Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3200: poněkud okatý low-end

14.2.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový low-end zrcadlovek Nikon, model D3200, přináší do této třídy nevídané rozlišení 24 megapixelů na APS-C snímači. Zbytek zůstává podobný, tentokrát jsme však vyzkoušeli nejen 18-55mm, ale i 55-300mm objektiv.

Příslušenství


K fotoaparátu máte dodáno další příslušenství. Dva objektivy včetně krytek, krytka těla, Li-Ion akumulátor, nabíječku, dvě CD, krátkou verzi manuálu, poukaz na čištění čipu, USB a AV kabel.






Výdrž baterie


Nikon D3200 využívá Li-Ion akumulátor EN-EL14 s napětím 7,4V a kapacitou 1030 mAh, který mu má dodat šťávu na pořízení 540 snímků na jedno nabití. Bohužel testovací kus se tomuto číslu ani zdaleka nepřiblížil. Občas jsem používal Live View pro některé testovací snímky, a ten odebírá energii dost rychlým tempem. Ve výsledku jsem se pohyboval mezi 320 až 370 snímky, což je na zrcadlovku opravdu málo. Své v tom ale hrály i nižší teploty.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete aplikaci ViewNX 2, která má v sobě nyní zabudovaný program Nikon Transfer pro přenos snímků do PC.





ViewNX 2 je aplikace nejen pro prohlížení, ale také úpravu fotografií, a to včetně snímků v RAWu. Základní obrazovka je rozdělena na dva oddíly, vlevo je navigace složkami, vpravo pak náhledy jednotlivých snímků.





Snímky si lze rozkliknout a podívat se na ně podrobněji, a to včetně AF bodů, které byly použity k zaostření.





Mnohem zajímavější je ale nahoře stisknout tlačítko Edit a dostat se k editačním možnostem. Najdete tu základní věci jako korekci expozice, vyvážení bílé, Picture Control, ostrost, kontrast, práci s dynamickým rozsahem (včetně D-Lightingu), narovnání horizontu a potlačení aberací.






Zobrazení displeje a menu


LCD displej si významně polepšil rozlišením, které stouplo na 921.600 bodů (640×480 pixelů). Bohužel si velmi výrazně pohoršil v barevné věrnosti, o které se v podstatě nedá ani mluvit. Vlevo vidíte skutečnou fotografii tak, jak ji uvidíte na počítači. Vpravo je pak (se správným vyvážením bílé) vyfocený LCD displej Nikonu D3200. Je vidět, že barevný posun do modré je doslova enormní a vůbec nemáte ponětí, jak bude snímek ve finále vypadat.


skutečná fotografie

obraz na LCD displeji

Po stisku tlačítka "i" vyjede stavový displej a po jeho opětovném zmáčknutí se změní jeho barva (viz vpravo) a žlutou barvou je vysvícena možnost, kterou lze upravovat. Do menu ale nejprve musíte vjet, bohužel není možné cokoli nastavovat otočným voličem.


Live View vlevo zobrazuje záznam mikrofonu, dole v černém proužku vidíte expoziční nastavení a zbývající místo na kartě, U videosekvencí jsou proužky dva (kvůli záznamu ve formátu 16:9).


Hlavní menu je dělené na několik záložek a bohužel ani zde zadní volič vůbec nefunguje a vše je nutno procházet šipkami. První menu se věnuje režimu prohlížení, druhé fotografickým nastavením, třetí těm technických, čtvrté je o úpravách již vyfocených snímků a pátý oddíl ukazuje poslední volené nastavení.


Najdete tu i průvodce focením, který vám vysvětlí, co máte nastavit, abyste dostali požadovaný efekt. Některé věci je schopen nastavit i sám.


Zobrazování snímků je možné provádět mnoha způsoby, zde si ukážeme čtyři z nich. Předně je to celoplošné zobrazení (může být úplně bez nebo s minimem informací). Dále tu máte zmenšený náhled s barevnými histogramy.


Nechybí ani malý náhled s jasovým histogramem a důležitými fotografickými nastaveními, pak je tu i několik obrazovek překrývajících fotografii se zobrazením dalších detailů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.