Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 1,0" senzor se 7,5 MPx? Vyzkoušeli jsme to!

14.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Mnozí z vás by jistě rádi věděli, jak kvalitní by byl fotoaparát s rozumně velkým čipem a znatelně nižším rozlišením než je dnes běžné. My jsme to pro vás vyzkoušeli a můžete se podívat, jak by fotil 1,0" fotoaparát s rozlišením 7,5 megapixelů.
Jako první tu budeme mít tradiční scénu s autíčky. Převádění RAWů probíhalo přes Camera Raw s vypnutým odšumováním. Nejprve se podíváme na nativní výřezy ze 7,5MPx a 20MPx senzoru.
 
Srovnání šumu auta 8MPx vs 20MPx

7,5MPx snímač (vlevo) / 20MPx snímač vpravo
 
20MPx čip dává lepší detaily, ale je také dobře vidět, že jeho per-pixel šum je opravdu vyšší. Dobře to uvidíte zejména na šedé ploše oken. Od ISO 12800 se u tohoto senzoru začíná objevovat také barevný závoj. ISO 25600 je v tomto případě rozšířenou citlivostí, takže nelze přímo srovnávat se 7,5MPx verzí. Neostrost 7,5MPx senzoru u citlivosti ISO 3200 a okolo je způsobena tradičním třepáním závěrky levných zrcadlovek Nikon. Podívejme se nyní ale na snímky, které jsem v obou případech konvertoval na 12MPx rozlišení.
 
Srovnání šumu auta 12MPx

snímky ve 12MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo
 
Moc velký rozdíl mezi fotografiemi opravdu není. Zvětšením rozlišení v prvním případě (levý sloupec) došlo také ke zvýraznění šumu, naopak snížením rozlišení u druhého senzoru (pravý sloupec) došlo k jeho částečnému zamaskování. Jak je vidět, na stejně velké ploše (stejně velkém výstupním rozlišení) jsou výkony obou snímačů překvapivě podobné.
 
Srovnání šumu auta 20 MPx

snímky ve 20MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo
 
Bude jistě zajímavé sledovat, co se stane, když 7,5MPx snímek zvětším na 20MPx rozlišení. Co se týče detailů na nižších citlivostech, vede 20MPx čip, co se týče šumu na těch vyšších, tentýž snímač už ztrácí trochu více barev, ale jinak je překvapivě vyrovnaný.
 
Srovnání šumu auta 8MPx

snímky v 7,5MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo
 
Když snímky převedu do 7,5MPx rozlišení, jsou výsledky znovu docela podobné. 20MPx snímač má trochu lepší detaily u nižších citlivostí (částečně se zamaskuje Bayerova interpolace), zatímco u vyšších citlivostí zase snímač s menší pixelovou hustotou a většími pixely vyhrává kvalitnějšími barvami a později získává nafialovělý nádech. Opět připomínám, že ISO 25600 už bych raději neposuzoval, neboť jde o rozšířenou citlivost u 20MPx senzoru.

Musím ale podotknout i ten fakt, že snímač Panasonicu (nativních 20MPx) při stejně nastavených expozičních hodnotách dával u některých scén trochu tmavší snímky, pro stejný jas by tak mohla být potřeba trochu vyšší citlivost a šum by byl o něco vyšší (nebo delší čas a snímky by mohly být pohybově rozmazanější). Tenhle rozdíl se různě lišil, většinou se pohyboval někde kolem nuly až třetiny EV, v nočních podmínkách to ale bylo někdy i přes polovinu EV.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.