Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P6000: ostře proti všem

7.5.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešní recenzí uzavřeme test trojlístku pokročilých kompaktů, které tvoří Panasonic LX3, Canon PowerShot G10 a Nikon Coolpix P6000. Nabízí 13,5MPx rozlišení, 4× optický zoom se stabilizací, podporu RAW formátu a GPS. Dokáže porazit své dva rivaly?

Noční scéna


Pro noční fotografování je Nikon Coolpix P6000 velmi dobře vybaven. Maximální čas závěrky 30 sekund je poměrně dlouhý. Je to dvojnásobek toho, co nabízí Canon, na druhou stranu jen polovina toho, co nabízí Panasonic. Když se k tomu přidají další manuální nastavení, téměř každý si najde tu svou kombinaci expozičních nastavení pro svůj snímek.


expoziční čas 30 s, clona F3,9, citlivost ISO 64, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

Coolpix P6000 opět potěšil dobrou ostrostí snímku, vzhledem k nízké citlivosti ISO 64 je na snímku málo šumu, a to i přes velmi dlouhou expozici. Ten se vyskytuje jen ve stínech a na obloze. Už při cloně F3,9 vytváří světla poměrně slušné hvězdičky.


expoziční čas 25 s, clona F7,7, citlivost ISO 100, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem co nejvíce clonil, abych vytvořil hvězdy kolem světel, což se opravdu povedlo. Snímek má rozumné množství šumu (tedy stále malé) a detailů (tedy velké).


expoziční čas 4 s, clona F7,7, citlivost ISO 400, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 200 už tradičně přeskočím, kvalita je podobná citlivosti ISO 100, jen občas přináší typický šum Nikonů (světlé pixely). Tento snímek je pořízen na citlivost ISO 400 a trochu jsem ubral expozici, čímž se snížily přepaly a snímek vypadá ostřeji. Je vidět, že při této citlivosti už kresba málo kontrastní trávy prakticky neexistuje, ale auta jsou vykreslena stále velmi dobře. Síla šumu poněkud roste, více se objevují nepříjemné světlé pixely.


expoziční čas 2 s, clona F7,7, citlivost ISO 800, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

Je až překvapivé, jak je ISO 800 podobné citlivosti ISO 400. Kvalita snímku je s ohledem na vysokou citlivost dobrá. Pochopitelně zrcadlovka by nabídla mnohem kvalitnější obraz, ale na kompakt je to solidní.


expoziční čas 1 s, clona F7,7, citlivost ISO 1600, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 1600 se sice snaží zachovat ostrost, ale výrazně narostlý šum jí to kazí. Začíná se objevovat i barevný šum a celý snímek kvůli němu chytá červenofialový nádech. Na noční snímky doporučuji maximálně ISO 800. Díky možnosti použít dlouhé expozice bude pochopitelně lepší, když půjdete mnohem níže, ideálně do ISO 200. Mírně vyšší citlivost ISO 2000 z tohoto testu vynechávám.


expoziční čas 1/3 s, clona F7,7, citlivost ISO 3200, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

ISO 3200 je k dispozici pouze v rozlišení 3 megapixely a menším, proto je na snímku mnohem méně detailů. Na druhou stranu fotoaparát zvládá toto nižší rozlišení přepočítat velmi kvalitně, takže na snímku prakticky není šum, jen musíte počítat s nižší ostrostí (dáno nejen nižším rozlišením) a horší barevností.


expoziční čas 1/4 s, clona F7,7 , citlivost ISO 6400, ohnisko 112 mm, klikněte pro zvětšení

Nejvyšší citlivost neradno používat. Zatímco ISO 3200 pro menší formáty (spíš na internet než tisk i nejmenších fotografií) postačí dobře, ISO 6400 je již tak zašuměné a zbaveno barvy, že nepůsobí vůbec hezky. Vyvarujte se této citlivosti.


Standardní scéna


Na fotografii šenovských mlýnů vidíte, že fotoaparát dokáže na kompakt pořizovat velmi slušné snímky. Na citlivost ISO 64 zde není téměř žádný šum (pouze na obloze), při vysokém rozlišení 13,5 megapixelů zvládá fotoaparát kresbu překvapivě dobře, takže stromy v pozadí mají náznaky listů a nejsou to jen rozšmudlané fleky.


expoziční čas 1/296 s, clona F6,2, citlivost ISO 64, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

I na další fotografii zbořeného dolu ukazuje Nikon Coolpix P6000, že vyšší rozlišení zvládá vcelku dobře a není zde pouze jako marketingový tah. Detaily jsou slušné, nemá snahu vše patlat, takže s ohledem na svou třídu spokojenost.


expoziční čas 1/242 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 94 mm, klikněte pro zvětšení
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.