Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

HP Photosmart M517 - projasněný pohled

14.7.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Na to, že se nám s postupem času i v nejlevnější třídě digitálních fotoaparátů - oblíbených kompaktech - začíná pomalu objevovat jako standardní rozlišení 4 - 5 Mpix, jsme si již zvykli. Výrobce ale naštěstí nutí neustálý kolotoč zlepšování svých produktů také k importování nejrůznějších moderních technologií. U dnes recenzovaného přístroje jde o technologii HP Adaptive Lightning slibující vyvážit na fotografii světlá a tmavá místa.
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

HP Photosmart M517 je vybaven CCD snímačem úhlopříčky 7,194 mm (formát 4:3), který má celkové rozlišení 5,36 Mpix (2690 × 1994 pixelů), z toho 5,19 Mpix efektivně (2620 × 1984 bodů). JPEGy (EXIF 2.2) lze fotit v celkem 5 kvalitativních stupních - 5MP Best, 5MP, 3MP, 1MP a VGA. Interně probíhá zpracování barev v 36bitové hloubce (12bitů na každý ze 3 kanálů). Videoklipy rozlišení 240 x 320 a s 30 fps se ukládají včetně zvukové stopy ve formátu MPG (MPEG1) a jsou omezené pouze kapacitou média.

A ještě informace, jak jsou na tom jednotlivá rozlišení s nároky na paměť, v závorce je průměrná velikost: 5MP Best - 2,5 MB, 5MP - 1,6 MB, 3MP - 1,1 MB,
1MP - 550 kB a VGA 140 kB.

Úložný prostor

Digitální fotoaparát má 32 MB interní NAND flash paměti (kolega HP Photosmart M417 má pouze 16 MB) a co je velmi zajímavé a výrobci často nezmiňují, 64 MB SDRAM. Pro seriózní ukládání dat slouží SD/MMC slot, který podporuje oba zmíněné druhy karet v kapacitách 16 MB - 1 GB. Je samozřejmě možno jediným příkazem fotky z paměti přesypat na kartu. Pokud je na kartě větší množství souborů (cca přes 300), ovlivňuje to prodlevu při zapnutí.

Optika a Autofokus

Optika aparátu má rozsah ohniskových vzdáleností 6 - 18 mm (36 - 108 mm po přepočtu na 35 mm formát), poskytuje tedy 3x optický zoom při světelnosti F2,91 - 4,86. Digitál umí i 8x zoom digitální.

TTL autofokus standardně ostří od 50 cm do nekonečna, v makrorežimu od 10 - 80 cm.

Závěrka a Expozice

Rychlost závěrky nabývá hodnot 1/2000 - 2 s.

Expozici lze kompenzovat v obvyklém rozsahu +/- 2,0 EV po 0,5 EV krocích. Do právě exponovaného snímku je možno zapasovat informaci o čase a datu.

Vyvážení bílé, Barevné Efekty a Citlivost ISO

O vyvážení bílé se jako obvykle stará automatika nebo uživatel může použít presety Sun, Shade, Tungsten a Fluorescent. Při všech jmenovaných bylo ostření poměrně rychlé, pouze při focení ve světle zářivky měl aparát zřejmé potíže.

Aparát umí kromě základního nastavení barev Full Color také, Black & White (Černobílý) a Sepia (Sépiový efekt staré fotografie).

O nastavení citlivosti ISO se může taktéž postarat procesor nebo si fotograf napevno nastaví hodnoty 100, 200 či 400.

Pracovní režimy a Blesk

Pracovních režimů má aparát celkem 7: Auto (Fotí automaticky, je to výchozí volba ), Macro (Makro), Fast Shot (fixní fokus, takže lze fotit velmi rychle), Action (pro rychle se pohybující objekty), Portrait (snaží se máznout pozadí + ubere ostrost), Landscape pro focení krajinek a Beach & Snow pro jasné outdoorové podmínky. Snímat lze jednak tradiční fotografii, s 10 s samospouští, 2 fotografie v intervalu 10 + 3 s, Burst vyfotí sérii 4 fotek co nejrychleji to půjde a dále snímá záběry až do zaplnění paměti.

Vestavěný blesk má dosah asi 2,2 m (Teleobjektiv + Auto ISO) až 3,8 m (širokoúhlý + Auto ISO) a podporuje pracovní režimy Auto (Automatika), Auto with Red-Eye (Automaticky s potlačením jevu červených očí), Flash Off (Vypnuto), Flash On (Zapnuto) a Night (Noc). Blesk se nabije asi za 8 s, což není příliš oslnivý výsledek. Jako vždy přikládáme snímek bleskem s nastavením redukce jevu červených očí pořízený ze vzdálenosti zhruba metr:




Displej a Hledáček

Co se týče zobrazovaných informací počas prohlížení scény na LCD, tak aparát zobrazuje pouze nízký stav baterií, zda je v aparátu paměťová karta, kolik ještě zbývá obrázků, kvalitu a závorky fokusu informujíci svojí barvou o stavu zaostření (fokus tedy umí pouze středový). Samotné ostření je velmi rychlé a trvající cca 0,5 sekundy, Pokud tedy chcete umístit fotografovaný subjekt mimo střed, nezbude než použít starý trik s namáčknutím na focený objekt, následným přesunem do žádané polohy a finálním stisknutím.

Displej lze nastavit na 3 druhy podsvícení, od domácího až po jasně sluneční. Nejjasnější nastavení je na slunci slušně čitelné, barvy se samozřejmě již trochu stírají, čitelnost je však stále více než slušná.

Menu a Ovládání

Menu je navrženo v oblíbeném ikonkově-záložkovém stylu, v němž se pohybujeme s pomocí křížového ovladače a OK středem vybíráme nebo potvrzujeme různé volby. Vše je rozděleno do celkem 5 skupin - na náležitosti focení, přehrávání, přímého tisku, nastavení aparátu a help.






Prohlížecí režim

Při prohlížení již nafocených fotografií umí M517 i náhledy 3 x 3 obrázky. Fotografie lze zvětšit opravdu řádně - dokonce i tak, že vystoupí jako velmi patrné kostky jednotlivé pixely.

Fyzické parametry a Komunikace

HP Photosmart M517 má rozměry 107 x 36 x 53 mm a váží bez baterií 149 g.

Co se týče konektorů a rozhraní, pak je digitál vybaven USB mini B pro připojení k PC nebo k tiskárně kompatibilní se standardem, PictBridge, DPS (Direct Printing Standard) - standard pro přímý tisk, vstupem zdroje 3,3 V při 2500 mA, výstupem audio/video na televizi prostřednictvím dokovací stanice M-series a portem pro dokovací stanici HP Photosmart M-series.

Časy a Výdrž

Aparát startuje cca 2 s.

S výdrží je na tom M517ka velmi dobře, při průměrné zátěži (15 s aktivní displej na snímek, 50% fotek s bleskem, playback 8 s na obrázek) vydrží s alkalickými AA bateriemi asi 100 snímků, s Lithiovými asi 500 fotek a s NiMH nějakých 225 obrázků.

Další funkce a Vychytávky

Patrně nejatraktivnější funkcí digitálu je přítomnost HP Adaptive Lightning technology, kterou HP definuje jako "Technologii, která vyváží jasná a tmavá místa na fotografii tak, že jemné kontrasty jsou zachovány, ale hrubé kontrasty se pokouší odstranit. Je vhodná do přírodních scenérií, kde se míchá sluneční svit a stíny i domů, kdy zjemní efekty blesku a také pro scény v protisvětle, kdy je subjekt mimo dosah blesku. Adaptive Lightning není zamýšlen jako náhrada blesku." Aparát rovněž umí odstranit červené oči přímo v terénu (už se těšíme až výrobce aparátů něco podobného napadne i s aberací) a četné On-camera tutoriály a helpy pomáhající začátečníkům s vysvělením toho či onoho. Délka audiopoznámky ke snímku je neomezena.