Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Makro fotoaparáty ve smartphonech: jsou užitečné nebo k ničemu?

16.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Makro fotoaparáty ve smartphonech: jsou užitečné nebo k ničemu?
Mnoho dnešních telefonů má speciální fotoaparát pro makro snímky. Současně ale často mívají hlavní fotoaparát s obrovským rozlišením. Naskýtá se tedy otázka, zda je lepší snímek z makro fotoaparátu nebo výřez z hlavního modulu. Podívali jsme se na to.
Přidám ještě jednu scénu, opět z přírody. U té se dá čekat, že bude nejčastějším objektem pro makro moduly nejrůznějších smartphonů.
 
Srovnání 3 (2MPx) v nativním rozlišení
makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
I když snímek z makro fotoaparátu vypadá na první pohled pěkně (především kontrastně), z pohledu detailů je znatelně horší než zhruba stejně tak velký výřez z hlavního modulu. Pokud budete fotit bez slučování pixelů, dočkáte se sice silnějšího rozmývání, ale vypadá to že dostanete neméně tak dobré detaily.
 
Srovnání 3 (2MPx) ve 2 MPx
konverze do 2 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Přestože se 50MPx snímek hodně rozmýval, ve 2MPx rozlišení vypadá být o trochu ostřejší než RAW využívající slučování. Nejde ale o nějaký dramatický rozdíl. Každopádně oba nabídnou více detailů než makro modul. Ještě výraznější by to mělo být při srovnání v nejvyšším rozlišení.
 
Srovnání 3 (2MPx) v 8 MPx
konverze do 8,4 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Zejména na drobných detailech, jako jsou okraje listu, je vidět výhoda hlavního senzoru a neskládaného rozlišení (dole). V ploše listu to už tak výrazné není kvůli odšumování, ale i tak je většina hran výraznější. Makro modul (nahoře) se snaží a tady u listu mu to i díky vysokému kontrastu celkem jde, každopádně rozdíl proti ostatním je patrný. Nezapomeneme se podívat ani na 5MPx variantu vs 64MPx.
 
Srovnání 3 (5MPx) v nativním rozlišení
makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Dostáváme se do podobných situací jako v předešlých testech. Čím menší rozlišení, tím lepší výsledek na pixelové úrovni a naopak. Proto je také těžké říci, co je vlastně lepší. Rozpatlaný snímek, který má hodně megapixelů, nebo pixelově kvalitní snímek, ale s malým rozlišením?
 
Srovnání 3 (2MPx) ve 3 MPx
konverze do 2,4 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
Všechny snímky jsem převedl do rozlišení toho nejmenšího (v tomto případě to byl cca 2,4MPx výřez) a výsledky jsou opět hodně podobné. Vítězem bych tu viděl možná makro modul, ale jen o chloupek.
 
Srovnání 3 (2MPx) ve 13 MPx
konverze do 13,9 MPx, makro modul (nahoře), hlavní modul se slučovanými pixely (uprostřed), hlavní modul bez slučování (dole), klikněte pro zvětšení
 
U výrazných detailů (např. okraj listu vpravo) je nejlepší snímek z neskládaného rozlišení. Vysoké rozmývání obrazu ale zhoršuje jeho výsledky v méně výrazných plochách a vyrovnanější mi přijdou být spíše horní dva snímky.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.