Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Levně na eBay: ohebný stativ pro smartphony za 60 Kč

29.11.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat superlevnému produktu, flexibilnímu stativu z eBay pro smartphony (Flexible Octopus Tripod). Jeho cena začíná už někde kolem 60 Kč včetně poštovného z Číny. Bude takto levný ministativ vůbec k něčemu?
Kapitoly článku:
V této kapitole stativ vyzkoušíme v praxi. Ukážeme si, jak vypadá s vloženým telefonem a co vám umožní pořizovat.





Jak jsem již hovořil, telefon lze otočit i displejem k ramenu, jak to vidíte na obrázku tady. Bude to fungovat také, ale dost těžko budete cokoli nastavovat. Toto je snímek pořízený při natáčení 8K time-lapse videa pomocí intervalového snímání telefonu Nokia 808 PureView. Ten je totiž velmi široký a klasickým způsobem je vložení dost problematické (může mít tendenci vypadávat).



Výše zmíněné video si můžete prohlédnout. Toto by se bez testovaného stativu pořizovalo jen velmi těžce.





Díky ohebnosti stativu je relativně snadné si polohovat jeho nohy a najít pozice třeba i na ztrouchnivělém pařezu.





U Nokie 808 PureView poněkud překáží hodně vystouplý modul fotoaparátu. Při posunutí ale zase můžete narazit na problém (a to se týká většiny mobilů), že rameno bude tisknout na tlačítka zoomu nebo zamknutí telefonu.





S uchycením telefonu na zábradlí není problém. Nohy budou držet, problém je akorát s hlavou, která praská a těžší telefony udrží jen tak tak.





Větším problémem nejsou ani se sloupy veřejného osvětlení. Pokud není sloup hodně široký, nohy jej zvládnou obepnout a telefon bude držet.





Dá se použít i k uchycení na tenčí stromy. Zde ale musíte počítat s tím, že pouzdro pro kulovou hlavu nemá žádné vybrání pro focení na výšku, takže hlavu nelze otočit o 90°, ale maximálně o cca 27°. A to je např. v těchto podmínkách málo. Musíte tak uzpůsobovat nohy tím způsobem, aby bylo pouzdro co nejvíce vodorovně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.