Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED VR

23.10.2014, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu objektivu jsme vzali telezoom AF-S DX Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED VR, který je často k dispozici i jako setový objektiv k zrcadlovkám Nikon. Jak si toto sklo povede v našem náročném testu?
Dnes jsme se podívali na velmi oblíbený telezoom od Nikonu, model AF-S DX Nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED VR. Velmi levně se dá sehnat v setu k zrcadlovkám Nikon, samostatně už tak levný být nemusí, to ale záleží na prodejci, neboť rozptyl cen je doslova neuvěřitelný. Lze jej sehnat kolem pět tisíc stejně snadno jako za deset. Zpracování není špatné, zamrzí ale plastový bajonet. To, že objektiv nepatří do vyšších tříd, prozradí i jednoduchý autofokus s hlučnějším chodem a otáčejícím se kroužkem, jehož chod je přespříliš citlivý. I přes live view s velkým zvětšením se přesně ostří velmi těžko, neboť na delších ohniskových vzdálenostech (větším zoomu) stačí pootočit kroužkem ani ne o milimetr a je zaostřeno úplně někam jinam. Ani samotná rychlost ostření nepatří k nejrychlejším.


AF-S Nikkor 55-200mm f/4-5.6G VR hodnocení


Světelnost má tradiční hodnoty F4 až F5,6 a docela vás potěší kvalita bokehu, která na zoomovací objektiv není špatná. Naopak stabilizace (alespoň u testovaného kusu) moc výkonu nepřinášela. Zkreslení váš moc trápit nebude (snad jen poduškovité na max. zoomu), to se ale netýká vinětace, která je u nižších clon hodně výrazná. Chromatická aberace je viditelná na krátkých i dlouhých ohniskových vzdálenostech, není však až tak výrazná, aby se nedala softwarově docela významně potlačit.

Kresba objektivu je dost slušná, což platí o krátkých a středních ohniskových vzdálenostech (u krátkých akorát občas zamrzí rohová neostrost v růžcích). Dokáže kreslit opravdu hodně ostře, což je vidět i na 24MPx senzorech v RAWech. Podstatně slabší je to ale u maximálního zoomu. Tam na nižších clonách snímky trápí jakási aura snižující ostrost i kontrast, nemluvě o tom, že je pro fotografa i fotoaparát nesmírně těžké přesně zaostřit. V protisvětle se objektiv projevuje docela slušně, odlesky jsou problémem jen občas a se světelnými závoji to také moc nepřehání, takže zde bych spíše chválil.

Ve výsledném hodnocení bych tedy objektiv hodnotil jako průměr nebo trochu slušnější průměr. Telezoomy jsou obvykle určeny zejména pro delší ohniskové vzdálenosti, ale na maximálním zoomu na tom tento objektiv není moc dobře. Do ohniskové vzdálenosti zhruba 150 milimetrů je ale velmi slušný. Jeho koupě v setu rozhodně není špatný nápad, ale počítejte s tím, že má své limity.


Objektiv je vhodný pro:


1, Snímání fotografií s většími ohniskovými vzdálenostmi (do cca 150mm reálných)


Plusy


+ Velmi pěkná kresba na krátkých a středních ohniskových vzdálenostech

+ Snadná dostupnost v setech k zrcadlovkách Nikon
+ Docela dobré výsledky v protisvětle


Minusy


- Slabší výkony na nejdelších ohniskových vzdálenostech
(max. zoomu)
- Příliš velká citlivost ostřícího kroužku a pomalý AF
(těžko se manuálně ostří)
- Silná vinětace, trochu chromatické aberace
- Nepříliš účinná optická stabilizace

 
Za zapůjčení objektivu AF-S DX Nikkor 55-200mm děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 7 000 - 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Nikkor 55-200mm F4-5.6 VR?
V anketě šlo hlasovat od 23.10.2014 do 26.11.2015. Počet hlasujících: 7
Výborný0 %
Průměrný43 %
Špatný57 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.