Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakt nebo smartphone? Co za 4500 Kč fotí lépe?

25.1.2017, Milan Šurkala, recenze
Kompakty se dnes už moc neprodávají a mohou za to i stále lepší fotoaparáty v telefonech. Proto se dnes podíváme, jaké jsou mezi oběma koncepcemi rozdíly. Co umí kompakt Nikon Coolpix A300 a telefon Xiaomi Mi4C za 4500 Kč? Bude smartphone lepší nebo ne?
Začneme hned zostra, digitálním šumem. Pokud jde o velikost čipu a pixelů, měl by na tom být lépe kompakt od Nikonu. Má 1/2,3" čip, a přestože je rozlišení čipu lehce přes 20 megapixelů, jeho pixely mají velikost 1,2 mikrometru. U Xiaomi Mi 4C najdeme menší 1/3" CMOS BSI senzor s rozlišením přes 13 megapixelů, což znamená nejen menší rozlišení, ale také trochu menší 1,12mikrometrové pixely. Nyní se tedy podíváme na výsledky v nativním rozlišení a později i při konverzi na stejné výstupní rozlišení. Začneme u citlivosti ISO 100 (Nikon sice podporuje i ISO 80, ale tam není kvalita nějak závratně vyšší a budeme studovat ty citlivosti, které mají oba přístroje společné).



ISO 100 (kompakt Nikon)



ISO 100 (smartphone Xiaomi)



Zde je dobře vidět, že kompakt má mnohem vyšší rozlišení (1:1 výřez se jeví být přiblíženým). Přesto mi přijde, že smartphone má v tomto případě mnohem lepší zpracování obrazu. Zejména nedochází k tak nepříjemnému třepení linií.



ISO 200 (kompakt Nikon)



ISO 200 (smartphone Xiaomi)



U citlivosti ISO 200 se smartphone opět jeví být lepším. Jeho odšumování sice má tendenci rozmývat některé plochy, ale ponechává lepší detaily, a to i přesto, že má nižší rozlišení.



ISO 400 (kompakt Nikon)



ISO 400 (smartphone Xiaomi)



ISO 400 situaci nijak moc nemění, kompakt v tomto případě silně odšumuje, telefon pak sice přichází trochu o barvy, které jsou nevýrazné, působí ale přesto vyváženěji.



ISO 800 (kompakt Nikon)



ISO 800 (smartphone Xiaomi)



Zatímco výsledek z kompaktu vypadá být v podstatě nepoužitelný, obraz ze smartphonu je sice poměrně barevně nevýrazný, ale stále překvapivě kvalitní (na dané poměry)



ISO 1600 (kompakt Nikon)



ISO 1600 (smartphone Xiaomi)



Citlivost ISO 1600 vytváří u Nikonu nepoužitelnou patlanici, zatímco smartphone Xiaomi sice přichází o barvy a vytváří artefakty, pořád ale dává koukatelný obraz.



ISO 3200 (kompakt Nikon)



ISO 3200 (smartphone Xiaomi)



Nejvyšší citlivost ISO 3200 je špatná v obou případech. U Nikonu je ISO 3200 omezeno na snížené rozlišení. Ani Xiaomi už ale není dobře použitelné, tady je šum opravdu velmi vysoký.

Vyšší rozlišení Nikonu nicméně teoreticky může Nikonu ve srovnání pomoci. I když per-pixel kvalita je slabší (ačkoli by teoreticky být neměla), je jasné, že při prezentaci snímku na pevně dané velikosti ploše (např. monitor nebo výtisk) potřebujeme tyto výsledky standardizovat. Podíváme se tedy na výřezy snímků, kdy fotografiím bylo sníženo rozlišení na pevně danou hodnotu 12 megapixelů. Podíváme se tedy, jaký je výsledek na předem dané stejné ploše.


ISO šum autíčka

výřezy snímků konvertovaných na standardizované 12MPx rozlišení



Při prezentaci na stejně velké ploše to pro Nikon nevypadá tak špatně jako v předchozím srovnání, přesto jde ale vidět, že na všech citlivostech dává smartphone Xiaomi Mi 4C méně zašuměný, méně roztřepený a detailnější obraz. Překvapivé vítězství pro smartphone přestože má menší senzor s menším rozlišením i pixely. Ještě se jednou podíváme na totéž, konkrétně na zachování detailů na vousech plyšového zajíce. Zhodnotíme pouze snímky konvertované na 12MPx rozlišení.


ISO šum zajíc

výřezy snímků konvertovaných na standardizované 12MPx rozlišení



I zde jde dost dobře vidět, které zařízení má navrch. Podstatně menší patlání obrazu a lepší zachování obrazu zde poskytuje smartphone od Xiaomi. Upozorňuji ale, že jde o výsledky těchto dvou konkrétních zařízení a u jiné kombinace telefonu a kompaktu to může dopadnout úplně jinak.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.