Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Hama Delta Plus: tři nabíječky v jednom

5.1.2012, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na zajímavou nabíječku Hama Delta Plus, která může zároveň fungovat jako nabíječka USB zařízení pomocí tzv. funkce Power Bank. Jako bonus je zde dokonce možnost nabíjet zařízení pomocí 12V zásuvky v autě.
Kapitoly článku:

Testy


Testování nabíječky pochopitelně muselo začít nabíjením čtveřice článků. Při proudu 600 mA by se měly 2100 mAh baterie nabít přesně za 3,5 hodiny. V testu se mi opakovaně podařilo dosáhnout času 3 hodiny a 47 minut. Signalizace je jednoduchá, červené diody zezelenají a vy víte, že je nabito. Pak už lze baterie snadno používat. Buď je použijete k napájení jiného zařízení, nebo je necháte v nabíječce a ta bude fungovat jako zásobárna energie pro nabíjení USB zařízení. V neposlední řadě je možno zapojit nabíječku do sítě, nedat do ní baterie a připojit přes USB port zařízení, které chceme nabíjet. Vyzkoušel jsem i tuto možnost a skutečně to funguje.

Teď se ale budeme věnovat funkci Power Bank. Tedy možnosti, kdy není k dispozici 230V síť, ale máte jen čtveřici nabitých AA NiMH baterií v nabíječce a nějaké USB zařízení. V našem případě to byl digitální fotoaparát Samsung ST550, jehož akumulátor má napětí 3,7 V a kapacitu 720 mAh (tedy 2,6 Wh). Jak jsme již spočítali, nabíječka Hama Delta Plus by měla být schopna dodat 10,1 Wh energie, tedy nabít tento fotoaparát zhruba 4krát. To se bohužel v testu ani zdaleka nepovedlo, podařilo se mi ze čtyř AA 2000mAh baterií vyždímat zhruba 1,5 nabití, tedy kolem 4 Wh.

Druhým testovaným zařízením byla navigace Garmin nüvi 250, jejíž akumulátor má také 3,7 V, ale mnohem vyšší kapacitu 1250 mAh. Tento akumulátor je schopen uložit 4,6 Wh energie. Teorie praví, že by mělo dojít k dvěma nabitím navigace a ještě by mělo trochu energie zbýt. Na druhou stranu je nutno počítat s tím, že po celou dobu nabíjení svítí displej navigace, což si přeci jen vezme trochu energie navíc. V praxi byla nabíječka schopna z oněch čtyř AA baterií nabít navigaci na 100 % a ještě ji chvíli držet při životě.

Po připojení nabíječky byla po 3 hodinách a 15 minutách veškerá energie pryč. Za tu dobu stihla nabít plně vybitou navigaci a dá se předpokládat, že by navigace na baterii běžela další cca 4 hodiny. Tzn. pokud bychom měli plně nabitou navigaci i Hama Delta Plus, mohli bychom mí aktivní GPS po dobu asi 11 hodin, což není málo:

4 hodiny výdrže nabité baterie navigace
+ 3 hodiny běhu s připojenou nabíječkou Hama Delta Plus (= nabití navigace a další napájení při plném nabití)
+ 4 hodiny běhu na znovu nabitou baterii navigace


Nabíjený produkt
Napětí
Kapacita
Celková energie
Výdrž
Fotoaparát Samsung ST550
3,7 V
720 mAh
2,7 Wh
1,5 nabití
Navigace Garmin Nüvi 250
3,7 V
1250 mAh
4,6 Wh
7-7,5 hodiny


U fotoaparátu jste schopni na jedno nabití pořídit zhruba 210 snímků. Samotná nabíječka Hama Delta Plus dokáže se čtveřicí 2100mAh baterií nabít fotoaparát asi 1,5krát, což by mělo zajistit přibližně 320 fotografií. Když k tomu započteme nabitou baterii fotoaparátu už z počátku, dostáváme se na 530 snímků. To už stačí na týdenní dovolenou. Volbou baterií s vyšší kapacitou byste mohli výdrž ještě zvýšit.


Závěr


Hama Delta Plus je zajímavým zařízením schopným různých režimů práce. Je např. redukcí klasické elektrické sítě na USB, takže pokud máte USB zařízení, kabel, ale nikoli síťový adaptér, Delta Plus práci tohoto druhu snadno zastane. Může se hodit zejména tehdy, kdy s sebou taháte několik USB zařízení (fotoaparát, smartphone a další). Nemusíte ke každému z nich mít adaptér, postačí jen nutné kabely.

Další funkcí je nabíjení baterií, kde ale Hama nijak zvlášť nepřekračuje konkurenci. Baterie se nabíjí po dvojicích a není zde ani režim vybíjení baterií. V tomto jde jen o slušný průměr s Delta-U nabíjením. Doba nabíjení je necelé 4 hodiny.



Ač čtveřice AA baterií s kapacitou 2100 mAh slibuje energii zhruba 10 Wh, praxe ukázala, že efektivně lze využít sotva polovinu z tohoto množství. Pomoci mohou lepší baterie s vyšší kapacitou nebo obecně kvalitnější články (např. Sanyo Eneloop a podobné, byť použité baterie jsou rovněž typu s nízkým samovybíjením). Nepočítejte tedy s tím, že by funkce Power Bank přinesla nějak dramatické zásoby energie navíc. Jednou si s tím nabijete smartphone, ale více už po ní nechtějte. Za cenu kolem 850 Kč s DPH jde ale o dost zajímavé multifunkční zařízení.
 
 

Plusy

 
+ Funkčnost (Power Bank, nabíječka, 230V->USB adaptér)
+ Balení zahrnuje 4 AA baterie s nízkým samovybíjením
+ Povedený design
 

Minusy

 
- Jen poloviční efektivita nabíjení USB zařízení
- Nabíjecí šachty po dvojicích, chybějící režim vybíjení

 
Za zapůjčení nabíječky Hama Delta Plus děkujeme Hama.

 
 
Cena v době testování: cca 850 Kč s DPH (včetně čtyř 1,2V AA baterií 2100mAh)



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.