Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P90: napodruhé mnohem lépe

15.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O ultrazoom Nikon Coolpix P90 je velký zájem. Snad každý, kdo si vybírá z této kategorie, má P90 v nejužším výběru. Jak si vede tento fotoaparát s rozsáhlým 24× optickým zoomem, 12MPx rozlišením a výklopným LCD displejem? Poučil se Nikon z chyb u Coolpix P80?

Noční scéna


Na noční focení je Nikon Coolpix P90 vcelku dobře vybaven. Maximální expoziční čas 8 sekund je sice poměrně krátký, ale je k dispozici nejen v manuálním režimu, ale také v režimu priority času a dokonce i clony. Trochu méně optimisticky však mluví vysoká hustota pixelů, takže lze očekávat zvýšený šum.


expoziční čas 8 s, clona F3,2, citlivost ISO 64, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení

S ostřením v těchto podmínkách má fotoaparát poněkud problém, ale s trochou štěstí se vám to podaří. Fotografie je ostrá a detailní, jen místy se některé oblasti začínají rozplývat. Na snímku je barevný šum, bohužel si lze všimnout "horké" pixely. Ty mají většinou modrou nebo červenou barvu. Když však necháte zapnutou redukci šumu, prodloužíte zpracování obrazu na dvojnásobek, ale většiny těchto pixelů se zbavíte.
 

expoziční čas 8 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

Fotografii jsem podexponoval až o 1,7 EV, přičemž fotografie na displeji vypadala velmi pěkně. Na počítači ale už tak pěkně prosvětlená není. Fotoaparát zde měl větší problémy s ostřením (ale byl schopen občas zaostřit), raději jsem se spolehl na manuální. Je zde barevný šum, jasový zde však nenajdete.


expoziční čas 5 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

Barevný šum je trochu odstraňován, klesá ostrost. Charakter jasového šumu je příjemný, takže snímky určitě lze použít. Nicméně mohl být ostřejší.


expoziční čas 3 s, clona F8, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

I citlivost ISO 400 má poměrně dobrý obraz, téměř srovnatelný s tím předchozím. Mírně vzrostl jasový šum.


expoziční čas 1 s, clona F8, citlivost ISO 800, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

V menším vypadá snímek v pořádku, v detailu je však hodně patrný jasový šum, který výrazně degraduje detaily. ISO 800 se už na noční fotografie nehodí.


expoziční čas 1/2 s, clona F8, citlivost ISO 1600, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

Velmi výrazně stoupl už tak vysoký jasový šum. Použitelné jen pro fotografie malých rozměrů, už při megapixelové velikosti je šum velmi výrazný a detaily velmi slabé.


expoziční čas 1/3 s, clona F8, citlivost ISO 3200, ohnisko 105 mm, korekce -1,7 EV, klikněte pro zvětšení

Nižším rozlišením se fotoaparát snaží zamaskovat vysoký šum, ale příliš dobře se mu to nedaří. Je to vidět i na této malé verzi.


Standardní scéna


Než přejdeme k ilustračním snímkům, podívejme se ještě na tři standardní snímky. Jako první je tentokrát fotografie rybníku.


expoziční čas 1/270 s, clona F5, citlivost ISO 64, ohnisko 75 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Silné polední světlo se již tradičně projevuje na přepálené obloze a jde vidět, že objektiv trpí chromatickou aberací. Objevuje se mírný barevný šum.


expoziční čas 1/286 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má trošku měkčí kresbu a slabší ostrost. Stromy jsou mírně rozpité, ale pořád mají svou strukturu a nerozmývají se do jedné plochy.


expoziční čas 1/270 s, clona F5,6, citlivost ISO 64, ohnisko 117 mm, klikněte pro zvětšení

Zde to vypadá poněkud lépe. Tráva je trochu ostřejší, stromy v pozadí se mírně rozmazávají.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.