Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S3000: kapesní trpaslík

23.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nově se budeme na Digimanii věnovat i levnějším fotoaparátům, které rovněž stojí za pozornost. Jako první si vezmeme na paškál 12MPx Nikon Coolpix S3000 se 4× optickým zoomem a tenkým stylovým tělem.
K fotoaparátu Nikon Coolpix S3000 si musíte najít cestu. Moje prvotní zkušenost se rovnala spíše zděšení, které se ale prozkoumáváním různých vlastností a zákoutí měnilo v lehké sympatie. Inu, nepoužitelný LCD displej, velmi slabé makro, špatná kvalita obrazu a téměř nemožnost nabíjení baterie příliš nadšení nevzbudí. Jenže, nejlepší makro je prostě jen jinde, než uvádí přístroj (ten tvrdí 38mm ohnisko, ve skutečnosti je to 32mm ohnisko a tam už je to alespoň srovnatelné s konkurencí), baterii nabíjet lze (jen musíte zjistit jak a k tomu potřebujete aktualizaci manuálu) a podobně.

Výsledkem je, že Nikon Coolpix S3000 je docela příjemně ovládající se jednoduchý fotoaparát, který je úžasně malý a skladný. Působí velmi rychlým dojmem, ačkoli ve skutečnosti v této oblasti nevyniká. LCD displej je skutečně na slunci a z jakéhokoli jiného úhlu než kolmého nepoužitelný. Tady se vrátíte o několik let zpátky. Množství nastavení je pochopitelně malé. Potěší spousta zajímavých módů autofokusu včetně manuálního výběru ostřícího bodu. Bohužel úspěšnost ostření zejména u makra není nikterak dobrá (má snahu ostřit za předmět). Zde se opravdu šetřilo.





Objektiv nadchne svým 27mm ohniskem, které je o trochu širší než u konkurence. Světelnost ale patří k podprůměru a chybí i mechanická stabilizace. Občas trpí na odlesky, hlavním problémem je ale silná chromatická aberace v celém ohniskovém rozsahu.

12MPx čip hodně šumí a zpracování obrazu je, jak už jsme u kompaktních Nikonů zvyklí, špatné. Výrobce se snaží všemožné odšumovat a dohnat pak detaily doostřováním. Výsledkem je nerovnoměrná kresba kombinující velmi ploché oblasti s neuvěřitelně přeostřenými. Dobré je, že automatice můžete omezit rozsah ISO citlivostí. Videosekvence ve VGA rozlišení nijak nenadchnou, nabízí jen digitální zoom.

Nikonu se v poslední době v kompaktech příliš nedaří a bohužel ani Coolpix S3000 není výjimkou. Pro své určení zejména do dámských kabelek je jistě dostatečný a svou úlohu zde splní dobře. Pokud ale někdo chce v rámci finančních úspor malinký a především levný kompakt, na který se může spolehnout, že mu poskytne i kvalitní fotografie, poohlédl bych se asi i někde jinde.

Zajímavý design, malé rozměry a hmotnost
Nepoužitelný LCD displej (na slunci, z úhlů)
27mm ohnisko
Silný šum a zbytečné doostřování
Slušná nabídka režimů ostření
Silná chromatická aberace
Panoramata lze fotit na výšku
Pouze VGA video bez optického zoomu
Docela příjemné ovládání
Podprůměrná světelnost
Cena v době testování: 3 300 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon Coolpix S3000 děkujeme Nikonu.

Fotoaparát Nikon Coolpix S3000 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.