Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Gigabyte Aero 16 XE5: s panelem AMOLED nejen na práci

1.2.2023, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aero 16 XE5: s panelem AMOLED nejen na práci
Na trhu s notebooky pro profesionály figuruje už i značka Gigabyte. Ta nabízí model Aero 16 XE5, který disponuje 16" panelem AMOLED s certifikací Pantone. Čekat tak můžeme výborný kontrast i přesné barvy. Nechybí ale ani výkonný hardware.
Ostře sledovaným tématem je u notebooků rozhodně spotřeba a teploty. Zde připomeňme několik údajů. Notebook má 99Wh akumulátor, takže v podstatě maximum toho, co si můžete vzít do letadla (hranice je 100 Wh). Máme zde použitý procesor se 45W TDP (115W MTP) a GPU s 80W spotřebou, která si může vzít 105W s využitím Dynamic Boostu (když příkon nepotřebuje CPU, může ho "darovat" grafické kartě). Teoreticky si tak tyto dvě součástky mohou vzít 195 W. Teploty lze hodně ovlivnit i nastavením chladicího profilu, zde jsem tedy využíval ten standardní přes GCC (automatické řízení). Pokud vypnete automatiku, řízení spotřeby notebooku máte ve své režii, takže např. ve Windows můžete nastavit tichý režim, kdy je notebook tišší, chladnější a méně "žere".
 
Gigabyte Control Center
klikněte pro zvětšení
 
Než začnu psát hodnoty, nejprve by bylo dobré vědět, co která teplota vlastně znamená. Je-li zhruba okolo teploty těla (do 37 °C), vnímáte povrch jako chladný, maximálně lehce vlažný. Naprosto bezproblémové pro práci. Pak to poměrně rychle roste a třeba už 38 °C začne být vnímáno jako teplé, 39 °C už začíná být nepříjemně teplé a 40 °C a více je pro dlouhodobější práci velmi nepohodlné.
 
Gigabyte Aero 16 XE5
 
Začněme situací v klidu. Např. když píšu tuto recenzi, mám otevřený Firefox, přehrávám hudbu ve Spotify a to je v zásadě vše, vršek notebooku je teplý v podstatě vždy, touchpad se i při té max. zátěži stane maximálně vlažným. Po stranách se dostanete okolo 37 °C, což je stále přijatelné pro práci a zde hodně záleží na stylu chlazení.
 
Gigabyte Control Center
klikněte pro zvětšení
 
Pokud nastavíte režim pro udržování pasivního chlazení, odměnou bude sice občasné ticho (dlouhodobý plně pasivní provoz notebook nezvládne ani na baterii), nicméně tato část pod dlaněmi začne být už spíše vlažná až teplá (přišlo mi lepší nastavit raději více otáček s menším podílem pasivního režimu). Spotřeba se u notebooku v tomto případě pohybuje okolo 40-60 W, ale může lítat oběma směry např. i podle toho, zda se přehrává animace v prohlížeči. U vyšší hranice se drží zejména tehdy, když necháte pracovat automatiku v GCC.
 
Gigabyte Aorus 16 XE5 teplota klid baterka
 
Pokud jede notebook na baterii, spotřeba pochopitelně klesá, protože se zařízení přepne do úspornějšího režimu. Notebook je po celé své ploše v podstatě studený, až na jedno místo nepřesahuje teplota 36,5 °C, takže s teplem rozhodně nebudete mít problém. Co se však stane, když notebook zatížíme? Vyzkoušel jsem (opět už s napájením ze sítě) převod videa ve VirtualDub 2 i střih videa přes Davinci Resolve Studio.
 
Gigabyte Aero 16 XE5 DaVinci Studio Resolve
 
Tady jde už trochu do tuhého. Výhodou je, že při střihu používáte klávesnici spíše pro klávesové zkratky, ale ne pro dlouhodobé psaní, takže hodně teplá místa vedle touchpadu nejsou až tak palčivým problémem. Každopádně spotřeba už tady dokáže pěkně vylézt nahoru. Při přehrávání stříhaného videa v programu vyleze ke 150 W, rendering videa si vezme i okolo 200 W (cca 70 W ze strany CPU, 40-60 W GPU), tohle ale opět závisí na zvoleném napájecím režimu. Ventilátory zde běžely většinou na 3200 otáček, což už je docela slyšitelné, ale ne příliš obtěžující.
 
Gigabyte Aero 16 XE5 3DMark TimeSpy
 
V benchmarku 3DMark TimeSpy už použitý teploměr nestačil (končí na 43 °C) a jen vím, že byla teplota vyšší než tato hodnota. Notebook je v tomto případě už hodně teplý a připravte se také na větší hluk ze strany ventilátorů. Pokud jde o spotřebu, ta v tomto testu činila okolo 135-165 W, občas se vyhoupla i ke 175 W. To ale není maximum a notebook se dokáže chvilkově dostat i lehce přes 200 W.
 
Jaké jsou tedy výdrže na baterii? Některé testy proběhly na vybití kompletních 100 %, některé trochu méně a jsou na 100 % přepočteny.
  • práce ve Windows, psaní aktualit: 3 hodiny 29 minut
  • video 1080p YouTube přes Wi-Fi: 2 hodiny 37 minut
  • úprava fotek ve Photoshopu: 1 hodina 54 minut
Zajímavé je jistě i sledovat spotřebu displeje AMOLED. Rozdíl mezi zobrazením černé a celoplošné bílé na maximálním jasu činí zhruba 9 W. Celoplošně bílá na nejmenším jasu oproti černé přidá jen cca jeden watt. Je tedy jasné, že jas displeje AMOLED dokáže do jisté míry ovlivnit výdrž notebooku. Zejména v klidnějším režimu, pokud se spotřeba na baterii pohybuje kolem 25 W, dokáže změna jasu změnit spotřebu i o pár wattů, čímž se dá docela ovlivnit i výdrž. Např. nárůst o 3 W (změna jasu o cca 30-40%) zvýší spotřebu u desetinu a podobně sníží výdrž, takže si v takovém případě uberete z 3,5 hodiny okolo 20 minut výdrže.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.