Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S NIKKOR DX 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR

14.2.2013, Milan Šurkala, recenze
Levnější zrcadlovky Nikonu jsou dodávány v setu i s telezoom objektivem 55-300 mm. Ten nabízí téměř 5,5× optický zoom, přitom rozměry nejsou moc velké. Jak si tento objektiv bude vést v praxi?
Jsme v závěru recenze na telezoomový objektiv Nikon AF-S NIKKOR DX 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR. Jde o objektiv, který je v setu dodáván např. s low-endovými zrcadlovkami Nikon D3200 a D5200 a je alternativou k 55-200mm objektivu s menším zoomem. Na jednu stranu potěší solidním zpracováním a ovladatelností, na druhou stranu dává jasně na srozuměnou, že jde o objektiv nižších cenových tříd. Optická stabilizace tedy nemá dynamický režim, manuální ostření není trvalé (výlučně přepínatelné přepínačem, override není podporován), při ostření se otáčí přední člen a vazba je zejména na delších ohniscích až moc citlivá.

Na druhou stranu potěší velký, téměř 5,5× optický zoom a maximální přepočtená ohnisková vzdálenost 450 milimetrů. Objektiv je přitom ještě rozumně velký ani těžký, takže i s malou low-endovou zrcadlovkou jako je Nikon D3200 je ještě docela dobře použitelný, přesto to s delšími expozičními časy bude chtít kvalitnější stativ. Zajímavá je rychloupínatelná sluneční clona, obavy mám trochu o výdrž upínacího mechanismu. Chválím tiché ostření, naopak pokárat musím jeho rychlost. V rychlosti ostření objektiv skutečně moc nezáří. Počítejte s lehkým focus breathingem na nejdelším ohnisku. Stabilizace byla alespoň u testovaného kusu docela slabá, u telezoomu bych si představoval o něco vyšší výkon.





U telemakro snímků se můžete těšit na docela pěkný bokeh, při málo rozmazaných pozadích je ale trochu nervóznější. Se zkreslením nebudete mít žádné problémy, naopak na vinětaci byste si měli dávat trochu pozor, a to zejména okolo 100-135mm ohniskových vzdáleností. Stačí ale jen lehce přiclonit a je po problému. Chromatickou aberaci si všimnete v RAWu na delších ohniskových vzdálenostech, v JPEGu ji D3200 takřka beze zbytku odstraňuje.

Úroveň kresby záleží i na zrcadlovce, na které tento objektiv použijete. Ukázalo se, že 24MPx čip zrcadlovky D3200 je na tento objektiv přeci jen už moc. Tolik ostrých detailů už vykreslit nedokáže a jen na kratších ohniscích okolo 100 mm dokáže kreslit dostatečně ostře pro toto vysoké rozlišení. V protisvětle nebudete mít problémy, odlesky jsou výjimečné, světelné závoje téměř neexistují.

Nikkor 55-300mm tedy potěší větší univerzálností než u levnější 55-200mm varianty, nemá ale její optické kvality. Pokud vám jde tedy o vysokou kvalitu snímků, raději bych ušetřil a koupil (nebo zůstal) u 55-200mm verze. Záleží samozřejmě také na zrcadlovce, se kterou tento objektiv použijete. Zatímco u 12MPx nebo u 16MPx zrcadlovek to vypadá na solidní objektiv (stačí si zmenšit snímky na nižší rozlišení a uvidíte, že taková rozlišení vykreslí hezky), u 24MPx verzí už poznáte limity objektivu.
 
 

Objektiv je vhodný pro:


1, Univerzální použití při potřebě delších ohniskových vzdáleností.


Plusy


+ Dostatečný zoom
+ Tichý autofokus
+ Solidní zpracování
+ Téměř absence odlesků v protisvětle


Minusy


- Pomalý autofokus
- Low-endová řešení (otáčení předního členu při ostření, není manuální override nebo dynamická stabilizace...)
- Slabší kresba a chromatická aberace na delších ohniscích
- Vinětace při plně otevřené cloně
 
 
Za zapůjčení Nikon AF-S NIKKOR DX 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR děkujeme Nikonu.
Nikon AF-S NIKKOR DX 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR a další najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 9 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Nikkor AF-S 55-300mm F4,5-5,6G VR?
V anketě šlo hlasovat od 14.2.2013 do 13.2.2014. Počet hlasujících: 5
Výborný20 %
Průměrný80 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.