Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P7700: silnější než kdy předtím

26.11.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se mrkneme na nejnovější profi kompakt Nikon Coolpix P7700. Ten nabídne nový 12MPx snímací čip a objektiv se 7× optickým zoomem. Oproti předchůdci byla znatelně zlepšena světelnost objektivu. Jak si povede v náročném testu?
V této kapitole budou prezentovány ilustrační snímky.




expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Míra detailů a ostrost je skutečně vynikající nejen na třídu profi kompaktů. Stinnou stránkou je pouze slévání trávy v levé části obrazu. V RAWu jde ale vidět, že zde kresba působí spíše jako jemný šum.




expoziční čas 1/25 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 200 mm, klikněte pro zvětšení



Velmi dobrá světelnost objektivu umožní si hrát s hloubkou ostrosti, a to tu nebylo ještě plně odcloněno. I při citlivosti ISO 400 je šum poměrně nízký.




expoziční čas 1/250 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 74 mm, klikněte pro zvětšení



Ani zde nelze fotoaparátu cokoli vytýkat. Kresba je krásně detailní a ostrá v celé ploše obrazu, na kompakt je to nadprůměrný výsledek. Můžete se podívat i na snímek v RAWu.




expoziční čas 1/640 s, clona F2, citlivost ISO 80, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku už se projevila nízká clona i ostření na nejkratší možnou vzdálenost. Hloubka ostrosti je velmi malá, vyskytuje se tu trochu chromatické aberace.




expoziční čas 1/160 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 200 mm, klikněte pro zvětšení



Telemakro fotoaparátu je skutečně velmi dobré, rovněž musím pochválit barevné podání a docela dobrý bokeh (na svou kategorii je slušný). K dispozici je i RAW.




expoziční čas 1/50 s, clona F3,2, citlivost ISO 360, ohnisko 74 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Zde bylo nutné hodně stáhnout expozici, neboť automatika zde kvůli výrazným stínům hodně přeexponovávala. I s citlivostí ISO 360 je šum překvapivě nízký a barevná ztráta poměrně minimální. V RAWu si můžete všimnout barevného šumu, ten jde ale docela snadno odstranit. Naopak přepaly už nezachráníte.




expoziční čas 1/25 s, clona F7,1, citlivost ISO 80, ohnisko 200 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Díky bohatým možnostem nastavení expozice lze i za dne snadno fotit panning (jen by to v tomto případě chtělo hledáček). K tomu může dopomoci i interní ND filtr, zde ale nebyl použit.




expoziční čas 1/125 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 117 mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát mě opravdu potěšil velmi vysokou kvalitou obrazu, kresba je detailní a ostrá. Rovněž dává příjemné barvy za poměrně nepříjemného světla. Můžete si stáhnout RAW soubor.




expoziční čas 1/10 s, clona F2, citlivost ISO 400, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Výborná světelnost, kvalitní čip a dobré odšumování se projevilo v překvapivě kvalitním a detailním snímku s ohledem na citlivost ISO 400. Hlavním negativem je ale silná chromatická aberace v pozadí.




expoziční čas 1/1600 s, clona F2,5, citlivost ISO 80, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení



I když protisvětlo není úplně nejsilnější stránkou fotoaparátu, zde to zvládl bez nadměrných problémů. Velmi stinná krajina byla lehce prosvětlena, větve mají lehké duchy (aberaci). Můžete se podívat na RAW snímek, kde uvidíte dynamický rozsah čipu. Ze stínů vytáhnete mnohé, ale pochopitelně za cenu zvýšeného šumu.




expoziční čas 1/640 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 200 mm, klikněte pro zvětšení



Na kompakt přináší P7700 překvapivě malou hloubku ostrosti, bokeh je na poměry této třídy slušný (u zrcadlovek by byl spíše průměrný).




expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 38 mm, klikněte pro zvětšení



Se sluncem na kraji záběru můžete očekávat vznik světelných závojů, nicméně u většiny snímků nebudete mít se závoji nadměrné problémy.




expoziční čas 1/500 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 74 mm, klikněte pro zvětšení



Tady se snad až na pochopitelné přepaly ve sněhu nedá nic namítat. Velmi detailní a ostrá kresba.




expoziční čas 1/30 s, clona F4,5, citlivost ISO 90, ohnisko 28 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Nikon Coolpix P7700 má zvýšené problémy snad jen se snímáním větví proti velmi světlé obloze. Tam dochází ke ztrátě kresby a vzniku chromatické aberace. Bohužel se nelze spolehnout ani na pomoc RAWu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.