Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.6.2012, Milan Šurkala, recenze
Nikon opět přišel s rekordmanem ve své kategorii a jeho nový ultrazoom Coolpix P510 disponuje neuvěřitelným 42× optickým zoomem a jako první pokořil hranici 1000mm ohniska. Pojďte se spolu s námi podívat, jak tento přístroj vlastně fotí.
Kateřina K | 29.6.201316:41
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o doporučení kvalitního ultrazoomu. Pročítala jsem diskuze, ale jak Panasonic FZ48 tak FZ150 už nejsou k dostání. Mám se tedy spokojit s Nikonem P510, který se ještě sehnat dá, nebo se objevilo něco nového či lepšího:­) Prvotně jsem uvažovala o zrcadlovce ­(jako malá jsem se učila s Prakticou a chtěla bych se k focení postupně vrátit­) ale to už je investice o dost větší ­(rozpočet mám okolo 10tis a nejlevnější zrcadla asi nebudou mít smysl­) takže to spíše později.
Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 29.6.201317:39
Dobrý den. Otázkou je, zda potřebujete opravdu ultrazoom ­(když už uvažujete o té zrcadlovce­). Pak by totiž mohly být ve výběru i profi kompakty. Z ultrazoomů bych se podíval na Panasonic FZ62, pak možná ten Nikon P510.
Odpovědět0  0
Indra | 31.3.201311:43
A co je to za recenzi, když se pro její potřeby upravují snímky z fotoaparátu ve speciálních programech...fuj..................cituji z ­"recenze­" : Active D­-Lighting prosvětlil stíny a stáhnul jasy, takže snímek má poněkud slabší kontrast.
Odpovědět0  0
j.ryba | 31.3.201314:59
To Indra: ­"...U některých digitálních jednookých zrcadlovek lze nastavit aplikaci funkce Active D­-Lighting v pěti různých úrovních: Low ­(Nízká­), Normal ­(Normální­), High ­(Vysoká­), Extra High ­(Extrémně vysoká­) a Auto ­(Automatická­). Aby se zamezilo plochému vzhledu snímků a nízkému kontrastu, využívá systém technologii lokálních úprav kontrastu. Výsledkem je zachování kresby ve světlech a stínech při dosažení správné celkové úrovně kontrastu. Při použití funkce Active D­-Lighting probíhá celý proces v okamžiku stisknutí tlačítka spouště. Jediné, co musíte nastavit, je úroveň aplikace funkce Active D­-Lighting pomocí výše uvedených předvoleb....­". Takze zadny ­"speciálni program­" neni pouzit. Vyse citovany popis uz je pet let stary, dost trapas, ze nekdo remca a pouziva silne citoslovce a nema o pritom o funkcich a znacce Nikon nejmensi povedomost :­-­). Dobra vizitka.

Odpovědět0  0
HonzaVej. | 21.3.201314:28
Dobry den, chci si koupit novy fotak, zatim mam jen maly kompakt. Zajima me ktery z techhle dvou je lepsi. Diky
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 21.3.201314:48
To je zas otázka :­-­) Lepší v čem? Co je pro Vás důležité? Jak máme vědět, co Vy považujete za lepší, čemu dáváte prioritu? Pro někoho je lepší FZ62, pro někoho P510, záleží na prioritách a ty jste neřekl.
Odpovědět0  0
HonzaVej. | 21.3.201315:18
Omlouvam se ze jsem nenapsal priority. Chtel bych ho na takove bezne foceni ­(krajinky, portrety, makro, nejake foceni treba v Zoo kde je treba zoom­), a samozrejme velkou moznost vlastnich nastaveni abych se naucil. O FZ 48 jak radi kolega jsem taky uvazoval, ale je velmi tezko k sehnani
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 22.3.201313:34
Oba jsou vcelku dobré, přednost bych dal asi FZ62. Pro portréty bude mít výhodu v trochu lepší světelnosti, na makro je FZ62 také kapánek lepší ­(okolo 100mm ohniska má větší zvětšení­). Zoom má sice nižší, což v té zoo sice může být na škodu, nicméně si nemyslím, že by bylo nějak moc často potřeba více než 600mm ohnisko.
Odpovědět0  0
HonzaVej. | 22.3.201314:03
Děkuji za odpověď, teď jsem ještě pročítal různé diskuze a recenze, a zaujal mě ještě Fujifilm HS30EXR. Je za přibližně stejnou cenu jako FZ62, ale má větší čip. Nebyl by tedy v porovnání dig. šumu? Je u nětedy trochu horší světelnost, ale myslím že to není až tak hrozné. Díky moc
Odpovědět0  0
busy (4706) | 21.3.201314:54
Kupte FZ48. To je v podstate to iste ako FZ62, avsak vdaka ovela rozumnejsiemu poctu megapixelov bude robit menej zasumene ci rozpatlane fotky.
Odpovědět0  0
Martinabrozova | 19.2.201321:35
Dobrý den, mohu Vás poprosit o rady i pana autora?
Chtěla bych fotoaparát, který dělá kvalitní fotky, věrohodné vykreslení barev, zachycení světla, je poměrně svižný i na zachycení ,,momentek­". Budu fotit převážně portréty, venkovní focení ­(cestování a sport­).

Uvažuji o pořízení nějakého lepšího kompaktu nejlépe do deseti tisíc. ­(Po zvážení jsem zavrhla levnější zrcadlovky­). Nerozumím všem parametrům u foťáků, i když se snažím vzdělávat.
Nemám tu zkušenost, jaký je rozdíl mezi papírovými parametry a tím, jak jednotlivé typy dokážou fotit. Proto jsem odkázaná na Vaše recenze, které jsem si několikrát ke každému favoritu přečetla.
Jenže jsem ted zmatená, jak z recenzí, tak hlavně z diskuzí.

Moje tipy jsou: Canon PowerShot G12 IS, Nikon Coolpix P510, Sony Cyber­-Shot DSC­-HX200, Nikon COOLPIX P7100, Panasonic Lumix DMC­-FZ62.

Co si o tom myslíte? Jsou to dobré tipy?
Jestli ano, které bych si měla vybrat?

NEBO byste mi doporučili něco jiného? Někdo mi doporučoval i od FUJI, ale žádný konkrétní nemám.

Děkuji za rady!
Odpovědět0  0
bat1 | 20.2.20130:44
Tady bych s čistým svědomím doporučil X10 od Fuji, je tu na ní i recenze. Díky velkému EXR snímači a slušnému objektivu patří ke špičce ­(mezi kompakty­) v kvalitě fotek i za horších podmínek, navíc je to slušný rychlík, díky světelnému a manuálnímu objektivu se bude hodit i na sport a portrét. Jediné v čem je o něco pomalejší je zapnutí ­(nějakých 2,5s­).
Odpovědět0  0
Martinabrozova | 20.2.20139:28
Dobrý den, moc děkuji! X10 jsem shlédla a zdá se mi opravdu parádní ze všech, které jsem prohlížela. Akorát mám strach, protože jsem předtím měla obyčejný kompakt, jestli zvládnu i s tímto. Chci se se naučit fotit, čtu si o tom apod. Ale četla jsem hodně v diskuzích, že na tento přístroj to chce umět fotit, bojím se, aby na mě nebyl moc složitý. Nevím, jestli má i nějaké automatické, poloautomatické režimy jako ostatní pokročilý kompakty... Každopádně se chci zeptat, podle čeho jste se učili fotit vy ­(postupy, jak navolit ISO, clonu, vzdálenost atd.­). jestli neznáte nějaké dobré stránky­/knížky podle kterých bych si to mohla zkoušet? Děkuji moc.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 20.2.20139:41
Každý fotoaparát ­(snad s výjimkou ­"šíleností­" jako je Leica nebo Sigma­) má automatický režim, nikdo Vás nenutí ty manuální pořád používat. Pokud jde o focení, máte tu články s Koalou ­(https:­/­/www.digimanie.cz­/fotime­-s­-koalou­/)
Odpovědět0  0
Martinabrozova | 20.2.201310:08
Děkuju moc za odkaz, myslím, že mi Koala bude velmi nápomocná :­-­) Něco takového jsem hledala pospolu. Myslím, že Fuji X10 opravdu zkusím, fotky z ní se mi opravdu líbí a zároveň mi bude dlouho nechávat potenciál pro zlepšení. Akorát to pouzdro je fakt drahé ­(2 tis.­), i když pěkné. Používáte majitelé Fuji X10 toto originální, nebo se vejde i do jiných obalů?
Odpovědět0  0
bat1 | 20.2.201310:38
Originální pouzdro jsem měl naposledy k Praktice :­)
Tady je ten originál hlavně stylový, pokud na tom člověku extra nezáleží, může si vybrat z celé řady jiných dle své potřeby, tady bych asi doporučil zajít do nějakého většího fotoobchodu a vyzkoušet na místě, případně si nechat doporučit ;)
Odpovědět0  0
bat1 | 20.2.201310:29
Hezký den, jak píše Milan, automatické režimy jsou tady též, dokonce si člověk může vybrat ze tří s preferencí rozlišení, nízkého šumu nebo vysokého dynamického rozsahu ­(=focení tam kde je velký rozdíl ve světlech­/stínech­). Není ale nic jednoduššího než se naučit fotit na prioritu clony ­(a pro sport apod. ještě prioritu času­), s autoISO které si tady lze dovolit do řekněme ISO800 v 6Mp režimu člověk získá pořád ještě relativně automatizovanou, ale už i celkem bezpečně kontrolovanou expozici. Milanovy články o focení s koalou jsou podle mě k pochopení základních fotografických nastavení ideální, jejich nastudování nezabere moc času a přitom jednoduše a srozumitelně na praktických příkladech vysvětlí problematiku, můžu vřele doporučit ;­)
Já jsem se učil v dětství na plně manuálním kinofilmovém kompaktu, takže jsem byl tak říkajíc hozený do vody :­) Základní vědomosti jsem čerpal z článku v ábíčku, a začínal jsem s papírovou otočnou pomůckou pro nastavení expozice, až časem jsem získal elektronický expozimetr. Z dnešního pohledu středověk, ale člověka to rychle naučí :)
Odpovědět0  0
Martinabrozova | 20.2.201311:26
Děkuju strašně moc, že jste mi poradil a taky moc děkuji za trpělivost a za sdílení zkušeností. Občas je trošku ošemetné se ,,přihlouple­" ptát ­(resp. na úplné základy­) na fórech mezi profesionály :­-­)­) Já jsem teď na něj pěkně naladěná a natěšená. Do konce týdne se na něj pojedu podívat a zakoupím ho také brzy, ale zařekla jsem se, že první napíšu kousek pro svou bakalářku a pak se odměním. Nemůže mě to zase odlákávat od práce, což nepochybně se už teď nedaří :­-­) Věřím, že se s tím také brzy zaučím, budu zkoušet a zkoušet...
Odpovědět0  0
Karolína Š. | 9.2.201311:51
Dobrý den, prosím, jak se nastaví možnost GPS? Stále mi to nejde nastavit, i přesto, že mám GPS modul zapnutý. A popřípadě, kde se mohu podívat na mapu, kde budou označená místa, kde jsem byla?
Také mám problém se zaostřování macro, jde nějak manuální ostření? Děkuji.
Odpovědět0  0
Michal Rychtr | 2.11.201217:08
Dobrý den,
jsem ve fotografickém světe pouhý nadšenec,nikoliv znalec. Proto mě zaujala jedna z posledních vět, že se P510 nehodí na focení velkých věcí na vzdalenost kilometrů. Jak je to přesně myšleno? omlouvám se za znalostní mikrouroveň otázky
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.11.201219:35
Na tak velké vzdálenosti vstupují do hry atmosférické vlivy ­(mlha, vzdušný závoj,...­), takže taková fotka by ani s dobrou optikou nebyla kdovíjak dobrá ­(zvláště bez filtrů­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.11.201220:11
Maly priklad atmosferickych vplyvov je tu:
https:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=1044
Su to pol kilometra vzdialene kolajnice na nadrazi Breclav. Bol horuci letny den, slnko palilo o106, a polkilometrova vrstva miesajuceho sa studeneho vzduchu hore a od zeme rozpaleneho vzduchu dole vytvorila tento ­"umelecky­" filter :­)

Este jeden, podobne extermny priklad:
https:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=9638
Neviem presne ako vysoko tie lietadla lietaju, odhadujem to na cca 10 km. A taka hruba vrstva vzduchu, nech je akokolvek cisty, uz ma na kvalitu ­(hlavne prenos kontrastu­) velmi vyrazny vplyv.
Odpovědět1  0
Michal Rychtr | 4.11.20129:30
Jo takhle. Tak to je samozřejmé, já se lekl, že tam je problém v něčem jiném a proto by člověk neměl zkoušet z Eifelovky fotit La Defence :­-­) děkuju moc za odpovědi
Odpovědět0  0
pidzejj | 24.7.201217:22
Dobrý den pane Šurkala. Včera jsem si ho konečně pořídil ­(nikon p510­) a jsem s kvalitou fotek spokojeny. jsem teprve ve fázi učení. Jen mě trošku zaráží pár věcí, a tak se chci na ně zeptat, protože Vy jste s ním už fotil.
1­) Když nechci fotit, ale jen prohlížet fotografie, tak zmáčknu příslušné tlačítko. Když to prohlížení ale ukončím, foťák se automaticky zapne, i když fotit nechci, a aniž bych sahal na tl. on­/off. Stávalo se vám to také?

2­)Se mi během prvního dne podařilo vytřískat 2 baterie asi za necelé 2 hodiny focení a cca 70 snímků...Jinak zoomoval jsem jak blázen, gps taky byla zapla.. Zkoušel jsem co dělá to 3D, a často měnil režimy, a sériové snímání, a zkrátka jsem si osahával co to umí. Přesto mě zarazilo jak rychle jsem je mohl vybít. Myslíte, že to může být tím, jak jsou baterie nové, nebo to takhle půjde pořád.
Předem díky!
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 24.7.201217:29
1, Myslim, ze ano. Fotoaparat v takovem pripade vypinejte tlacitkem On­/Off, tam by to tusim melo vypnout, aniz by zapnul.
2, Nova baterie vetsinou prvni jedno dve nabiti moc nevydrzi, ale to zalezi na konkretnim pristroji ­(nekde jsou ty rozdily male, nekde to jsou nasobky­). Pokud je fotak neustale zapnuty a furt se s nim neco dela, tak dve hodiny vydrze jsou odpovidajici.
Odpovědět0  0
pidzejj | 24.7.201217:56
Děkuji, pomohlo!:­-­)­) Zkutečně je to tím tl. on­/off. Dříve jsem byl zvyklý jen na to tlačítko pro přehrávání. A ta gps, chápu to správně, že ty souřadnice se potom zadají do google na mapy, aby se zjistilo, kde je to focené? Měl jste pravdu. Nejdříve se chytla asi za 5 min. udělal jsem s ní tak dvě fotky, a pak se ztratila, a chytla se za dalších 15min.
Tak už vás nebudu otravovat a jdu študovat manuál uff...
Odpovědět0  0
Tibco | 24.7.201212:09
:o­) akurat som precital Vasu recenziu na ten Panasonic FZ150 tak ma napadlo ze ho budete preferovat a odporucat. Ten Fuji sa mi pacil hlavne kvoli manualnemu ovladaniu objektivu ako na zrkadlovke. Dakujem za odpoved.
Odpovědět0  0
Tibco | 24.7.201212:01
Dobrý deň pan Šurkala. Mal by som na Vás taku prosbičku, ktorý z fotoaparatov Nikon P510 vs. Fujufilm HS30 by ste uprednostnil vy? So zameranim na kvalitu fotografii. Dakujem vopred
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 24.7.201212:04
Z techto bych vzal spise Fujinu ­(kvuli RAWu­). Jinak osobne nevidim moc smysl kupovat v ultrazoomech cokoli jineho nez Panasonic FZ150.
Odpovědět0  0
pidzejj | 26.6.201216:26
Dobrý den pane Šurkalo. Mám dotaz. Zajímalo by mě jakým způsobem hodnotíte to, zda má fotoaparát dostat ocenění trefa? Například po pečlivém přečtení této ­(mimochodem skvělé­) recenze jsem si všiml, že tak nějak celkově až na pár výjimek fotoaparát chválíte, tak mě proto udivilo, že ocenění nemá, a naopak panasonic fz­-150 ho má. I kdyby měl o něco hezčí fotky, což si nemyslím, tak pořád je minimálně o 1500 dražší, a proto si myslím, že v poměru cena­/výkon je na tom tenhle lépe­- ale to je jen můj názor. Podle mě má totiž tenhle nikon detailnější a prokreslenější fotky než právě panasonic fz150.

můžete srovnat

panasonic:
http:­/­/img.photographyblog.com­/reviews­/panasonic_lumix_dmc_fz150­/photos­/panasonic_lumix_dmc_fz150_32.jpg
nikon:
http:­/­/img.photographyblog.com­/reviews­/nikon_coolpix_p510­/photos­/nikon_coolpix_p510_40.jpg

Ještě bych se Vás chtěl zeptat na váš osobní názor, kdyby jste měl sestavit pomyslný žebříček 3 nejlépe fotících ultrazoomů, které by to byly a proč? Předem děkuji za odpověď
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 26.6.201216:51
Ocenění TREFA fotoaparát získává, pokud je něčím hodně zajímavý, pokud nemá žádnou vyloženě s prominutím debilní vlastnost a jinak je ve všem nadprůměr. Velkou část tohoto hodnocení tvoří nejen kvalita obrazu, ale také zábavnost, se kterou se fotí ­(tím je myšleno ovládání, nabídka funkčních funkcí ­- ne jen papírových,..., toto se hodně těžko popisuje, prostě jakási ­"duše­" přístroje, když vám fotoaparát při focení vykouzlí úsměv na rtech a ne že se vztekáte, že tohle a tamto nefunguje­). FZ150 má na rozdíl od P510 RAW, takže z ní rozhodně dostanete výrazně kvalitnější fotografie, má kvalitnější objektiv s méně optickými vadami ­(byť P510 je v tomto ohledu také docela slušná­), ovládání je trochu srozumitelnější a rychlejší, má podstatně lépe využitelné video. Upřímně řečeno, až na účinek stabilizace při fotkách si neumím představit, v čem by byla P510 nějak zásadně lepší než FZ150.

Kdybych měl sestavit žebříček ultrazoomů, tak na prvním místě by to byl s velkým náskokem Panasonic FZ150. Po něm by to byl asi Panasonic FZ48 a lehce za ním Nikon Coolpix P510, ten mě s ohledem na ten šílený zoom opravdu velmi mile překvapil. Mezi nadprůměr bych zařadil ještě Fujifilm HS30EXR a X­-S1, zde bych už ale řekl, že tyto fotoaparáty svým charakterem nemusí vyhovovat každému.
Odpovědět0  0
pidzejj | 26.6.201217:05
Děkuji za odpověď. Přesn takhle jsem si to představoval­- naprosto výstižné, a dověděl jsem se co jsem potřeboval. Plánujete někdy recenzi na sony hx100 nebo ho považujete za jednovaječné dvojče hx200? Děkuji a nashledanou.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 26.6.201217:45
HX200V už byla testována ­( https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-sony­-cyber­-shot­-hx200v­-ultrazoomovy­-rychlik­/4556 ­) a recenze HX100 by byla naprosto zbytečná.
Odpovědět0  0
pidzejj | 2.7.201217:34
Tomu úplně nerozumím. V rezenci na hx200 v závěru píšete, že obrazově celkově stojí za prd, a to díky pixelové hustotě. Tady mi píšete že recenze na hx 100 by byla zbytečná ­(soudím, že jste to myslel tak, že jsou si hx200 a hx100 podobní­), to ale není úplně tak pravda, protože hx100 má jen 16Mpx, a ne 18. Tudíž bych je oboje neházel do stejného pytle­- navíc máte hx100 jako doporučený ultrazoom už asi 5 měsíců, včetně tohohle. Pak tedy nerozumím vaší reakci, že by byla recenze zbytečná, když ten foťák fotí patrně úplně jinak, byť je tam stejný čip. Člověk, který si přečte tuto diskuzi pak automaticky zatracuje i hx100. Zajímalo by mě z jakého důvodu jste nezařadil mezi ­"své­" top 3 ultrazoomy právě hx100. Děkuji mnohokrát za odpověď
Odpovědět0  0
bat1 | 2.7.201218:06
Stačí se podívat na dpreview a udělat si srovnání HX100­/200 na standardní scéně, lze srovnat i se spoustou jiných kompaktů ve výběru, pro různé hodnoty ISO atd.. V recenzích sice občas blábolí a jejich hodnocení je místy podivné, ale tohle mají udělané dobře, každý si může udělat svůj vlastní obrázek.
HX100 je stejně ­(nebo ještě více­) tragická jako HX200, tyhle krabičky jsou opravdu jen na video nebo facebookové fotky. Pokud to někomu stačí, poslouží mu velmi dobře ;­)
Je nutné si uvědomit, že rozumné rozlišení na 1­/2,3­" je cca 6Mp. Jestli má taková krabička 16 nebo 18Mp je ­(s trochou nadsázky­) prašť jako uhoď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.7.201219:44
Vysvětlení je naprosto jednoduché :­-­) Nevidím ani jediný rozumný důvod, proč testovat fotoaparát, jehož recenze by v době svého vydání ­(tj. obdržení fotoaparátu, testování, napsání a vydání recenze­) už dávnonebyl v prodeji. K čemu by to bylo? Proč je HX100 v doporučených ultrazoomech a HX200 ne? Také naprosto jednoduché a jednoznačné. 16MPx čip dává trochu lepší obraz ­(tento čip už byl otestován v modelech HX9V, TX10, HX7, nač ho testovat ještě ve čtvrtém fotoaparátu?­) a především je HX100 o dobré 3000 Kč ­(plus minus­) levnější. Nevidím důvod, proč testovat HX100 a nevidím důvod, proč doporučovat HX200 :­-­) Co se týče toho top3, tam je to složitější. Myslím si, že je to určitě jeden z těch lepších ultrazoomů, ale jednoduše... od ultrazoomu bych čekal více detailů, to patlání fakt nemám rád. Pokud jde o maličké fotky 10x15cm, tam by HX100 patřila asi na druhou příčku za FZ150, pokud ale člověk chce pořádnou fotku, s HX100 to prostě nedá. Odšumování, odšumování a odšumování. A já mám šum raději než odšum :­-­)
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 26.6.201217:05
Tak hlavně u X­-S1 potenciální zákazník za ty prachy asi hlavně očekával špičkové sklo jako měl např. Nikon 8800 a ne tu bídu, co to má.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 26.6.201217:08
*nečtěte to ­"hlavně­", to mi nějak ujelo :­-­).
Odpovědět0  0
bat1 | 27.6.201213:09
No, to je tedy radost z focení tahat s sebou všude stativ pokud chci kloudné fotky i za horšího světla. A to ještě statické, jinak se můžu jít vycpat. Než se někam dozoomuju, kýžená kompozice je fuč. Při každé kontrole vyfoceného snímku zajede objektiv, myslím že bych s tím hodně brzy praštil :­)­)­)
Vzpomněl jsem si na jeden známý filmový citát který vystihuje většinu dnešních kompaktů: ­"Tak jak to běhá? ... No, běhá to dobře, ale neseje to. ... To je u secího stroje závada dost podstatná, ne?­" Ty fujiny sice nejsou nějak super povedené, některé věci drhnou, ale z praktického hlediska jsou 3x použitelnější než zbytek pole. Tedy záleží na tom jestli chce člověk hledat mouchy v menu, nebo fotit různé žánry :­)
Na druhou stranu, s ISO100 filmem se taky nedaly dělat kdovíjaké zázraky, takže většině běžných smrtelníků přecházejících na digitál to nepřijde. Nicméně doba pokročila a v možnostech dnešních kompaktů by bylo zvládat i vysoké citlivosti. Možná by nebylo od věci přestat v recenzích hledat ty jednooké co jsou mezi slepými králi, ale pořádně tyhle polotovary strhat. Ať se i mezi laiky začne šířit šuškanda o tom, že to s těmi megapixely není tak růžové. Že manuální světelný objektiv bez přehnaného zoomu jim dá 10x tolik možností co a jak fotit. Pak se možná zase jednou dočkáme trochu slušných kompaktů...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 26.6.201217:22
Ale na tom Photography blogu je P510 ve výhodě, neboť to zrovna bylo sluníčko, zatímco u FZ150 je zataženo ­- to je u kompaktů s malým čipem poměrně klíčová věc. Když výstupy fotoaparátů porovnáte na Imaging Resource, zjistíte, že FZ150 fotí líp než P510.
Odpovědět0  0
DejvCZx | 22.6.201221:03
Zdá se mi to nebo to je fakt že u portrétu zachovává bezkokurenční ostrost a detaily?
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 25.6.201219:33
Zdá se ti to ;­-­).
Odpovědět0  0
Rocca (6) | 21.6.201221:53
Díky za recenzi, ohledně makra bych ještě doplnila, že se dá na foťák jednoduše nasadit makropředsádka Raynox ... Při zazoomování se dá dostat na úplně jiná zvětšení, rozhodně větší než s mým makroobjektivem :o­). Jinak s foťákem jsem spokojená, prioritně s ním fotím makra, portréty a zvířata.
Odpovědět0  0
erika73 | 21.6.201213:13
Dobrý deň. Rozhodujem sa medzi fotoaparátmi Nikon coolpix P510 a Panasonic Lumix DMC –FZ150. S ktorým z týchto dvoch urobím kvalitnejšie video ­(šport­- jazda na motorke, rýchly tanec­) a tiež fotografie týchto športov? Ďakujem.
Odpovědět0  0
bat1 | 21.6.201214:36
Kvalitnější video bude mít předpokládám FZ150, pro focení rychlejších sportů ­(zejména pokud jde o interiéry což předpokládám u tance­) nebude příliš vhodný ani jeden. Krátké časy tlačí nekompromisně ISO nahoru a o kvalitě bych tady u jiné než základní citlivosti raději nepolemizoval :­) Ať žije marketing a megapixelové hony :)
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 21.6.201210:54
Dobrý den, pane Šurkalo. Které ukázkové snímky jsou s nastaveným odšumováním na ­-1?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 21.6.201211:28
Dobrý den. Téměř všechny ­(možná tak dvě tři fotky ne­) jsou foceny se staženým odšumováním. V EXIFu se to bohužel nezobrazuje, takže nemohu říci přesně ­- dokonce se nerozlišuje režim P a plná automatika, podle čehož by to mělo jít poznat.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 25.6.201219:38
Hmm, tak to nic moc. Ale je to určitě lepší než ty nový 18 Mpx kompakty od Sony.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.