Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 1,0" senzor se 7,5 MPx? Vyzkoušeli jsme to!

14.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Mnozí z vás by jistě rádi věděli, jak kvalitní by byl fotoaparát s rozumně velkým čipem a znatelně nižším rozlišením než je dnes běžné. My jsme to pro vás vyzkoušeli a můžete se podívat, jak by fotil 1,0" fotoaparát s rozlišením 7,5 megapixelů.
Druhou scénou bude tradiční zajíc a jeho vousy. Na nich bude dobře vidět zejména míra zachování detailů. Snímky byly opět převedeny pomocí Camera Raw a vyfoceny s clonou F5,6 v obou případech. Začněme porovnáním při nativním rozlišení, tedy 7,5 megapixelů pro snímač s velkými pixely a 20 megapixelů pro snímač s malými pixely.

Srovnání šumu zajíc 8MPx vs 20MPx
7,5MPx snímač (vlevo) / 20MPx snímač vpravo

Zatímco snímač s vyšším rozlišením začíná ukazovat barevný šum už někde při ISO 1600, čip s většími pixely na toto trpí až někde u citlivosti ISO 3200. Vyzkoušejme nyní ale zobrazení těchto snímků na pevně dané velikosti. Začněme tradičními 12 megapixely. Tedy, co by se stalo, kdybychom tyto snímky chtěli zobrazit na 12MPx zobrazovači? 7,5MPx snímek tedy budeme muset zvětšit na 12 MPx, naopak 20MPx snímek zmenšit.

Srovnání šumu zajíc 12MPx
snímky ve 12MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

To byste asi nečekali, viďte? Fotografie ze snímku s vyšším rozlišením má lepší detaily, což je logické, ale dokonce má i kapánek nižší šum. I když ten per-pixel je vyšší, snížením rozlišení se zamaskuje a výsledkem jsou kvalitnější snímky s jemnějším šumem. Zkusme nyní zachovat rozlišení senzoru s vyšším počtem pixelů, tedy 20 MPx v obou případech.

Srovnání šumu zajíc 20MPx
snímky ve 20MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

7,5MPx snímek z čipu s velkými pixely musel být hodně interpolován, což se negativně projevilo na detailech. Také šum se tímto značně zvětšil. Hrudka, která při 7,5MPx rozlišení zabírala malou oblast, je zde více než 2,5× větší. Kupodivu i při vysokých citlivostech má výhodu čip s menšími pixely. A zkusme to potřetí, naopak. Tedy 7,5MPx snímek nechejme na nativním rozlišení a 20MPx snímek zmenšeme.

Srovnání šumu zajíc 8MPx
snímky v 7,5MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

Ostřejší a detailnější snímky jsou opět ze senzoru s menšími pixely a větším rozlišením. Tedy z toho, který by měl být teoreticky horší a měl více šumět. Při vysokých citlivostech šumí pochopitelně oba, 20MPx senzor má šum na stejně velké ploše trochu jemnější.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.