Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

HP Photosmart R817: To nejlepší od HP

30.9.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Společnost HP, to nejsou pouze "fórové" kompakty kupované na čistě pracovní účely či dodávané k nákupu minimálně deseti tiskáren zdarma jako bonus, ale také velmi slušný plný manuál HP Photosmart H817 disponující 5x optikou od Pentaxu, pokročilými expozičními režimy, propracovaným bracketingem a mnoha dalšími trumfy na ruce...
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Přístroj je vybaven 1/2,5" snímačem typu CCD formátu 4:3 s úhlopříčkou 7,19 mm a celkovým rozlišením 5,25 Mpix (2668 x 1970 pixelů), z toho 5,13 Mpix efektivně (2616 x 1960). Fotograf má k dispozici rozlišení: 5MP ***, 5MP ** (default), 3MP **, 1MP ** a VGA ** (počet hvězdiček udává kvalitu: **** značí minimální kompresi, *** nízkou, ** střední a * vysokou). Digitál ovšem není omezen pouze na tuto sadu přednastavených fixních hodnot, ale jeho majitel si může sám v podmenu Custom zvolit rozlišení i kvalitu ukládaných JPEGů: VGA až 5MP s * až **** hvězdičkami, což dělá 16 různých kombinací. Ani stran videa není digitál ošizen, umí jej natáčet ve formátu MPEG1, a to hned ve 3 režimech: VGA *** (default), s rozlišením 640 x 480 a při 30 fps, VGA ** (24 fps) a QVGA * (320 x 240, 30 fps).

Při zpracování obrazových dat procesor používá barevnou hloubku 12 bitů na kanál.

Optika

Optická soustava aparátu z dílen Pentaxu má rozsah ohniskových vzdáleností 5,8 - 29 mm (tedy 36 - 180 mm po přepočtu na 35 mm formát), což nám dělá max. 5x optický zoom (mimochodem 9polohový) při světelnosti F2,8 - 4,7. Pro případného zájemce bylo pamatováno i na 8x zoom digitální.

Autofokus

Ostří na starém dobrém základě porovnávání kontrastních ploch skrze objektiv. Focus můžeme nastavit do jednoho z pracovních módů Normal, Macro, Super Macro, Infinity a Manual Focus. Manuální ostření se zvětšeným středem se bohužel moc nehodí do tmy, velká škoda, na ostřicí čáře totiž chybí ukazatele vzdálenosti. Aparát běžně ostří od 50 cm do nekonečna, v makrorežimu od 12 cm do 1 m, v supermakru pak od 3 do 20 cm. Přisvětlovací červený paprsek prosvítí cca 2 m.

Expozice

Měření expozice tu máme s důrazem na střed (defaultně), Average (poměrové) a Spot (bodové). Expozici lze kompenzovat ve velmi neobvyklém rozpětí +/- 3,0 EV po 1/3 EV krocích. Jako vždy má aparát také pár základních barevných efektů, ovšem není to nic, co byste v prvním editoru na PC nezvládli lépe. To už s digitálem v praxi spíše využijete rovněž dostupnou možnost nastavit saturaci, ostrost i kontrast na Low, Medium či High.

Pracovní režimy

Nabídka je sice trochu smísená, jinak ale velmi dobrá, nalezneme zde: Auto (default), Landscape, Theatre, Panorama Right, Panorama Left, Action, Beach, Snow, Sunset, Document, Aperture Priority, Shutter Priority, Manual a My Mode. Kladně hodnotím přítomnost posledně jmenovaného, díky My Mode si totiž uživatel může sám nastavit, co si má digitál pamatovat - např. pokud chcete, aby si aparát pamatoval po příštím spuštění nastavené ISO, vyvážení bílé a rozlišení, prostě zafajfkujete patřičná okénka a je to... Aparát se může spustit v módu základním automatickém nebo právě v My Mode.

Závěrka

Rychlost závěrky se pohybuje od 1/1000 - 15 s. K největšímu rozpětí časů se dostaneme pouze u priority času - zde začíná od 1/2000 s, jinak se i v manuálním režimu dostaneme pouze k 1/1000 s.

Clona

Rozpětí clonových čísel je F2,8 - 8.

Vyvážení bílé

Pro vyvážení bílé tu máme jednak Automatiku, pak také presety Sun, Shade, Tungsten a Fluorescent a dokonce i volbu Manual (oblíbený Point'n'Shoot).

Citlivost ISO

I tuto hodnotu můžeme svěřit automatice nebo manuálně nastavit na hodnoty ISO 50, 100, 200 a 400.

Blesk

Vestavěný blesk vybavený pracovními režimy Auto (defaultně aktivovaný), Red Eye, On/Off a Night se nabíjí typicky 6 s, maximální hranice je 8 vteřin. Dosah blesku je při nejvyšší citlivosti 3,8 m. Blesk externí použít nelze. Na obrázku níže je fotografie s aktivní redukcí jevu červených očí ze vzdálenosti cca 2 m:




A ještě tu máme dosvit blesku za reálných podmínek s ISO 400:




Displej a Hledáček

Optický hledáček se nekoná, zato vestavěný displej má úhlopříčku 5,08 cm a rozlišení 640 x 240, což nám suma sumárum dává 153 600 pixelů.




Úložný prostor

Aparát má 32 MB interní paměti s slot pro SD/MMC karty, které podporuje v kapacitách 8 MB - 2 GB, s 1 GB MMC kartou Pretecu jsme ovšem měli potíže s rozpoznáváním, s SD kartami ale bez problémů. Pokud je na kartě přes 300 snímků, bývá nabíhání digitálu trochu pomalejší. Pro zajímavost si ještě povíme, kolik snímků se v jaké kvalitě vejde do vestavěných 32 MB flashe + následuje údaj o průměrné velikosti fotografie: 5MP *** (9 - 2,4 MB), 5MP ** (default - 14 - 1,7 MB), 3MP ** (21 - 1 MB), 1MP ** (42 - 500 kB) a VGA ** (165 - 140 kB). A totéž pro video: VGA *** (default, 640 x 480 a 30 fps) - 33 s, VGA ** (24 fps) - 66 s a QVGA * (320 x 240, 30 fps) - 133 s záznamu.

Menu a Ovládání

Menu HP je uspořádáno záložkovým stylem (zleva Capture Menu, Replay, HP Instant Share, Setup Menu a otazníček aktivuje Help Menu):




V Setupu si můžeme nastavit Display Brightness, Camera Sounds, Focus Assist Light, Instant Review, Digital Zoom, Data a Time, USB Configuration, TV configuration, Language, Move Images to Card či zrestartovat s pomocí Reset Settings.

Prohlížecí režim

V prohlížecím režimu jsou kromě informací o expozici a histogramu dostupné také funkce Delete, Remove Red Eyes, Image Advice, Image Info, Stitch Panorama, Rotate a Record Audio.




Fyzické parametry

Aparát má rozměry 91 x 29,8 x 57 mm a váží 190 g v plné polní.

Komunikace

Co se týče rozhraní a komunikace, pak tu máme konektor Molex 55768-2011, který digitál dále spojuje s kolébkou s DC a USB porty. Ano, správně, veškerá komunikace pouze přes kolébku...

Časy

Náběh i vypínání trvá stejnou dobu - 2 s. Ostření zabere cca 0,4 s a dokonce i za horších světelných podmínek včetně úplné tmy se drží pod sekundu.

Výdrž

Použitý LiIon akumulátor slibuje 100 - 190 snímků při běžné práci, vyjímečně se dá dosáhnout i k hodnotám kolem 250 fotografií. Akumulátor se v přístroji relaxujícím v dodávaném stojánku dobije za 4 - 6 h.

Sekvenční focení a Samospoušť

Snímky lze fotit jednak tradiční po stisku spouště, pak tu máme jednoduchou samospoušť (10 s), dvojitou samospoušť (po 10 + 3 s 2 snímky) a Burst se 2 snímky za vteřinu.

Další funkce a Vychytávky

K běžným snímkům lze pořídit až 60 s hlasovou poznámku poznámku. HP opět zabudovalo po vzoru třeba HP Photosmartu M517 funkci Adaptive Lightning (Off/Low/High). Přítomný bracketing je velmi propracovaný, jednak můžeme zvolit jaký chceme (Adaptive Lightning/Exposure/Color), u expozičního pak také v jak velkém rozsahu jej chceme (max. 1,0 EV s jemností nastavení 1/3 EV). Do snímku je možno vložit datum a čas. Digitál umí přehrát obsah své paměti na kartu. Po nainstalování toho správného softu (HP Image Zone) a nastavení funkce Instant Share lze přímo ve foťáku vybrat snímky, které se mají po synchronizaci s PC odeslat na to či ono místo.