Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D5600: zrcadlo stále žije

7.12.2017, Milan Šurkala, recenze
Dnes se budeme věnovat digitální zrcadlovce Nikon D5600. Ta je vybavena 24MPx APS-C senzorem a přináší zejména rozšířenou bezdrátovou konektivitu. Potěší i polohovatelný dotykový displej. Jak ale bude fotit?
Nyní si v krátkosti shrneme poznatky získané při testování zrcadlovky Nikon D5600. Ta patří do vyššího low-endu, tedy nabídne už i nějaké ty pokročilé funkce. Tělo je menší, drží se však poměrně dobře, jen bych uvítal trochu větší rozměry některých tlačítek a počítat musíte s malým hledáčkem. Pro běžné focení OK, pro manuální ostření jen obtížně použitelné. Ocenit lze rozhodně plně polohovatelný dotykový displej, HDMI port a dokonce i vstup pro externí mikrofon.

Nikon se totiž snaží udržovat zastarávající koncepci zrcadlovek nadále moderní, a tak je podporováno svižnější ostření v live view režimu, čemuž dopomáhají nové objektivy AF-P s krokovým zaostřovacím motorkem. Ostření je tak tiché a příjemně svižné, byť bych řekl, že u videa mnohdy až příliš citlivé. U videa lze nastavovat expoziční hodnoty, ale např. clonu nelze měnit jen tak a při natáčení videa ji neupravíte. Zde se historické dědictví z předchozích modelů stále hlásí o slovo. Maximem je Full HD video při 60 snímcích za sekundu, takže na čím dál běžnější 4K musíte zapomenout.

Nikon D5600 hodnocení

Zaostřovací modul má 39 AF bodů a s AF-P objektivy nabídne opravdu velmi rychlé ostření. V jednorázovém režimu tak dotahuje moderní CSC fotoaparáty, které jsou v poslední době nezřídka rychlejší než zrcadlovky, v AF-C má však fázové zaostřování už tradičně navrch. Zklamáním je ale citlivost za horšího světla, ta opravdu není na výši. Jak už je bohužel zvykem, chybí i naprosto zásadní součást AF systému zrcadlovek, možnost jejího seřízení ve fotoaparátu. Tato funkce by už z principu funkce zrcadlovky neměla chybět ani na těch nejlevnějších modelech, nicméně Canon i Nikon toto pořád ignorují. Po koupi tak bude dobré fotoaparát hned poslat do servisu na seřízení, protože může nepřesně ostřit. Testovaný set byl jeden z nejlépe seřízených za poslední dobu, které jsem měl v ruce, přesto neostřil vždy přesně.

Výdrž na baterii je spíše průměr. Ačkoli papírové údaje Nikonu jsou velmi optimistické, jakmile začnete používat live view (ať už pro přesné zaostření nebo pro video), začne energie z baterie mizet opravdu velmi rychle. k dispozici je Bluetooh, Wi-Fi i NFC, díky čemuž můžete bezdrátově přenášet snímky z fotoaparátu do telefonu, přidávat GPS souřadnice nebo dálkově ovládat spoušť. Po ukončení testování přístroje Nikon představil novou verzi aplikace, která schopnosti Wi-Fi značně rozšiřuje např. o možnost ovládání expozičních parametrů, a proto toto nechci hodnotit (původně podprůměrná aplikace by měla být znatelně vylepšena). Rychlost přístroje je dobrá pokud jde o náběh, ostření nebo prodlevy mezi snímky, ale rozhodně nepotěší maximální rychlost sekvenčního snímání a doslova miniaturní RAW buffer.

Hodně dobrá je kvalita obrazu. 24MPx APS-C CMOS snímač nijak dramaticky nešumí, jeho dynamický rozsah je také dosti slušný. Pokud tedy fotoaparát dovybavíte solidním objektivem, můžete se těšit na velmi dobré snímky i za slabšího světla. Také oceňuji výrazně menší vibrace závěrky a zrcátka, fotoaparát totiž při expozici rozhodně tak nemlátí jako předchůdci a máte tu i možnost sekundového odložení expozice pro ještě ostřejší snímky, aby se opravdu využilo 24MPx rozlišení senzoru.

Celkově musím říci, že mě Nikon D5600 docela potěšil, z pětitisícové řady zrcadlovek tohoto výrobce je to po delší době model, který mě opravdu zaujal, přestože vylepšení jsou spíše evoluční a nikoli revoluční. Na Trefu to není, je zde totiž několik vyloženě levných řešení, kterých se měl Nikon za ne až tak nízkou cenu fotoaparátu vyvarovat. Svou službu ale zrcadlovka splní velmi dobře, zejména doplníte-li ji nějakým slušným objektivem.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Pořizování kvalitních snímků (se solidním objektivem)
2. Běžné "rodinné" použití


Plusy


+ Solidní senzor
+ Plně polohovatelný dotykový displej
+ Velmi dobrý AF za dobrého světla (automatika, excelentní rychlost)
+ Slušná svižnost přístroje
+ Vstup pro externí mikrofon
+ Bohatá bezdrátová konektivita (má však své limity)
 

Minusy


- Chybí možnost doladění AF (micro adjustment)
- Miniaturní RAW buffer
- Slabší AF systém za šera
- Přecitlivělý AF ve videu
 

Za zapůjčení fotoaparátu Nikon D5600 děkujeme Nikonu.


Cena v době testování: cca 19 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.