Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D3300: drobek se silným srdcem

17.10.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Předmětem dnešního testu bude low-endová zrcadlovka od Nikonu, model D3300. Disponuje 24MPx snímačem bez AA filtru, který slibuje výbornou kvalitu obrazu. Najdete zde i 1080p60 videosekvence. Dokáže zatopit konkurenci?

Příslušenství


Balení fotoaparátu obsahuje samotný fotoaparát, setový objektiv, krytku těla i obě krytky objektivu, Li-Ion akumulátor, nabíječku, USB a AV kabel, popruh, manuál a disk se softwarem.


Nikon D3300 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-ion akumulátorem EN-EL14a s napětím 7,2 V a kapacitou 1230 mAh. Výrobce slibuje výdrž na 700 snímků, což je vskutku velmi dobré číslo. V testu jsem se napoprvé dostal na 510 snímků (což je v této třídě docela pěkné číslo, ale zdaleka ne tolik, kolik udává výrobce - způsobeno častým využíváním live view), podruhé už to bylo 570 snímků a 11 minut Full HD videa.


LCD displej


V této kapitole se podíváme na zobrazení displeje na zadní straně fotoaparátu. Základem je stavový displej, který vidíte na levém snímku. Pokud stisknete tlačítko "i" vysvítí se žlutě jedna z voleb a vy můžete stisknout tlačítko OK, abyste ji začali upravovat. Přímo bez vyvolání podmenu dané funkce to bohužel nejde. Vpravo vidíte live view režim.


V něm lze vyvolat bohatší zobrazení s ikonkami různých nastavení nahoře. I zde lze vyvolat tlačítkem "i" menu pro nastavování parametrů, aniž byste muselo lozit do hlavního menu.


V live view režimu lze zvětšit náhled, při výraznějším zvětšení se ale neuvěřitelně moc škube a manuální ostření je s ním opravdu docela těžkou záležitostí a chce to velmi dobrý stativ. Vpravo vidíte výběr sekvenčního snímání, tichého chodu závěrky, dálkového ovládání a samospouště. Samospoušť je nutné po každém snímku aktivovat znovu.


Na horním kolečku najdete režim GUIDE, který zobrazí tohoto průvodce. Ten vám pomůže pochopit některé funkce fotoaparátu.


Na výběr máte i barevné efekty a jiné režimy. Hlavní menu je dělené na několik záložek, vás bude patrně zajímat především ta druhá, která se týká fotografických nastavení.


Třetí pak obsahuje technická nastavení fotoaparátu a pátá, poslední, pak má posledně nastavované položky. Nemusíte je tak složitě lovit v celém menu.


Snímek si lze zobrazit celoplošně, případně v menším náhledu s jasovým histogramem a mnoha nastaveními.


Dále lze zvolit celoplošný náhled s několika styly informací, zde se např. dozvíte název použitého objektivu. Další zmenšený náhled ukazuje jasový histogram a k němu i tři barevné.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.