Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?

11.5.2022, Milan Šurkala, recenze
Miniaturní pixely ve smartphonech s Quad Bayerem: peklo či spása?
Moderní smartphony začaly opět překotně navyšovat rozlišení, ale zvětšují se i úhlopříčky snímačů a díky slučování pixelů s využitím Quad Bayerovy masky slibují kvalitnější fotografie než kdykoli předtím. Je tomu ale skutečně tak?
V poslední kapitole před závěrem se podívám ještě na jednu scénu, která znovu ověří poznatky z některých předešlých, abych nevyvozoval závěry z jednoho testu. Tentokrát půjde o venkovní test, kde by např. telefony mohly pozlobit výrazným odšumováním trávníku. Začnu však focením v RAWu se slučováním.
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5 nativní
0,8µm (1,6µm slučované) nahoře, 1,0µm (2,0µm slučované) uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Výhody menších pixelů jsou zde jasně patrné. Na stejně velké ploše mají více pixelů a jasně jsou schopné vykreslit více detailů. Vidět je to např. na hromosvodu, na klice dveří i trávníku. Pokud jde o šum, ten jasový je jemně patrný na všech snímcích. Změňme tedy rozlišení na shodných 7,4 MPx (rozlišení snímku s největšími 2,4µm pixely).
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5 7,4MPx
konverze na 7,4 MPx, 0,8µm (1,6µm slučované) nahoře, 1,0µm (2,0µm slučované) uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Vítězem jsou zde nejmenší 0,8µm pixely. Snímek má nejostřejší detaily díky tomu, že mohl čerpat z mnohem vyššího počtu megapixelů. To také lépe schová šum, takže pro mnohé může být překvapivé, že při stejném výstupu šumí nejvíce snímač s největšími pixely, až bychom intuitivně čekali asi přesný opak.
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5 16MPx
konverze na 16 MPx, 0,8µm (1,6µm slučované) nahoře, 1,0µm (2,0µm slučované) uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Zde máme srovnání při 16MPx výstupu. Opět krásně vidíme, že nejmenší 0,8µm pixely (sloučené na 1,6 µm) jasně vítězí. Obraz je detailnější než z 1,0/2,0µm pixelů a 2,4µm pixely viditelně deklasuje. Dokonce má i mnohem méně viditelný jasový šum (byť jeho charakteristika je trochu nepříjemná).
 
Telefony s Quad Bayer čipy obvykle povolují i focení v plném rozlišení bez slučování pixelů. To je ale dostupné jen v JPEGu, takže můžeme očekávat výrazné odšumování. Co tedy bude lepší a co bude horší? Budeme nadále srovnávat s RAWy z 2,4µm pixelů, abychom viděli, jaké je maximum toho, co můžeme získat.
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5 max.rozlišení
0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Odšumování je opravdu hodně výrazné, zejména u nejmenších pixelů. Obraz není vůbec pěkný a na pixelové úrovni je nejlepší snímek z největších pixelů (dole). Změnila se ale opravdu situace? Je třeba si uvědomit, že horní snímky jsou sice na pixelové úrovni hodně špatné, ale těch pixelů je mnohonásobně více. Jak to dopadne, když budeme tyto scény prezentovat při stejném výstupu?
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5b 7,4MPx
konverze na 7,4 MPx, 0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Jako bychom se dívali na jiné snímky. Přitom jde jen o zmenšení na stejný 7,4MPx výstup. To patlání, které jsme viděli v předchozím snímku, se na stejném výstupu docela dobře zamaskuje, ale ne vždy a všude. Třeba trávník vlevo už není příliš detailní. Na ostřejších detailech mají ale malé pixely navrch (podívejte se např. na dveře, okna, ostrost jejich hran i šum). A co se stane, když naopak všechny snímky zvětšíme na výstup nejmenších pixelů?
 
Srovnání 0,8µm vs 1,0µm vs 2,4µm pixely 5b 64MPx
konverze na 64 MPx, 0,8µm nahoře, 1,0µm uprostřed, 2,4µm dole, klikněte pro zvětšení
 
Špatně vypadají všechny snímky, u telefonů je to ale především tím, že nelze nastavit míru odšumování a snímky v plném rozlišení bez slučování jsou dostupné jen v JPEGu. Kvůli odšumování je tu pochopitelně výrazně méně šumu, střední a výrazné detaily jsou přeostřené, což je také důvod, proč to vypadá dobře po zmenšení, ale naopak dost špatně v nativním rozlišení. S velkými pixely na tyto detaily musíte zapomenout, protože zdrojová plocha má výrazně menší rozlišení, také jasový šum je výraznější, nicméně fotografie nevypadá jako omalovánka.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.