Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-P DX Nikkor 70-300 mm f/4,5-6,3G ED VR

3.1.2018, Milan Šurkala, recenze
Nikon nedávno uvedl nové setové telezoomy AF-P 70-300mm pro DX zrcadlovky a v dnešní recenzi se podíváme na jeho opticky stabilizovanou verzi. Pojďte se s námi podívat na jejich praktické výsledky.
Nový telezoom AF-P DX Nikkor 70–300 mm f/4,5–6,3G ED VR, který je dodáván v setech k vybraným zrcadlovkám Nikon, je docela příjemným ozvláštněním nabídky, kdy výrobci obvykle přibalují 55-200mm objektivy a podobné. I když v setech Nikonu takto nepokryjete ohniskové vzdálenosti 55 až 70 mm, dle mého názoru to není vážnější problém. Naopak prodloužení rozsahu až do 300 mm (450 mm přepočtených) přijde dost vhod. Kvůli dlouhým ohniskovým vzdálenostem logicky nejde už o úplně maličký objektiv, a proto zamrzí plastový bajonet. Opravdu je nutné takhle okatě šetřit?
 
AF-P Nikkor DX 70-300mm hodnocení
 
Oceňuji však naprosto hladký chod zoomovacího kroužku, který je dobrý i pro natáčení videa. Protože jde o AF-P objektiv, Nikon přemístil ovládání stabilizace i ostření do fotoaparátu, takže tu nenajdete jediný přepínač. Z pozitivních vlastností musím rozhodně vyzdvihnout krokový motorek, který je velmi tichý a ostří opravdu bleskurychle, a to i na maximálním zoomu. Vynikající je i stabilizace, jejíž účinek se v testu pohyboval okolo 4 EV (u širších ohniskových vzdáleností o něco méně, na větším zoomu dokonce ještě o něco více).
 
Ne vše je ale výborné. Objektiv opravdu hodně vinětuje (při odclonění i o 1,5 EV) a je to na snímcích dost vidět, chromatická aberace mu v RAWu není úplně cizí, ale fotoaparát ji v JPEGu dost dobře potlačuje. Pokud jde o kresbu, je nutno říci, že je obvykle v celém rozsahu celoplošně dost vyrovnaná, což je dobře. Nějaké vyloženě neostré rohy se zde nekonají. Na druhou stranu ani střed není nikde vyloženě superostrý. Celkově ale rozhodně neurazí a na běžný telezoom je jeho optický výkon dobrý. Nemá ani problém v protisvětle s odlesky, což je další plus, navíc v těchto podmínkách podává až překvapivě kontrastní obraz.
 
V celkovém hodnocení tak lze říci, že nový Nikkor 70-300mm DX je slušným objektivem. Opticky to sice není žádný přeborník, ale až na vinětaci plní svou úlohu slušně, tu lze navíc snadno potlačit v editoru. 
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Natáčení videa (na stativu)
2. Běžné focení na větší vzdálenost včetně pohybu (rychlý AF)
 
 

Plusy


+ Velmi rychlý a tichý AF
+ Nadprůměrná optická stabilizace
+ Naprosto hladce jdoucí prstenec zoomu
+ Absence odlesků a pěkný kontrast v protisvětle
+ Docela rozumná cena
+ Nabízí se ve výhodných setech
 
 

Minusy

 
- Výrazná vinětace
- Plastový bajonet
- Chromatická aberace (v RAWu)
- Průměrná ostrost (celoplošně vyrovnaná)
 
 
Za zapůjčení objektivu AF-P DX Nikkor 70–300 mm f/4,5–6,3G ED VR děkujeme Nikonu.
 
 
Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.