Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jak by fotil 1,0" senzor se 7,5 MPx? Vyzkoušeli jsme to!

14.11.2017, Milan Šurkala, recenze
Mnozí z vás by jistě rádi věděli, jak kvalitní by byl fotoaparát s rozumně velkým čipem a znatelně nižším rozlišením než je dnes běžné. My jsme to pro vás vyzkoušeli a můžete se podívat, jak by fotil 1,0" fotoaparát s rozlišením 7,5 megapixelů.
Poslední čtvrtá kapitola věnující se šumu vyčíslí tyto rozdíly v EV. Podíváme se tedy na snímky exponované na středně šedou barvu a budeme studovat hodnoty rozdílů jasů jednotlivých pixelů. Expozice byla nastavena shodně (stejné ISO, čas a clona) a na rozdíl od některých předchozích scén byl dosažen stejný jas u obou senzorů (testováno v Camera Raw i Raw Therapee).

Srovnání šumu bílá plocha 8MPx vs 20MPx

7,5MPx snímač (vlevo) / 20MPx snímač vpravo

Zde je až překvapivé, jak si jsou oba snímky blízko. Asi byste ani nepoznali, který výřez je ze 7,5MPx senzoru a který z 20MPx čipu. Stejně jako v předchozích třech kapitolách, i zde se podíváme na střední 12MPx rozlišení, zvětšení na 20 MPx a zmenšení na 7,5 MPx.

Srovnání šumu bílá plocha 12MPx
snímky v 12MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

I při prezentaci na stejném rozlišení není mezi čipy výraznější rozdíl. Zkusme se tedy podívat na výřezy z 20MPx snímků. 7,5MPx fotografii tedy musíme zvětšit a srovnat s nativním výřezem 20MPx senzoru.

Srovnání šumu bílá plocha 20MPx
snímky ve 20MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

Šum ze senzoru s nižší pixelovou hustotou roztahuje pixely na větší plochu (kvůli zvýšení rozlišení), zatímco u 20MPx senzoru je šum jasněji odlišitelný na pixelové úrovni.

Srovnání šumu bílá plocha 8MPx
snímky v 7,5MPx rozlišení, ze 7,5MPx snímače (vlevo) / z 20MPx snímače vpravo

Po zmenšení rozlišení na 7,5 megapixelů dokonce vypadají snímky pořízené snímačem s vyšším rozlišením lépe. Zmenšení rozlišení zjemnilo šum a fotografie tak nevypadá tak zle, jak by se dalo předpokládat.

Srovnání šumu bílá plocha graf 1
Pokud se díváme na per-pixel šum, tak větší pixely pochopitelně jasně vedou. Pro srovnání se podívejte na červenou linku (20MPx senzor) a pak vodorovně hledejte, při jaké citlivosti dosahuje stejného šumu modrá linka (7,5MPx čip). Linie jsou posunuté o více než 2/3 EV. Pokud ale 20MPx snímek zmenšíme na 7,5 MPx, víceméně kopíruje linku nativního 7,5MPx senzoru.

Srovnání šumu bílá plocha graf 2
Zde to vidíte ještě na jednom grafu. Spodní osa "x" vyjadřuje 20MPx senzor, osa "y" pak ukazuje, při jaké citlivosti má tentýž šum 7,5MPx senzor. Např. vidíme, že šum, který má 20MPx čip při ISO 800 (osa "x"), má 7,5MPx snímač až při téměř ISO 1600 (modrá linie, osa "y").

Po snížení rozlišení je ale hodnota jen lehce přes ISO 800. Přerušovaná čára pak tento rozdíl vyjadřuje v EV. Pokud jde o per-pixel rozdíl, nižší pixelová hustota jasně vede a 2,64× větší pixely přináší o zhruba 0,8 EV nižší šum. Protože ale menších, více šumících pixelů je na fotce mnohem více, při prezentaci na stejném rozlišení jsou rozdíly v průměru jen okolo desetiny EV, většinou ani to ne. Pro šum je tedy důležitější velikost plochy senzoru než pixelová hustota.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.