Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P60: rychlý maratonec

15.7.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Model P60 vypadá slibně. Už nedávno testovaný Coolpix S210 mě přesvědčil o svých kvalitách, a proto jsem byl zvědav na další kompakt značky Nikon. Dokáže procesor EXPEED, 5× násobný zoom a manuální nastavení udělat z modelu P60 hit letošního léta?
I dnes je rozhodování těžké. Fotoaparát nabízí spoustu výborných vlastností, ale také několik negativních. Začněme těmi dobrými. Objektiv potěší optickým rozsahem a dlouhým ohniskem, které činí 180 mm s velmi dobrou světelností F4,5. Radost přinese také elektronický hledáček. Jednou z hlavních vlastností fotoaparátů, které ovlivňují výsledné focení, je rychlost a přesnost ostření. To je zde na velmi dobré úrovni, rychlost ostření patří ve třídě kompaktů k jedněm z nejlepších. Osobně mě velmi potěšil plný manuál v papírové podobě. Odpůrce AA baterií možná přesvědčí neuvěřitelná výdrž fotoaparátu, která činí kolem 700 fotografií na jedno nabití. Výborná je rovněž minimální úroveň vinětace. V neposlední řadě musím vyzdvihnout možnosti manuálních režimů, poměrně příjemně ovladatelné menu nabídky a použitelný digitální zoom.



Není všechno zlato, co se třpytí a o fotoaparátu Coolpix P60 to platí také. Hned na první pohled zklame provedení fotoaparátu, zpracování není příliš na výši. Krátké ohnisko objektivu je 36 milimetrů, což je standard, takže nelze nic vytýkat. Pouze bych osobně uvítal trochu širší začátek. Spíše na tomto ohnisku zamrzí vůči konkurenci špatná světelnost, F3,6 je dosti vysoká hodnota. Radost neudělá ani špatně ovladatelné tlačítko zapnutí/vypnutí fotoaparátu a ovládací kolečko. Tím se točí dost špatně.

Fotoaparát mě nepřesvědčil ani slabším makrem a stabilizace mohla být také účinnější. Vzhledem k tomu, že Coolpix P60 nabízí elektronický hledáček, nevadí tolik ani to, že LCD displej je na slunci takřka nepoužitelný. Nelíbilo se mi ani výrazné soudkovité zkreslení na nejširším ohnisku a ne vždy dobře fungující vyvážení bílé. Úroveň šumu je průměrná, úroveň detailů však ční nad průměr. Titul rychlý maratonec si zaslouží, na baterie vydrží velmi dlouho, ale také velmi rychle fotí.

Přestože je výčet negativ poměrně dlouhý, mohu s klidným svědomím říci, že se jedná o jeden z těch lepších fotoaparátů, které jsem měl k testování, a jeho koupi mohu doporučit. Není dokonalý, ale fotí se s ním dobře.


Elektronický hledáček
Špatně ovladatelné kolečko exp. režimů
Rychlé ostření a ovládání
Na slunci nepoužitelný LCD displej
Výdrž na baterie
Silné soudkovité zkreslení
Slušný rozsah ohnisek
Horší automatické vyvážení bílé
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix P60 děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.