Jinak je rychlej, manual zoom je taky super .... :­-­) kartu SD!
Odpovědět0  0
Robin | 4.3.200622:49
Díky,mrzí mě že se tady lidi moc nerozdávaj s posćity, mím konkuremtem je 9500 fuji a na jeich recenzích sem se celkel dozvěděl, ale tady se lidi vůbec neptaj ani nic nezdělují.
Odpovědět0  0
p.poku | 10.5.200619:23
U Fuji 9500 jsem měl problemy s ostrenim v supermakru, tak jsem si to chtel nechat ukazat na Interkamere a obsluha byla natom stejne :­-­( Jinak rozsah 28­-300 je cool.
Odpovědět0  0
Robin | 14.2.200619:41
Tak děkuji pánovi ktreý sliboval fotky s 8 mega pixelového snímače, že to aspoň neskusil poslat vybodnul se nato.
Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200620:58
PAN MiLS ať se ozve čekáme na vás už dva co nám nabídnete.
Odpovědět0  0
Robin | 12.2.200613:20
Ahoj, mám H1 adá se říct že má ty samí funkce jen ne zančkovou Laicu. Je tam Sony Lens. Hodně jsem zkoumal i fotky šumu. Očekával jsem více, myslel jsem si, že když to má ISO jen 400, ostatní konkurence má i vyšší tak těch 400 bude bez problémů a ono opak je pravdou. Ohledné toho snímání mám comtinuous zaplý neustále. Video sekvencemi většinoju něco co je potřeba zachitit i na film, kde by to fotka nedokázala vyjádřit.
Foťák je to nádherný hlavně stavbou, a Leica tomu dodává šmrnc,ale asi zůstanu ještě u Sony a počkám jak se to bude vyvíjet dále. USB2 bych určitě uvítal, protože s tímhle se musí karta plnit sama. Jo a ohledně toho stabilizátoru s porovnáním s ostatnímy fotáky je lepší, nebo je na stejný urovní? Pří delší uzávěrce třeba okolo 0,125sekundy kvůli nižšímu ISU je schopen to udržet, když stím samozřejmě nebudu mlátit, ale budu se snažit udělat pěký foto.
Odpovědět0  0
petee_dm1 (1) | 12.2.200610:11
Ahoj ­- sice to nejsou 2 měsíce­(mám ho tak 6 týdnů­) ale je to dabel.Koukal jsem po nem od prvni zminky uvedeni na trh a pak uz jsem neodolal.Dneska se da sehnat i za 16190,­- kdyz trochu hledas.Skutecne usb 1.1 je dost pomaly ale vyresil jsem to nakupem malinkaty usb ctecky 2.0 ktera ma asi 5 cm tak se schova kamkoli a casu pri prenaseni dat usetrim fakt hodne.Zoomovat se pri videosekvencich skutecne da a fotak dokonce sam zaostruje ­(chce to ale mit zapnutej kontinualni autofokus­).Je to superfotak.uvazuju jeste o sirokouhly predsadce...mozna casem.Jedinou vytku mam k dodanymu softwaru kterej pouze prevadi RAW do JPG bez moznosti upravy ale to se da taky vyresit...Co se tyce sumu pri vyssim iso ­- je tomu tak­(holt malej snimac­) ale pri trose nastavovani a zkouseni a nauceni se spravne exponovat se zbavis­(temer­) i sumu.Rozhodne dobrej kup kdyz si uvedomis ze dostavas objektiv s ohnisky v rozsahu ­(ekvivalent­) 35 ­- 420 se svetelnosti 2.8 na kratkym konci a je to este vsechno stabilizovany...di do toho Petr
Odpovědět0  0
Robin | 11.2.200611:03
Proč to má USB 1,při takovým rozlišení člověk celkem hodně tahá data do laptopu, když je někde na vejletě a fotí celkem hodně, nevíte jestli může zoomovat při video sekvencich, není to důležíte a tohle by mě zajímalo. Tenhle foták už mám v merku dlouho i s kamošem čekáme kdo říde s pořádným verdiktem výkon cena a spokojenost. Ne s klasickou recenzí. Je to pro mě šampión v této cenové kategorii, ale chtěl bych slyšet krytyku od někoho kdo ho má min. 2měsíc a testujeho do podrobna. Už aby ta zima skončila tohle počasí není ráj pro fotografa.
Odpovědět0  0
MilS | 12.2.200619:37
Připojuju se k Petrovi, že je to za ty peníze Super Foťák. Mám ho zatím cca 3 neděle­- noční ­/ večerní snímky skvělý ­( z ruky lze udržet díky stabilizaci cca 1­/16 sek !! ­- ­(zkus si to s jiným foťákem a nerozeznáš co jsi fotil na tu rychlost­)­- rozmazaných snímků jsem zatím udělal minimálně­- předtím digi foťákem automatem­- cca 1­/3 snímků byla k ničemu. K šumu­- taky jsem měl z toho strach co jsem četl v recenzích , ale když budeš fotit na vyšší rychlost a ISO 400 ­- celkem velice slušně to lze odšumět v PC , protože šum ve fotáku není vůbec tak zlý ­- Pozná se jen při velkých zvětšeních­- na běžné velikosti fotky ani omylem ne. ­( Mám nastaveno vše kromě ostrosti na Standardech­- ostrost na Maximum­). I jedoucí vlak při rychlost cca 60 km­/ hodinu­- krásně ostrá fotka­- mohu zaslat. Ostatní zatím zkouším... Dle zkušeností jiných je RAW pro laika skoro zbytečnost­- skoro lepší fotky pořizuje FZ30 v klasickém JPG v nejlepší kvalitě nastavení.
Odpovědět0  0
Robin | 11.2.20061:43
8 megové čipi mají šum a projevuje se to u všech fotáku a je jedno jestli je Lumix, Sony, Samsung,Konika atd.
Mají račí dát míň mega a mít lepší světelnost, optika si myslím že je kvalní není to žadný sony lens,olimpus lens a podobný náhražky, digitální zoom není potřeba jen je škoda, že ostatní fotáky jako sony nemají funkci triming, kdy si člověk může udělat výřez fotky jakoliv a pak ho ještě zkomprimovat do čeho chce. Je to určitě lepší než nějaký hloupý digi zoom. Nevím proč to tam stejně dávaj když na plný zoom na druhý straně fotáku není vidět rozdíl mezi žirafou a slonem. Osobní zkušenost mi otevřela oči už dávno. Řači si připlatím za neco jinýho.
Odpovědět0  0
petee | 7.2.200613:43
Dodávaný sw poze konvertuje RAW do jpg.Doporučil by mi někdo nějaký sw ­(díky photoshop CS ne­) , který by uměl raw informace z lumixe upravovat?díky všem
Odpovědět0  0
p.poku | 10.5.200619:13
RAW Shooter
Odpovědět0  0
josef xxx | 22.1.200611:34
Zdravím všechny fanoušky fotografování,v Prosinci jsme si koupil tento foták a mohu říci,že jsme sním spokojen
,ale bohužel jsme se dostal do fin potíží,vyfotil asi 500 foto záruční list a všechny jiné doklady jsou v balení,proto ho celkem za dobrou cenu i s 2GB pamětí prodávám kdo chce ozvěte se eljohn@seznam.cz
Odpovědět0  0
Radan | 29.12.200522:42
Zkoušel někdo dělat fotky s FZ30 se širokoúhlou předsádkou s testovacími obrazci nebo mřížkou?
Jak velké je soudečkové zkreslení na ohnisku 24,5mm?
Na netu jsem našel pouze testové snímky, kde je toto zkreslení již na 35­-ti mm bez předsádky dobře patrné.
Díky za odezvy.
Odpovědět0  0
josef180 | 12.12.200523:56
Rozhoduji se o koupi nového foťáku a mam docela slušné dilema FZ30 nebo KM A200. Poradí někdo, který je lepší. Dík.
Odpovědět0  0
Radan | 29.12.200522:50
Nevím jestli už dilema není vyřešeno, ale mrkni na:
http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/panasonicfz30­/page10.asp
Odpovědět0  0
pegels | 8.12.200523:30
Dobry den,

rozumim tomu tedy spravne,ze pri volbe rozliseni 3mpx dojde automaticky k ­"vyrezu­"? Neni mozne zapnout ­"normalni rezim­", kdy dojde k interpolaci?

dekuji za odpoved.
Odpovědět0  0
Crane | 3.11.20059:51
Zaujimave, na US strankach, co sledujem ­(dpreview, imaging resource­) vyhlasuju sum za problem. Na ceskych sa prakticky bagatelizuje ­(digineff, fotografovani, aj tu­). Preco taky rozdiel v nazoroch???
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 3.11.200516:40
Na žádných stránkách mimo fotografovani.cz a Digimanie ještě nebyla recenze sériově vyráběného přístroje. Panasonic zapůjčil serverům několik předprodukčních vzorků s různým stupněm vyladění a zřejmě tuto skutečnost zapomněl patřičně zdůraznit. Proto všechny recenze ze září v podstatě nemají smysl. Až v recenzi na fotografovani.cz je jasně vidět, že Panasonic upustil od původního úmyslu ponechat většinu šumu a ostrý obraz a radši nasadil poměrně silné odšumění na vyšších ISO za cenu narušení detailů ­- tak jak to běžně dělají ostatní výrobci. Komu to vadí, má možnost fotit do RAW, tam bude mít k dispozici šum nepotlačený... Na Image Resources tuším ještě recenze nebyla, ani na Steve­'s Digicams.
Odpovědět0  0
Technik | 3.11.200517:23
Vážený pane Matoušku,
na serveru fotoaparat.cz byl skutečně testován předprodukční vzorek, kde je toto také zveřejněno.
Tento konkrétní test, stejně jako test na fotografovani.cz je testem již běžně prodejných výrobků.

Co se týče implementace redukce šumu s výrazným potlačením detailů, tak jak je v poslední době u přístrojů populární, tak tato cesta není Panasonic fotoaparátům vlastní. Tj. Panasonic touto cestou nejde.
Fotoaparáty Panasonic ­(včetně FZ30­) se naopak vyznačují maximálně detailní kresbou s dobrou obrysovou ostrostí i za cenu vyšší hladiny obrazového šumu.

Co do hladiny šumu ­- pokud porovnáte model FZ30 s tím, co je možné podobné na trhu pořídit ­(KM A200, Canon Pro1, Nikon 8800, Olympus 8080, ...­), tak zjistíte, že šum FZ30 je zdaleka nejnižší. Pokud porovnáte FZ30 s Fuji S9500, tak zjistíte, že struktura šumu je u těchto přístrojů odlišná a také vysoké ISO citlivosti se projevují jinak ­- FZ30 detailní obrázek s vyšší hladinou šumu, S9500 méně šumu ovšem méně detailů a obrysové ostrosti. Je vždy na zákazníkovi, kterou cestu zpracování obrazu preferuje.

Dále, přímo na stránkách zahraničních webů se můžete také u šumu FZ30 dočíst poznámky, že šum i při ISO400 je do tisku formátu A4 prakticky zanedbatelný. Ohledně výsledů testů je dobré si také uvědomit, že každý test je svým způsobem subjektivní hodnocení autora daného přístroje a s ohledem na národní a lokální specifika jsou požadavky každého trhu odlišné, stejně jako jsou odlišné požadavky každého jedince.

Než se tedy dohadovat o neuchopitelných věcech ­- je dobré si prohlédnou snímky z přístroje z více zdrojů a poté si sám položit a zároveň zodpovědět otázku: Je hladina šumu na snímku, na který se dívám pro mě osobně zanedbatelná a nebo nepřekousnutelná?

Nehledě na to, že se domnívám, že šum jako takový je až démonizovaný parametr a na přístrojích jsou dle mého subjektivního dojmu důležitější věci, mající zásadnější vliv na kvalitu fotografie, než zrovna šum.
No a v neposlední řadě je dobré si taktéž uvědomit, že focení na ISO400 je až tou poslední cestou, kterou by měl fotograf jít ­(prostě, když už to jinak nejde, tak zvýšit citlivost­), ale jinak ať už v analogové, nebo digitální fotografii vždy dosáhneme kvalitnějšího výsledku při používání ISO co nejnižšího.
Čímž se obloukem dostávám ke světelnosti objektivu ­(minimální clona­), což je parametr, který nám první určí, při jaké expozici je nutná jaká citlivost ISO ­(pokud srovnáváme dva přístroje a jeden má tmavší objektiv, tak při stejné expozici ve stejných světelných podmínkách musí použít vyšší ISO než ten, který má objektiv světelnější­).

S pozdravem

Michal Novák
Product Marketing Supervisor, Consumer Electronics
Lumix Project Team Member
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 3.11.200523:43
Vážený pane Nováku, těch fotek jsem porovnával nejmíň sedmdesát, z nejrůznějších zdrojů. Jestli hodláte tvrdit, že FZ30 u sériových výrobků nemá vyšší potlačení šumu na ISO 400, než prototypy, klidně to tvrďte, já vám to stejně neuvěřím. Ten rozdíl předtím a potom je docela dobře znatelný. Pozor, snad jste si všiml, že jsem nenapsal, že by to bylo špatně. Podle mě je teď z ISO 400 možné bez dalšího odšumění tisknout 10x15, někdy 13x18, zatímco z prototypů bych dělal maximálně 9x13. Pro běžného uživatele je to jednoznačný přínos a fajnšmekr se pokusí pohrát si s RAWem. A jak brutálně žehlí šum Fuji S9500, to je na jeho struktuře jasně vidět, to vám podepíšu.

Ostatně kdybyste se zajímal o podrobné srovnání FZ30 a S9500, na http:­/­/www.videozona.ru­/photo_tests­/Reviews­/FujiFilmS9500­/FujiFilmS9500_page00.asp je materiálu dostatek ­- na úkor přehlednosti.

Šumová křivka na stránce http:­/­/www.digitalcamerainfo.com­/content­/Panasonic­-Lumix­-DMC­-FZ30­-Digital­-Camera­-Review­-­/Testing­-­-Performance.htm dost zřetelně ukazuje neobvykle pomalý nárůst šumu ISO 400 proti ISO 200 ­- normální průběh podobných křivek takhle lomený nebývá, obvykle míra šumu u nejvyšších citlivostí stoupává téměř exponenciálně. Tady je účinnost odšumování na ISO 400 jasně patrná.

Pokud do jara nepřijde nněco lepšího za rozumnou cenu, tak si FZ30 nejspíš koupím ­- stačí vám to takhle?
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 3.11.200523:52
Pane Nováku, ještě něco, pokud si to přečtete ­- nevíte něco o chystané DSLR systému 4­/3? Kdy bude, jaký objektiv bude v kitu? Asi je to ještě tajné, viďte...
Odpovědět0  0
Zdeněk Tvrz | 4.11.20057:54
Také bych se přidal s dotazem na pana Nováka: Chystá Panasonic na příští rok i EVF s větším chipem? Pokud to ovšem není firemní tajemství.
Odpovědět0  0
Technik | 4.11.20058:02
Vážený pane Matoušku,

můj příspěvek nebyl rozhodně myšlen jako útok na Vás, neboť právě z Vašich příspěvků je zřejmé, že k problematice přistupujete věcně.

Mou snahou bylo uvést přesné informace a pokusit se taktéž odpovědět na některé příspěvky před Vaším.

Ano, předprodejní vzorky skutečně vykazovaly vyšší míru šumu než ostré verze ­(na firmware přístrojů se vždy pracuje až do poslední chvíle ­- a i drobné zlepšení je vždy zlepšení­). Chtěl jsem pouze říci, že ostré verze nemají menší množství detailů, než tomu bylo u vzorků. Ke snížení hladiny šumu dochází jinou cestou než je prosté rozmazání fotky a odstranění barevných bodů z celistvých ploch.

Co se týče Vašeho druhého dotazu, jedná se skutečně o interní informaci. Snad jen mohu říci, že Vámi dotazovaný produkt je vyvíjen a bude uveden ­- Jednou :­-­)

Přeji hezký den

Michal Novák
Odpovědět0  0
Kapo | 5.11.200517:44
Je videt, ze fotakum ­"rozumite­", řadit pouťový šunt Panasonicu nad perfektni fotaky Fuji, ktere maji výjimečne čipy, muže jen neznalek.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 6.11.200515:54
Ehm, zatím má JEDEN foťák Fuji výjimečný čip a sice malý automatický kompakt F10. Zajímavé je, že třeba pro S9500, kde by to bylo zatraceně na místě, ho Fuji už vyrobit neumí ­- že by jim ho dělal Samsung?

Všechny ostatní mají buď laciný čip od Sony či Kodaku nebo vlastní tak zvaný velký humbuk neboli marketingovou špičku. Ať už to má buňky do plástve nebo dokonce zdvojené, žádný přínos téhle technologie zatím nikdo kromě Fuji nezaznamenal. Jinak by to dávno dělalli všichni výrobci. Fuji je skutečně mistr marketingu, přesvědčili svět, že interpolací 6 MPx na 12 MPx jde udělat obrázek kvalitativně na úrovni 9 MPx a lidi jim to žerou, včetně dvojnásobné velikosti ­"RAW­" a nutnosti dvojnásobné velikosti kartiček... A tragická kvalita objektivů Fujinon to dokresluje.
Odpovědět0  0
p.poku | 10.5.200619:54
Ten ­"humbuk­" podtrhuji a souhlasim. Specialne u S20Pro me namichli i nekteri nasi prodejci, kteri vysledek 2x 3,2Mpx S­/R SuperCCD cipu byli ochotni vydavat za plnohodnotny ­(rozumej neinterpolovany­) 12Mpx obraz :­-(
Odpovědět0  0
Dodo | 8.12.200517:50
Skutocne je sum problem, pokym sa jeho redukciou stracaju detaily ­(firmware­). FZ10 bola vynikajuca pri ISO50 FZ20 je dobra pri ISO400 ale horsia redukciou detailov ­(tym nemyslim ostrosti hran alebo kontrastnych scen­). Najviac je to poznat pri srsti zvierat alebo snimok vlasov, ucesov. Rad by som vedel, ci fa Panasonic neuvazuje o cipu CMOS s vyssou citlivostou a mensim sumom. Take ISO3200 v tmavom sere lesa s MegaOIS, Leica ojektiv by bolo super. Este lepsie podobne ako Canon nejake vymenne objektivy ­- to by sme ale my amatery asi financne nezvladly.
Odpovědět0  0
PedroKV | 5.1.200613:54
Dobrý den,

chci se zeptat, zda lze ve FZ30 aktualizovat firmware, např. stažením z netu a pak buď po kabelu nebo přes paměťovou kartu, jako to umí například Minolta Z3. Uvažuji o koupi FZ30 a prodeji KM3. Díky
Odpovědět0  0
AdamZ | 25.10.200520:11
ten mezistupeň mě taky dosti vadí, je naprosto zbytečný. Tahle recenze na FZ30 oproti recence C S2 mě přijde dosti odbytá :o­((
Odpovědět0  0
Hirogen (774) | 29.10.20058:05
Jenak je ta recenze dosti nadržující a opravdu jsem se musel smát například nad testem aberace a vinětace. Používejte stejné metody na všechny fotoaparáty! Vinětace taky tragédie ­- ne výsledek, ale test. U Canonu S2 testujete na osvětleném papíře a brutálně přidáte kontrast a tady cvak modrá obloha, jedno ohnisko..... Modrá obloha je OK, ale přepište ty recenze na ostatní fotoaparáty. No, jediné co mohu říct je to, že www.digimanie.cz vyhazuji ze svých oblíbených složek.
Odpovědět0  0
koloděj | 25.10.200513:40
DrobnostI:
- aberace je nejlépe vidět na fotce skrz větve, panel s modrou oblohou v pozadí ji takřka dokonale skryje;
- vinětace se mění s ohniskem, takže je potřeba přidat obě meze objektivu;
- u soudkovitosti je odkaz na jiný obrázek, u poduškovitosti žádný;
- soudkovitost­/poduškovitost je nejlépe vidět na mřížce, na použitém diagramu nejsou žádné dlouhé linie, které by ji odhalily;
- u takto vyspělého aparátu by asi byla zajímavá ukázka kresby v rozích na obou ohniscích při minimálním clonění;
- nešlo by zrušit ten mezistupeň při zobrazování obrázků? to polorozlišení mi přijde neužitečné a nejsem jediný, komu to vadí;
Odpovědět0  0
ra100 | 25.10.20058:54
Ako je tento fotak na tom s ostrostou detailov? Mal som Nikon Coolpix4500, dnes sa uz nevyraba, ale ten mal tak ostre detaili, ze sa mu v tom nepriblizil ziaden iny fotak. Vyskusal som si ich odvtedy 10­-15, a mam obavy kupit nieco ine ako Nikon, lebo len u tejto znacky som nasiel super kvalitu. Ake su skusenosti s manualnym priblizovanim? Z tohoto mam tiez obavy, lebo som si zvykol na automaticke priblizovanie pomocou tlacitka a automaticke ostrenie. Inac sa mi tento Lumix pozdava. Dakujem za odpoved.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 25.10.200511:14
Ostrost ­- zajímavá porovnání najdete na fóru dpreview:

http:­/­/forums.dpreview.com­/forums­/read.asp?forum=1033&message=15076535
http:­/­/forums.dpreview.com­/forums­/read.asp?forum=1033&message=15092673
http:­/­/forums.dpreview.com­/forums­/read.asp?forum=1033&message=15068236

Objektiv FZ30 patří mezi objektivy s vynikající ostrostí kresby. Naopak doostřování v přístroji je spíš menší.
Odpovědět0  0
ra100 | 25.10.200515:55
Zaujimavy test. Az mi niekedy pripada, ako keby na FZ20 nebol zapnuty stabilizator v porovnani s FZ30. Vyzera to kvalitne. Som dost opatrny, lebo po Nikone CP4500 som mal 5Mpx Kyoceru model niekedy z roka 2002­/2003, a z toho vysli take strasne fotky, ze by som ten fotak najradsej nominoval za najhorsi digital vobec! A tento rok HP PS812 sa tiez moc nevyznamenalo, v porovnani s Kyocerou je to uzasny fotak, ale inac na fotkach chyba hlbka ostrosti.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 25.10.20056:24
na kompletní šumovou tabulku...
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 25.10.200511:18
Beru to zpátky. Neuvědomil jsem si, že FZ30 netvoří menší rozlišení interpolací ­(snad kromě těch úplně nejmenších­), ale výřezem. Přesto, interpoluje v rozsahu 35­-45 mm ­(značky na objektivu­) při nižších rozlišeních a tady by mohl být šum jiný. Jenže by se lišil podle nastavené ohniskové vzdálenosti ­- takovou tabulku bych dělat nechtěl. :­-)
Odpovědět0  0
Koloděj | 25.10.200513:29
Rozhodně jsem tuto novinku neměl v ruce, ale docela bych se divil, pokud by menší rozlišení byla tvořena jen výřezem. To by totiž znamenalo ­"dodatečné přiblížení­" objektu, jako to dělá např. smartzoom u Sony. Podle vyfocených ukázek se jedná o klasickou interpolaci, takže dopad na šum by rozhodně byl zajímavý. Navíc je škoda, že focená plocha u šumu má jakousi strukturu, což zase mate při hledání stop šumu. Na tabulku pana Hájka to stále nemá, ale rozhodně je to lepší než ta žlutá stěna.
Odpovědět0  0
Petr Matoušek | 25.10.200519:36
Právě že FZ30 dělá menší rozlišení ­(např. při poměru 3:4 jsou to 5 a 3 MPx­) výřezem a říká tomu extended zoom. Na začátku zoomu ­(od značky 35 mm do 45 mm­) se interpoluje a pak už je jen výřez natvrdo. Na tom začátku se při menším rozlišení zákonitě zoomuje rychleji. Při 5MPx je celkový zoom 15,3x a při 3MPx 19.1x. Samozřejmě stejného výsledku jako při zoomu nad značkou 45 mm a menším rozlišení docílíte výřezem z 8MPx snímku. Ještě menší rozlišení se interpolují z těch 3MPx ­(zoom už dál neroste­).

Na rozdíl od toho digitální zoom jen 2x nebo 4x vynásobí nejkratší i nejdelší ohniskovou vzdálenost ­(nic jiného se při mechanickém zoomování asi nedá vymyslet a koho by taky digitální zoom zajímal...­) a patřičně interpolací rozmaže snímek. Při kombinaci 3 MPx a 4x digizoomu máte k dispozici zdánlivou ohniskovou vzdálenost 4x 661 mm ­(a výsledkem je patřičně nekvalitní parodie na fotografii­).

Pokud by někoho zajímal český návod ­(všechny tyto údaje v něm jsou­), tak http:­/­/www.panasonic.cz­/soubor.aspx?id=15231
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.