Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P90: napodruhé mnohem lépe

15.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O ultrazoom Nikon Coolpix P90 je velký zájem. Snad každý, kdo si vybírá z této kategorie, má P90 v nejužším výběru. Jak si vede tento fotoaparát s rozsáhlým 24× optickým zoomem, 12MPx rozlišením a výklopným LCD displejem? Poučil se Nikon z chyb u Coolpix P80?

Měření rychlosti


Fotoaparáty Nikon patří zpravidla k těm rychlejším a nový model P90 je rovněž takový. S rychlostí nemá problém, jedná se o velmi svižný fotoaparát, problémem je jen absence tzv. "rychlého menu", takže téměř všechny nastavení je nutno volit v rozsáhlejším hlavním menu. U sekvenčního snímání se nezapočítává snímek pořízený v čase 0,0 s.
  • První snímek - 2,35 sekundy (Poměrně dobrý čas náběhu fotoaparátu.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,45 sekundy (Velmi dobrý čas, určitě patří k těm lepším.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,6 sekundy (Rovněž skvělý čas, platí pro situaci, kdy je víceméně zaostřeno, např. z předchozího snímku. Pokud je úplně rozostřeno, tak se čas vejde do zhruba 0,9 - 1,0 sekundy, což je také výborný čas.)
  • Snímek s namáčknutím - Bez problému.
  • Čas snímek-snímek - 2,1 sekundy (I toto je výborný čas, fotoaparát zpracuje snímek velmi rychle a lze fotit hned další.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,2 sekundy (Nabíjení blesku v podstatě na čase mezi snímky nepoznáte.)
  • Čas snímek-snímek s korekcí zkreslení - 3,3 sekundy (Korekce zkreslení zabere sekundu zpracování, takže svižnost fotoaparátu je pak podstatně horší. Takový čas je pak jen průměrný.)
  • Čas snímek-snímek s D-Lighting - 2,2 sekundy (D-Lighting se na zpracování prakticky neprojeví.)
  • Přezoomování pomalé - 3,2 sekundy (Pokud páčku zoomu vychýlíte jen trochu, fotoaparát k zazoomování potřebuje přes 3 sekundy, což je poměrně dlouhá doba. Dá se tak zoom o něco jemněji nastavovat.)
  • Přezoomování rychlé - 1,0 sekundy (Při výraznějším vychýlení páčky objektiv ohniska přeletí obrovskou rychlostí.)
  • Sekvenční snímání - 1,3 fps (14 snímků za 9,9 sekundy, pak se ještě nějakou dobu fotografie ukládají. Rychlost sekvenčního snímání je jen průměrná.)
  • BSS - 1,25 fps (10 snímků za 7,15 sekundy, fotoaparát vyfotí 10 snímků a vybere jeden nejostřejší, který uloží.)
  • Mozaika - 6,35 fps (16 snímků za 2,35 sekundy. Fotoaparát vyfotí 16 snímků a složí je do 4×4 pole o celkovém rozlišení 5 megapixelů.)
  • Bracketing BKT - 1,05 fps (3 snímky za 1,85 s. Tři snímky s různou expozicí, rychlost je jen průměrná.)
  • Sekvenční snímání R 16:9 - 13,75 fps (45 snímků za 3,2 s. Zpracovávání do 12,6 sekundy, poté fotoaparát ještě ukládá na kartu do času 18,7 sekundy, ale již jde znovu fotit. Fotografie jsou snímány v rozlišení 2 megapixely a s velmi vysokou citlivostí, což ale kvalitu snímků značně snižuje.)
  • Sekvenční snímání R - 10,75 fps (45 snímků za 4,1 s, ukládání do 18,7 s. Rozlišení snímku je 3 MPx, opět ve velmi vysokém rozlišení.)
  • Sekvenční snímání SR - 6,65 fps (45 snímků za 6,6 s. 3MPx rozlišení. S kompletním ukládáním 17 (zpracovávání) / 21,7 sekundy (ještě uložení).)
  • Sekvenční snímání P - 4,0 fps (45 snímků za 11 s, zpracovávání do 21 s, uložení do 26,3 s.)

Dle těchto časů je vidět, že Nikon Coolpix P90 rozhodně nebude zdržovat. Jedná se o svižný přístroj, který trpí jen na absenci rychlého menu, vše je nutno řešit v tom hlavním. U rychlého sekvenčního snímání bych upřednostnil volbu nižších ISO citlivostí, aby se ty fotografie daly vůbec k něčemu použít.


Optický a digitální zoom


V této kapitole se podíváme na to, jak se v praxi projevuje monstrózní 24× optický zoom. Takové zvětšení bude jistě pro spoustu zákazníků velkým lákadlem.


expoziční čas 1/187 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Ohnisko 26 milimetrů zaručuje velmi široký úhel záběru. Míra detailů je vcelku dobrá, některé méně kontrastní plochy (dlažba chodníku nebo některé stromy) se začínají mírně slévat do jednolitých ploch. V rozích klesá kontrast, chromatická aberace je patrná jen na rozích fotografie.


expoziční čas 1/188 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 624 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má dobrou úroveň detailů, minimální šum, jen levá strana má trochu slabší ostrost. Chromatická aberace není na první pohled patrná, jde si ji však trochu všimnout na značce, kontury panáčka jsou žluté nebo modré.


expoziční čas 1/156 s, clona F5, citlivost ISO 65, ohnisko 624 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Při maximálním digitálním zvětšení je patrný mírný úbytek ostrosti, v malém rozlišení to však příliš nevadí. Nicméně díky zvětšení je také podstatně patrnější aberace, která jde vidět i na takto malé fotografii.


expoziční čas 1/301 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek se fotoaparátu moc nepovedl. Většina plochy je postižena barevným šumem a stromy se začínají hodně slévat do ploch bez větších detailů.


expoziční čas 1/241 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 624 mm, klikněte pro zvětšení

Na největší zoom je patrná chromatická aberace. Je štěstí, že nesvítilo slunce, protože pak fotoaparát opravdu velmi silně aberuje a má tendenci silně přepalovat. Poté je nutno stahovat expozici o cca 0,7 EV, aby jednak byla dosažena rozumnější expozice a jednak se trochu snížila aberace.


expoziční čas 1/210 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 624 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem lze fotografie používat v nižším rozlišení, ale při vyšším je patrná mnohem nižší kvalita snímku. Opět se zvyšuje aberace.


Protisvětlo


Protisvětlo je vždy ošidné a jen málokterý fotoaparát s ním bojuje bez větších problémů. Nikon Coolpix P90 má objektiv s 24× optickým zoomem, což je hodně a teoreticky to může díky nejrůznějším kompromisům znamenat spoustu problémů v této disciplíně.


expoziční čas 1/627 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Pomineme-li dynamický rozsah, který není právě největší, nemá Coolpix P90 příliš velké problémy. Slunce je sice přepálené, ale to neplatí o obloze, odlesky kolem slunce jsou malé. V prostoru snímku je pak žlutý odlesk ve tvaru komety a dva červené flíčky. Jeden u komety, druhý pak kousek od slunce směrem vlevo dolů.


expoziční čas 1/631 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Zde je opět vidět, že silné rozdíly jasů nelze zachytit tak, aby jak obloha, tak sídliště bylo správně exponováno. Obloha je exponována správně, vše ostatní je ale dosti tmavé. Rovněž si lze všimnout červenavý odlesk.


expoziční čas 1/689 s, clona F8, citlivost ISO 64, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení

Po zapnutí funkce D-Lighting na střední úroveň se situace mnohem zlepšila. Spodní část snímku je podstatně světlejší. Při podrobném prohlédnutí však uvidíte trochu slabší kontrast, barvy a naopak silnější šum. Nevyšší úroveň D-Lighting bych nedoporučoval, většinou vše hodně silně prosvětlí a snímek vypadá jako silně přeexponovaný.


ohnisko 26 mm, F2,8


ohnisko 26 mm, F8

Bohužel objektiv trpí silnou chromatickou aberací, která se nedá zmírnit ani přicloněním. Patrná je zejména v rozích obrazu, uprostřed je to o něco lepší.


ohnisko 624 mm, clona F5,0


ohnisko 624 mm, clona F8,0

Na vyšší ohniska je chromatická aberace ještě patrnější. Proto je dobré snímek trochu podexponovat, čímž se tato vada zpravidla trošku zmírní (aspoň u tohoto fotoaparátu to občas trochu pomohlo).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.