Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR

26.3.2013, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným objektivem pro zrcadlovky Nikon je AF-S Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR. Ten podporuje nejen APS-C, ale i full frame fotoaparáty. My jej vyzkoušíme na zrcadlovce Nikon D600.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje automatické ostření pomocí ultrazvukového ostřícího motorku SWM. Díky tomu je ostření velmi tiché (ve videosekvencích ale i přesto slyšitelné). Rychlost je dostatečná, ale ne vynikající, doostřování je záležitost na zhruba 0,3 sekundy (zde bych si představoval kratší odezvu). Přeostření celého rozsahu z nekonečna na zhruba půl metru je záležitost na 1,2 sekundy. Výhodou tohoto typu zaostřování je M/A režim, kdy lze po zaostření autofokusem libovolně manuálně doostřovat, aniž byste museli cokoli jiného přepínat. Samozřejmostí je i plně manuální ostření.





Minimální ostřící vzdálenosti jsou 19-21 cm od přední čočky. Od roviny čipu je to zhruba 33 až 35 centimetrů. Na full frame zrcadlovce jsem naměřil 0,25× zvětšení, což je o něco více, než udává výrobce. U APS-C zrcadlovky se pak dočkáte 1,5× většího přepočteného zvětšení, tedy cca 0,38×.






Focení makra


Na tomto snímku vidíte, že úroveň makra není příliš dobrá (na APS-C čipu bude přepočtené zvětšení výraznější). Kresba není ostrá, otázkou nyní zůstává, zda je horší kvůli nepříliš dobrému účinku stabilizace nebo kvůli krátké snímací vzdálenosti.




expoziční čas 1/60 s, clona F4,5, citlivost ISO 1800, ohnisko 85 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F3,5 na nejkratší a F4,5 na nejdelší ohniskové vzdálenosti. Maximální hodnota 7lamelové irisové clony je pak F22 až F29 dle zoomu. Při použití na full frame čipu má ve srovnání s APS-C objektivy (18-55mm VR a 18-105mm VR) na stejných přepočtených ohniskových vzdálenostech horší světelnost na začátku, od cca 40 mm začíná být lepší. Pokud nasadíte objektiv na APS-C zrcadlovku, je ve srovnání s těmito objektivy zdaleka nejsvětelnější (o 1/3 až 2/3 EV), ale to je dáno také tím, že jeho ohniskový rozsah se posune o hodně dál, začíná až na 36 milimetrech.






Bokeh


V této kapitolce se podíváme na kvalitu bokehu, tedy rozmazaného pozadí.




expoziční čas 1,3 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 80 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv mě zde opravdu velmi mile potěšil. Odlesky jsou krásně kulaté a plné, pozadí je rozmazané velmi plynule, což se u zoomovacích objektivů moc často nevidí.




expoziční čas 3 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 80 mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění začínají odlesky získávat lehký sedmiúhelníkový tvar, nicméně stále zůstávají plné, takže je bokeh i nadále poměrně plynulý.


Stabilizace


Stabilizace je optická, tedy v objektivu. Nemá zde žádné pokročilé režimy, lze ji na objektivu pouze vypnout a zapnout. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a 85mm ohniskovou vzdáleností na vzdálenost zhruba 2 metrů. Testovací účinek byl tedy cca 3,3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Výkon stabilizace mě moc nepřesvědčil, ani jeden snímek nebyl vyloženě ostrý. Více než 2 EV bych nečekal, což opravdu není mnoho.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.