Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jihokorejské elko aneb dostupná zrcadlovka GX-1L

27.6.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Na trh byla uvedena sice GX-1L až jako druhá zrcadlovka od Samsungu v pořadí, přesto o nic nepřijdete. Model 1S už máme také v redakci a jeho recenzi přineseme začátkem července. Dnes se tedy podíváme na elko, které splňuje všechny předpoklady povedené „amatérské“ digitální jednooké zrcadlovky, takže jde o relativně malý a lehký přístroj, který nabízí dostatek funkcí i pro náročnějšího digitálního fotografa, zároveň se však jeho cena v setu se základním objektivem pohybuje kolem 20 tisíc korun.
Na způsobu ovládání i počtu tlačítek je krásně vidět, že nový model GX-1L je určen spíše pro ty nově příchozí do královské kategorie digitální fotografie, tedy do kategorie digitálních zrcadlovek. Střízlivý počet funkcí (najdete ovšem i několik speciálních), který je ovšem i na relativně velmi kreativní fotografování dostatečný, umožňuje existenci pouze několika tlačítek a koleček na těle modelu. Také překvapivě velmi malý počet funkcí, které se nastavují pro profíka známou „akrobacií“, kdy přidržujete určité tlačítko a zároveň musíte otáčet multifunkčním kolečkem, pomocí něhož vybíráte jednotlivé hodnoty. To totiž může připadat méně zkušenému fotografovi jako odpuzující (a přitom zbytečná) překážka a raději sáhne po dobře vybaveném kompaktu či nějakém snadno ovladatelném ultrazoomu. U této novinky se však skutečně nemáte čeho bát – uvedeným způsobem se nastavuje pouze clona (v manuálním režimu) nebo korekce expozice. Celkově patří tento Samsung k menším zrcadlovkám, přesto relativně robustní pogumovaný „bateriový“ grip umožňuje pohodlné držení při fotografování i jen jednou rukou.

Podíváme se nyní na těch pár tlačítek, které najdete především na zadní straně přístroje. Ovšem začneme jako obvykle na horní straně – zde kromě na namáčknutí velmi citlivé spouště je umístěno ještě zapínání ve formě otočného prstence omotaného právě kolem spouště – dokonce můžete jeho pootočením do krajní pravé polohy zkontrolovat hloubku ostrosti.… Na gripu je ještě umístěno tlačítko korekce expozice, kterým se ovšem, pokud právě jste v manuálním režimu, nastavují i hodnoty clony (pomocí souběžného otáčení multifunkčním tlačítkem na zadní straně – zmíněná akrobacie). Pokud při tom nepřidržujete uvedené tlačítko, tak vybíráte postupně délku expozice.




Pokud se přeneseme na druhou stranu (levou) horní plochy přes výstupek hledáčku, na němž je ještě blesk a sáňky hot-shoe patice, tak objevíte ještě základní ovládací kolečko, které vás nasměruje nejenom k jednotlivým expozičním režimům, ale také k několika přednastaveným scénám. Jejich počet opět naznačuje, že tato zrcadlovka je určena fotografovi, který nebude vždy vyhledávat manuální nastavení parametrů expozice, ale vystačí si s expozicí nastavenou automatikou modelu. Pod tímto kolečkem je ještě tlačítko, které aktivuje („vyskočí“) zabudovaný blesk – tato aktivace funguje pouze při zapnutém modelu. Zadní stranu rozděluje velký 2,5 palcový LCD displej – nalevo od něj se táhne sloupec čtyř tlačítek určených k aktivaci menu (MENU), k mazání snímků (známá ikonka koše), k nastavení informací na displeji (INFO) a poslední slouží ke vstupu do režimu prohlížení pořízených fotografií.

Velmi důležitá je ovšem i pravá část zadní strany, kde je tlačítko Fn, kterým vstoupíte do jakéhosi druhého menu, které se ovládá pomocí čtyř vrcholů křížového prstence (uprostřed je potvrzování výběru – OK). Takto podle našeho názoru trochu neprakticky nastavíte postupně citlivost, jednotlivé režimy blesku, vykalibrujete bílou anebo vyberete režim snímání (od sekvenčního snímání a samospoušť po dálkové ovládání). Do levého boku jsou zabudovány konektory drátové spouště, kombinovaný USB a AV a nechybí ani zdířka pro napájení. Vše je bezpečně ukryto pod pevnou plastovou krytkou. Na opačném boku je ještě lépe chráněna vložená paměťová karta, protože zde kromě podobně bytelných dvířek je ještě pojistka, která brání samovolnému odkrytí tohoto prostoru.

Nesmíme ještě zapomenout ani na nenápadně umístěný přepínač mezi autofocusem a manuálním zaostřováním na přední straně pod objektivem. Na závěr popisu si můžeme prozradit, že na spodní straně je pouze kovový závit pro stativ (umístěný v ose objektivu) a dvířka chránící čtveřici tužkových (AA) baterií.