Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix S4300: dotyk 6× zoomu

19.4.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vypadá to, že běžným standardem se u levných kompaktů brzy stane 6× optický zoom. Dnes jsme se podívali na první takový kompakt, Nikon Coolpix S4300. Najdete tu 16MPx CCD čip, širokoúhlé 26mm ohnisko a dokonce i dotykový LCD displej.

Sférické zkreslení


Co se týče zkreslení, tak v JPEGu se s ním téměř nesetkáte. Na nejširším ohnisku jsou linie v podstatě rovné (sférické zkreslení +0,1 %), na nejdelším je to pak +1,1 %, což je stále poměrně malé zkreslení.


26mm ohnisko

156mm ohnisko


Vinětace


Ani s vinětací nejsou vážnější problémy. Patrná je akorát na nejširším a nejdelším ohnisku, ale už o jeden krok zoomu dále (resp. blíže) se po ní v podstatě slehne zem.






Kresba v praxi


O něco zajímavější bude sledovat kvalitu kresby. Zejména při ostření na krátké vzdálenosti se ukáže většina případných chyb objektivu.


26mm ohnisko, clona F3,5



38mm ohnisko, clona F4,2


63mm ohnisko, clona F5,6



93mm ohnisko, clona F4,6


156mm ohnisko, clona F6,5
 

Nejširší ohnisko má slušnou středovou ostrost a rohy na tom nejsou úplně nejhůře. Hrají však trochu barvami kvůli chromatické aberaci. 38mm ohnisko je na tom velmi dobře, další ohniska už ztrácejí kontrast, přičemž rohová ostrost zůstává být dobrá. Nejdelší ohnisko má celé velmi nízký kontrast a je jakoby zastřené. Ani rohy nepatří mezi nejostřejší.


26mm ohnisko, clona F3,5



44mm ohnisko, clona F4,5


63mm ohnisko, clona F5,6



93mm ohnisko, clona F4,6


156mm ohnisko, clona F6,5
 

Středová ostrost je až s výjimkou nejdelšího ohniska dobrá. Rohy jsou dobré na širších ohniscích, pak už kvalita obrazu klesá. Velmi špatné je nejdelší ohnisko, které je neostré a bez kontrastu.


Chromatická aberace


V protisvětle vyzkoušíme i úroveň chromatické aberace na kontrastních hranách.



26mm ohnisko



38mm ohnisko



81mm ohnisko



105mm ohnisko



156mm ohnisko



Nejširší ohnisko na tuto vadu poněkud trpí, ale s rostoucími ohnisky se to výrazně zlepšuje. Nejdelší ohnisko se opět začíná trochu barvi, není to ale nijak přehnané.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.