Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P5100: trpělivý profesionál

31.1.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Nikon P5100 je jedním z nových pokročilých kompaktů s rozlišením 12 Mpix. a CCD snímačem úhlopříčky 1/1,72“. V hořčíkovém těle se ukrývá stabilizovaný objektiv s 3,5x rozsahem. Nikon vyniká širokou funkční výbavou, mohutným gripem a sáňkami pro externí blesk.

Stabilizace VR = Vibration Reduction


Nikon je v celé historii stabilizace ve fotografii třetí firmou/organizací v pořadí, která vyrobila stabilizovaný objektiv, a to po Canonu a NASA (čipová stabilizace je podstatně novější technologií). Stabilizovaná optika fungovala zcela bez problémů a dovolovala s trochou opatrnosti exponovat až s časy delšími o 3 EV oproti převrácené hodnotě ohniska (EQ 35 mm).


expoziční čas 1/8 sekundy, clony F2,7, ISO 100, ohnisko 35 mm, režim AF Makro (pro zvětšení klikněte)

Běžně je možné s ohniskem 125 mm (EQ 35 mm) exponovat s časem 1/125 sekund, se stabilizací lze exponovat s časy o 3 EV delšími bez pohybové neostrosti fotoaparátu, tedy s 1/15 sekundy. Čím širší ohnisko fotograf zvolí, tím delší čas může při fotografování zadat. Na fotoaparátu lze pochopitelně nastavit i delší časy, pak však fotograf riskuje pohybovou neostrost fotoaparátu.


BSS = Best Shot Selector


Tuto velmi užitečnou funkci je možné zvolit otočením voliče expozičních režimů na symbol chvějící se ruky. Tento režim je totiž určen právě pro snímky, při nichž hrozí pohybová neostrost fotoaparátu. Aktivuje proto optickou stabilizaci (viz výše) a exponuje sérii deseti snímků, přičemž na kartu uloží ten nejostřejší. Jestli fotoaparát opravdu uloží ten nejostřejší snímek se můžeme jen dohadovat, protože zbylých 9 snímků není uloženo pro porovnání. V praxi se mi však tato funkce osvědčila.


D-lightning


Takzvaná funkce digitálního blesku – D-lightning – nemá popravdě s bleskem nic společného. Působí tak, že fotoaparát softwarově při zpracování snímku prosvětlí stíny dle situace o 1/3 – 1/2 EV. Zároveň se zesvětlením pochopitelně v inkriminovaných oblastech vzroste i šum, protože je spolu se signálem rovněž zesílen. Nárůst šumu není velký a funkce D-lightning může některým fotografiím velmi prospět a doslova jejich snímky prosvětlit.


originální snímek (pro zvětšení klikněte)
snímek po úpravě funkcí D-lightning ve fotoaparátu (pro zvětšení klikněte)


Úprava snímků ve fotoaparátu


Jako třetí položka v menu figuruje volba „Optimalizace snímku“. Název sice není zrovna přesný, ale ukrývá široké možnosti nastavení fotoaparátu. Na výběr je režim normální, měkčí (vypnuté doostření), živý, živější (zvýrazněná saturace), portrét, vlastní a černobílý. V režimu vlastní lze měnit kontrast, saturaci a doostření v pěti krocích (od hodnoty -2 do +2). Přestože je Nikon P5100 nejvyšším modelem v řadě Coolpix, lze vlastní nastavení parametrů kontrastu, doostření a saturace považovat za nadstandard, který je běžně dostupný jen uživatelům DSLR.


expoziční čas 1/1000 sekundy, clona F7,7, citlivost ISO 64, černobílý režim (pro zvětšení klikněte)

Mimo tato nastavení si software fotoaparátu poradí s efektem červených očí a dokáže snímku přidat elegantní černý rámeček.


Nahrávání videosekvencí


Nikon P5100 je sice určen pro fotografy, ale i filmařům má co nabídnout. Videosekvence nahrává ve vysokém rozlišení 640x480 pixelů při rychlosti 30 snímků za sekundu. Takovéto parametry dnes již nikoho nepřekvapí, ale Nikon oproti mnoha moderním digitálům dovoluje při nahrávání použít zoom i optickou stabilizaci. Výsledné videosekvencí jsou navíc ozvučené.


Expoziční režimy


Expoziční automaty většinou dovolují zvolit jen plnou automatiku a několik málo scénických režimů, zrcadlovky a nejvyspělejší kompakty zase nabízí spektrum P, A, S, M (vysvětleno výše). Nikon P5100 stojí mezi těmito tábory a tudíž nabízí něco o každého. Kompletní šíři poloautomatických režimů a manuálu pro zkušené fotografy (a fotografy, kteří se s nimi chtějí naučit) a rovněž široké spektrum automatických a scénických režimů: plná autimatika (zelená ikona na kruhovém voliči expozičních režimů ikona), režim vysoké citlivosti, režim BSS (viz nahoře) a volbu scene, pod níž se ukrývá 15 scénických režimů pro každou příležitost a režim nahrávání zvuku.



Scénických režimů nabízí Nikon Coolpix P5100 opravdu hodně a mnohý fotograf je asi za celou životnost fotoaparátu nevyzkouší všechny. Posuďte sami: portrét, krajina, sport, noční portrét, párty/interiér, pláž/sníh, západ slunce, úsvit/soumrak, noční krajina, makro, muzeum, ohňostroj, reprodukce, protisvětlo a panorama s asistencí. Velmi zajímavý a přitom neobvyklý režim je protisvětlo.


Makro režim


Na čtyčsměrném ovladači na zadní straně je mj. ovladač pro volbu AF režimu: běžný, makro, nekonečno (pevně zaostří na nekonečno, vhodné např. pro fotografování krajinných scenérií). K dispozici bohužel není manuální zaostřování.


expoziční čas 1/60, clona F2,7, citlivost ISO 140, ohnisko 35 mm, režim Program, režim ostření Makro (pro zvětšení klikněte)

V samotném makro režimu je možné ostřit od 5 cm (jen na širokém ohnisku) do nekonečna. Na dlouhém ohnisku (i v makro režimu) ostří fotoaparát od cca 35 cm. Největšího zvětšení lze dosáhnout právě na širokém ohnisku (viz fotografie). Přestože autofocus za špatných světelných podmínek často selhal, v makro režimu pracoval zcela bezvadně. Na fotografii je dobře vidět, jak malá je v makro režimu hloubka ostrosti a tudíž kam přesně AF zaostřil.


Fotografování portrétů


Fotografování lidí je pravděpodobně tou nejdůležitější disciplínou fotoaparátu a je tudíž důležité, aby byl přístroj schopen nejen dobře podat pleťové odstíny, ale aby dokázal dostatečně prosvětlit scénu bleskem bez přepálení obličeje fotografovaných osob. Portréty byly jako obvykle testovány s automatickým vyvážením bílé a se všemi režimy blesku.


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 400, blesk vypnutý (pro zvětšení klikněte)

Velmi dobré výsledky podal fotoaparát při expozici bez blesku, jen kvůli zatažené obloze je na fotografii patrný studený nádech, na který již byla automatika vyvážení bílé krátká.


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 152, blesk vynucený s redukcí červených očí (pro zvětšení klikněte)

Expozice portrétu s bleskem se zapnutou redukcí červených očí poskytuje lepší výsledky než expozice bez blesku. Celý obličej je projasněný a efekt červených očí je téměř neznatelný. Bohužel, pozadí je kvůli krátkému času podexponované.


expoziční čas 1/60 sekundy, clona F5,3, citlivost ISO 400, blesk v režimu noční portrét (pro zvětšení klikněte)

Nejlepších výsledků bylo dosaženo v režimu blesku "noční portrét", při kterém je blesk synchronizovaný s delším časem závěrky. Delší čas (resp. vyšší citlivost) postačí k tomu, aby i pozadí, které bleskem exponováno nebylo, zůstalo patrné a neutápělo se ve tmách.


Dodávaný software


Spolu s Nikonem P5100 je dodáváno CD s instalačním balíčkem Software Suite for Coolpix, jehož součástí je: ArcSoft Panorama Maker 4 (program pro tvorbu panoramat), Nikon Transfer (program pro stahování snímků z fotoaparátu do počítače), QuickTime player (přehrávač médií včetně videosekvencí natočených fotoaparátem), Kodak EasyShare (program obvykle dodávaný k fotoaparátům Kodak). K dispozici je také nápověda a podrobný návod v angličtině.


(pro zvětšení klikněte)

Výbava to sice není nijak široká, na druhou stranu v dnešní době je k dispozici celá řada kvalitního softwaru zdarma (Picasa, Gimp apod.) a není tudíž nutné, aby výrobce fotoaparátu dodával i editační program pro fotografie. Pro snazší práci s panoramatickým režimem (scénický režim fotoaparátu) je k dispozici speciální program pro tvorbu panoramat, o němž jsme informovali již v recenzi Nikonu S500.


Příslušenství


Fotoaparáty řady Nikon Coolpix P se vyznačují vysokým výkonem, není se však čemu divit. Samotné označení P (Performance) odkazuje na zaměření přístroje. Aby fotograf plně využil potenciálu tohoto výkonného stroje, může jej doplnit o externí blesk (kompatibilní jen s blesky Nikon, případně třetími výrobci vyrábějícími blesky s paticí Nikon, jako je Metz, či Dörr) a předsádkové čočky. Na výběr je předsádka širokoúhlá, která ohnisko rozšiřuje 0,67x a telepředsádka, která jej naopak prodlužuje 3x. Volitelné příslušenství viz ZDE.



Krabice obsahuje obvyklé příslušenství: Fotoaparát, kabely pro propojení s počítačem a televizí, obsáhlý návod v češtině a slovenštině, nabíječka a akumulátor. Za nadstandard je možné považovat popruh na krk.