Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D40: levná zrcadlovka pro všechny

28.8.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Cenou již pod 10 tisíc Kč s DPH je zrcadlovka Nikon D40 v setu s objektivem NIKKOR AF-S 18-55 mm f/3,5-5,6G ED II velmi lákavou alternativou kompaktům. Mnozí uživatelé kompaktů by zrcadlovku jistě rádi vyzkoušeli, je pro ně Nikon D40 tím pravým řešením?
Nikon D40 je zajímavý fotoaparát. Se svou cenou způsobí mnoha lidem dilema, zda kupovat pokročilý kompakt nebo digitální zrcadlovku. Pojďme fotoaparát zhodnotit spíše po stránce Nikon D40 vs. kompakty.

Fotoaparát předně zaujme poměrně solidní konstrukcí, přestože je celý z plastu. Na své rozměry není ani příliš těžký a velmi dobře se drží. Velký čip nabízí kvalitní snímky a zejména se šumem nebudete mít mnoho problémů. Potěší mnoho možností focení (jak úprav před snímáním, tak různé grafické úpravy již pořízených snímků), podpora dálkového ovládání a externího blesku, stejně jako RAW formát. Hledáček se s kompakty nedá srovnávat, je o mnoho lepší. Díky němu je také možné bez problémů manuálně ostřit.

Ve spolupráci se setovým objektivem potěší docela slušná rychlost ostření, nicméně některé kompakty se jí vyrovnají. Dobré je především to, že i na největší zoom můžete snímat 12-13 cm od objektivu (cca 26 cm od roviny čipu). Nastavení expozice jsou velmi bohatá. Nechybí manuální možnosti nastavení, ale můžete také slušně nastavovat chování automatiky a případně ji ve velkém 5 EV rozsahu korigovat. Výdrž baterie je poměrně dobrá.



Pochopitelně zde najdeme i několik negativních postřehů. Většina z nich je způsobená tím, že Nikon chtěl opravdu šetřit, aby mohl D40 nabídnout co nejlevněji. Nenajdete tak zde ani mechanickou stabilizaci (ani optickou v objektivu), žádnou technologii proti usazování prachu a snímač má na dnešní poměry poměrně malé rozlišení. Nicméně si myslím, že i 6,1 megapixelů je stále dostatečné rozlišení. Podporovány jsou pouze objektivy AF-S a AF-I s vlastními zaostřovacími motorky. S jinými objektivy typu G a D si budete muset ostřit sami. S objektivy, které nejsou ani typu G či D, dokonce nebudete moci využít měření expozice.

Setový objektiv příliš neoslní svými vlastnostmi. Ostří sice již na poměrně malé vzdálenosti, ale nemá příliš dobrou světelnost a na nejkratším ohnisku s minimální clonou silně vinětuje. Na krátkém ohnisku také trpí na chromatickou aberaci, zejména v rozích obrazu. Stejně tak nepotěší občasné předostřování. Nenadchne ani trochu zmatené ovládání, kdy se čtyřmi tlačítky můžete dostat třeba na nastavování ISO citlivosti, ale ani jedno z nich není pohotové. Radost nepřinesou ani hot-pixely, které se objevují u některých citlivostí v určitém rozsahu expozičních časů.

Ve výsledku tak jde o vcelku zajímavou alternativu kompaktům. Vzhledem ke své konstrukci sice musíte oželet videosekvence, ale zase vám nabídne mnohem lepší fotografování ve zhoršených světelných podmínkách. Smířit se musíte s menším rozsahem zoomu, nebo koupit dražší kit. I přes pár problémů a nedostatků je zajímavou alternativou jiným levným zrcadlovkám, které však v některých případech nabízí stabilizaci, vyšší rozlišení nebo třeba větší rozsah ohniskových vzdáleností setového objektivu.


Kvalitní snímky
Plně podporuje pouze objektivy AF-S a AF-I
Možnosti ovlivnění automatiky (AUTO ISO,...)
Absence stabilizace obrazu
Solidní konstrukce
Trochu zmatené ovládání
Nízká cena
Nepřesvědčivé výkony objektivu na krátkém ohnisku
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D40 děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.