Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S1100pj: kino v kompaktu

29.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším otestovaným fotoaparátem je dnes Nikon Coolpix S1100pj. Jde již o druhou generaci kompaktu s projektorem. K tomu nabídne 5× optický zoom, 14 megapixelů a velký dotykový displej. Podívejme se, jak si vede v praxi.

Autofokus, ostření


Na malý kompakt nabízí Coolpix S1100pj překvapivě bohatou nabídku ostřících režimů. Je zde vcelku slušný automatický výběr stejně jako ruční výběr dotykem (lze snímek i dotykem vyfotit, tato možnost ale fungovala jen občas kvůli nepříliš dobře citlivému LCD displeji). Dále je zde nadprůměrně rychlá a úspěšná detekce tváří i sledování objektů.



Ostřící vzdálenost jsou vynikající. Už v normálním režimu je možno fotit od 6 cm a do 120mm ohniska se stále vejdete pod 20 cm. Pak to vyskočí na 30 cm, ale i to je výborné. V makro režimu se do 45mm ohniska vejdete do 3 centimetrů. I na 120mm ohnisku vám stačí 8 centimetrů, na makro je fotoaparát skutečně borec. Ostatně na grafu zvětšení je to dobře vidět. I v normální režimu máte prakticky v celém ohniskovém rozsahu přepočtené zvětšení mezi 0,3× až 0,4×, což je netradiční. V makro režimu jste na tom nejlépe na čtvrtém kroku zoomu (na displeji označen zelenou šipkou), kde je až 0,95× přepočtené zvětšení a téměř téhož se dočkáte i na předpředposledním kroku zoomu (80-120mm ohnisko), kde máte 0,9× zvětšení.



Rychlost ostření je při předostření vynikající. V opačném případě je ale stále přijatelná. Úspěšnost na tom rovněž není nejhůře, takže v oblasti ostření fotoaparát sbírá hodně kladných bodů.


Nastavení expozice, automatika


U stylového kompaktu nepřekvapí, že je zde jen automatické nastavení expozice. Ta může mít celoplošné měření, případě s vyvážením na střed, uživatelsky to ale nastavit nelze (patrně se to váže k určitým scénickým režimům). Potěší, že si uživatel může vybrat z bohaté nabídky citlivostí od ISO 80 až po ISO 6400, nicméně ISO 3200 a ISO 6400 jsou k dispozici pouze do rozlišení 3 megapixelů. Výhodou je, že můžete automatiku omezit v rozletu. Standardně nabízí rozsah ISO 80 až ISO 800, ručně jej ale můžete srazit na ISO 80-200 nebo ISO 80-400. Lze tak ovlivňovat kvalitu výstupu za horšího světla.



Expoziční časy mohou nabývat délky 1/1500 s až 2 sekundy, což je krátký čas, pro noční focení dosti nevhodný. V režimu Ohňostroj je možno dosáhnout až 4 sekund. Co se týče světelnosti, F3,9 na nejširším ohnisku je skutečně výrazný podprůměr a graf to ukazuje. Do cca 60mm ohniska je Coolpix S1100pj to nejhorší na trhu (z kompaktů, které jsme testovali). Nicméně clona moc rychle neroste a následně se naopak dostává k těm světelnějším. Cloní se ND filtrem s 2EV účinkem. Clona je tedy dvoupolohová (maximum F7,8 až F11,6).


Videosekvence


Nikon potěšil HD videosekvencemi, které konečně nejsou HD jen na papíře. Tento výrobce totiž většinu fotoaparátů sice vybavuje videosekvencemi s rozlišením 1280×720 pixelů, ale často není k dispozici optický zoom. Nicméně to není případ modelu Coolpix S1100pj, který optický zoom podporuje!



Kvalita videa je tak alespoň průměrná. Ostření je průběžné (může být ale také neměnné), nemá však moc rádo krátké vzdálenosti, přestože makro je dobré a občas zbytečně přeostřuje. Zvuk je mono, smear efekt patrný. K dispozici je optická stabilizace, za což si fotoaparát zaslouží malou pochvalu. Video tedy není na vrcholu své třídy, nicméně je použitelné.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s

Úroveň videosekvencí lze posoudit na přidané 33sekundové ukázce (37 MB).


Stabilizace


Fotoaparát nabízí optickou stabilizaci, která nabízí i hybridní mód. Ten je kombinací elektronické a optické. Využívá dvojexpozici, přesný popis ale není znám. Patrně vyfotí snímek na vyšší citlivost a druhý na nižší a nějak je zkombinuje dohromady, ale opravdu nevím. Testovací snímky byly pořízeny s časem 1/3 až 1/2,5 sekundy při citlivosti ISO 200. Zvolené ohnisko bylo 123 mm, snímací vzdálenost činila asi 2 metry.


bez stabilizace



s optickou stabilizací



s hybridní stabilizací



se stativem


Výkon optické stabilizace je přiměřený. Hybridní stabilizace dělá snímky ještě méně roztřesené, ostrost je průměrná. Stativ je jako obvykle nenahraditelný.


expoziční čas 1/6 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení


Zde je jedna z ukázek hybridní stabilizace. I přes čas 1/6 sekundy a 14mm ohnisko není snímek roztřesený, bohužel o ostrosti se mluvit nedá. Odšumování je přespříliš silné a detailů je zde tak na úrovni možná 2MPx fotografie, a to ještě možná přeháním.


Fotografování portrétů


Výborná rychlá detekce tváří usnadňuje nalezení tváře. Rozsah ohnisek stačí pro skupinové portréty i ty detailnější, vzhledem k nijak překvapivé světelnosti ale nepočítejte s menší hloubkou ostrosti.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,5, citlivost ISO 105, ohnisko 123 mm, klikněte pro zvětšení


Míra detailů je typicky "kompaktová", tedy nepříliš dobrá. Ve stínech je dosti vysoký barevný šum v podobě zelených fleků.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,5, citlivost ISO 124, ohnisko 123 mm, klikněte pro zvětšení


Blesk nabízí stejný expoziční čas, takže ostrost o nic lepší není. Zlepšilo se ale prosvětlení stínů, kde trochu zeslábl barevný šum.


Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen nezvykle velkým Li-Ion akumulátorem EN-EL12, jehož napětí je ale nízkých 3,7V a kapacita činí 1050 mAh. Nikon udává, že má výdrž na 220 snímků, což není mnoho. V praxi jsem se pohyboval trochu výše, vydržel zpravidla kolem 260-270 fotografií. Promítání na stěnu má vydržet na jednu hodinu, podařilo se mi dosáhnout asi 80 minut. Mnoho to sice není, ale aspoň něco (lze pochválit, že je to více, než udává výrobce).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.