Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Malý ultrazoom Olympus SP-500

30.12.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Pokud přemýšlíte nad nákupem malé kompaktní EVFky, která umí až desetinásobně opticky přiblížit vybraný objekt (a patří tedy mezi ultrazoomy), pak určitě nepřehlédněte novinku od Olympusu - model SP-500 UltraZoom. Ta díky CCD snímači patří do šestimegapixelové kategorie a navíc je velice dobře funkčně vybavena (nabízí například RAW formát nebo reálný histogram). Jediné, co jsme u tohoto malého černého krasavce postrádali, byla stabilizace obrazu.
Kapitoly článku:
Model SP-500 se díky velkému gripu, který ukrývá čtveřici tužkových baterií, pohodlně drží, na spoušť i prstenec ovládající optický zoom dosáhnete snadno ukazováčkem. Díky tomu, že tlačítko Power určené k zapnutí/vypnutí přístroje, je dostatečně malé, model pouhým zavaděním o tlačítko, tedy náhodně, nezapnete. Zabudovaný blesk vyskakuje až po stlačení tlačítka na zadní straně, ovšem zdvih je relativně malý, takže například při makrofotografii je blesk téměř nepoužitelný. Pokud se ovšem vrátíme na horní stranu, tak zde je ještě důležité tlačítko zamknutí expozice (které je programovatelné) a lehce ozubené kolečko, kterým vybíráte jednotlivé expoziční režimy, režim prohlížení, vstoupíte do nabídky přednastavených scén nebo do režimu videozáznamu.




Do levého boku fotopřístroje je zabudován kombinovaný konektor pro USB a A/V, který je chráněn gumovou krytkou, jež je trochu nepraktická, protože při odklopení mírně překáží zasunutí příslušného kabelu. Na opačné straně najdete slot pro paměťovou kartu (ukrytý pod pevnou plastovou krytkou) a zdířku napájení. Nakonec jsme si nechali zadní stranu, kde kromě klasického kruhové voliče určeného pro procházení v Menu s potvrzováním uprostřed jsou umístěna ještě tlačítka ovládající LCD displej, rychlý vstup do prohlížení snímků a nastavení jednotlivých režimů blesku. Na spodní straně je ještě plastový závit.