Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix A: velmi příjemná (ne)výraznost

17.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Třída APS-C kompaktů byla nedávno rozšířena o nový fotoaparát Nikon Coolpix A. Ten disponuje 16MPx snímačem a objektivem s přepočtenou 28mm ohniskovou vzdáleností. Jak si povede v našem náročném testu?

Příslušenství


S fotoaparátem dostanete popruh, Li-Ion akumulátor, nabíječku, USB kabel, CD-ROM a manuál.






Výdrž baterie


Napájení elektrickou energií má na starosti Li-Ion akumulátor EN-EL20 s napětím 7,2V a kapacitou 1020 mAh. Udávaná výdrž je pouhých 230 snímků, což není mnoho. Praxe je o něco lepší, dosahoval jsem zhruba 290 snímků na jedno nabití, ale ani to není zrovna vysoké číslo.


Dodaný software


Fotoaparát je dodáván s programem ViewNX 2. Ten v levém sloupci ukazuje adresářovou strukturu, vpravo jsou pak náhledy JPEGů a RAWů (lze je sloučit dohromady a nezobrazovat RAW a JPEG jako samostatné soubory).





Snímky lze rozkliknout a zobrazit téměř na celé ploše monitoru.





O mnoho zajímavější je tlačítko Edit (třetí zleva, vysvícené žlutě), které aktivuje režim úprav a vyvolávání RAW souborů. Zde najdete důležité úpravy RAW souborů jako je korekce expozice, vyvážení bílé barvy, práce s jasy a stíny, potlačení chromatické aberace a další detaily. Na základní práci je to dostatečné.






Zobrazení displeje a menu


Ve spodním řádku vidíte expoziční nastavení, v horním řádku je naopak seznam ikonek různých vlastností jako jsou vyvážení bílé, ostřící režim, sekvenční snímání a mnoho dalších. Vpravo vidíte zvětšený náhled pro polohování ostřícího bodu.


Při výběru scénického režimu lze využít otáčecího kolečka. Pravý snímek ukazuje manuální ostření s možností zvětšení náhledu. Ukazuje také zaostřenou vzdálenost.


Zde vidíte quick menu, ve kterém se dá velmi snadno pohybovat pomocí zadního kolečka. Po výběru daného nastavení tlačítkem OK můžete kolečkem (nebo šipkami) vybrat konkrétní hodnotu. Bez stisku tlačítka OK se tato volba nepotvrdí.


Hlavní menu má několik záložek. Vrchní se věnuje režimu prohlížení, druhá pak fotografickým nastavením (zde vidíte u Nikonu již tradičně velmi komplikované nastavení ISO citlivosti, na druhou stranu lze ocenit bohaté možnosti jejího upravování).


Dále je tu technické menu, menu "poslední nastavení", kde se objevují naposled použité položky a menu pro retušování vytvořených snímků.


Režim prohlížení je velmi bohatý, spoustu zobrazení zde ani nebudu prezentovat. Základem je celoplošné zobrazení snímku prakticky bez informací, najdete tu ale i několik režimů s průhledně šedivým překrytím. Vpravo vidíte retušování snímku, konkrétně aplikaci D-Lightingu.


Můžete si zobrazit i menší náhled s jasovým histogramem, který je doplněný o všechny důležité informace. Ty můžete případně obětovat a nechat si zobrazit barevné histogramy.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.