Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 1 V1: rychlejší než blesk

2.4.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším zajímavým přírůstkem do rodiny CSC fotoaparátů je systém 1 od Nikonu. My dnes vyzkoušíme lepší model 1 V1 s mechanickou i elektronickou závěrkou. Fotoaparát má 1" CMOS snímač s rozlišením 10 megapixelů a skvělým sekvenčním snímáním.

Příslušenství


K fotoaparátu jsme dostali dva objektivy (oba budou mít vlastní recenzi), Li-Ion akumulátor EN-EL15, popruh, nabíječku s kabelem, USB a AV kabel, krytky těla a objektivů, nechybí ani dvě CD se softwarem a manuál.





Výdrž baterie


Fotoaparát využívá služeb velkého Li-Ion akumulátoru EN-EL15 s napětím 7,0V a kapacitou 1900 mAh. Údaje výrobce hovoří o výdrži na 400 snímků (350 s bleskem) nebo 120 minut videa. Při takto obrovské baterii bych čekal vyšší výdrž a ve skutečnosti jsem se jí také dočkal. V testu jsem se totiž přiblížil až k číslovce 600, což je velmi pěkné.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete tři programy. Vedle QuickTime pro přehrávání videa je to ViewNX2 pro zobrazování snímků a jejich úpravy.





Jeho výhodou je to, že umožňuje nejen práci s JPEGy, ale i s RAWy. Množství úprav sice nedosahuje úrovně profesionálních RAW konvertorů, ale vše důležité to rozhodně najdete. Je tu korekce expozice, vyvážení bílé, práce s kontrastem, jasem, barevnými efekty, dokonce nechybí možnost odstranění chromatické aberace a kvalitní záchrana přepalů i prosvětlení stínů.





Dále je tu Short Movie Creator pro jednoduché vytváření videosekvencí s několika různými styly přechodů. Můžete si sice vybrat hudební doprovod, v menu lze také vytvářet úvodní titulky, přchody snímků, je tu úprava hlasitosti videa a hudby v pozadí.





Zobrazení displeje a menu


Ve spodním řádku LCD displeje se zobrazují zejména expoziční údaje, tedy expoziční čas, clona a citlivost. Je velká škoda, že se tu neobjevuje automatikou nastavená citlivost. Další údaje se zobrazují v horním řádku, a tak pro snímek zbývá docela dost místa. V režimu automatiky s automatickým výběrem ostřících bodů se místa zaostření zobrazují zelenými obdélníky. Zmizí také většina ikonek, které nejsou pro automatický režim potřebné.


Spousta menu nabídek se zobrazuje v pravém sloupci. Podobně se vybírá také styl ostření. U každého vyvážení bílé lze také upravit jeho ladění, což vidíte na pravém snímku.


Hlavní menu je děleno na tři záložky. První se věnuje zobrazování snímků, druhá je nejdůležitější s fotografickými nastaveními. Jak vidíte napravo, právě zde se volí PASM režimy. Je velká škoda, že totéž nelze provést na hlavním kolečku. Poslední má pak na starosti technická nastavení fotoaparátu.


Při zobrazování snímků můžete mít celoplošný náhled bez jakýchkoli informací, pak jen kapánek zmenšený náhled s informací o názvu souboru, času jeho pořízení a rozlišením. Jako třetí je tu výrazně menší zobrazení s histogramem a většinou nastavení fotoaparátu (viz vpravo).

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.