Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon D7200: přesvědčivé zrcadlo

29.6.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme také digitální APS-C zrcadlovku Nikon D7200. Ta nabídne 24MPx CMOS snímač bez AA filtru. Fotoaparát patří do vyšší třídy zrcadlovek, takže tu najdete i stavový displej, možnost ladění AF nebo dvojici slotů pro karty.

Příslušenství


Balení fotoaparátu obsahuje popruh, objektiv, krytku těla, obě krytky objektivu, sluneční clonu objektivu, pouzdro, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, USB kabel a měl by tu být i manuál.


Nikon D7200 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát Nikon D7200 je napájen Li-Ion akumulátorem EN-EL15, jehož napětí činí 7,0 V a kapacita 1900 mAh. Podle výrobce má tento fotoaparát vydržet na pořízení 1110 snímků, což je výborné číslo. Protože jsem ale v testu velmi často používal live view (různé testovací scény, kdy bylo potřeba mít opravdu perfektně zaostřeno, hodně videa), takové výdrži jsem se ani zdaleka nepřiblížil. V live view a při videu je spotřeba fotoaparátu velmi vysoká a baterie mizí před očima. Naopak přes hledáček můžete fotit celý den a baterka se sotva pohne. Takže můj průměr ze čtyř nabití byl 600 snímků (minimálně třetina přes live view) a 9 minut videa k tomu.


Displej


Hlavní displej zůstává většinu času vypnutý. Tlačítkem "info" si nicméně můžete vyvolat stavové menu, které vidíte na levém snímku. Vzhledem k velkému množství tlačítek na těle přístroje tak ani v podstatě nevadí, že se nedá ovládat dotykem, jak je u mnoha moderních fotoaparátů zvykem. Pravý snímek ukazuje menu EFFECTS.


Pokud stisknete tlačítko WB nebo ISO, vyjedou tyto menu nabídky. Zde právě krásně vidíte, že např. u citlivosti můžete přední volič použít k nastavení automatiky ISO, zadní volič pak k nastavení konkrétní hodnoty.


Toto je hlavní menu fotoaparátu. Dělí se na několik různých panelů. První se věnuje režimu zobrazování, druhý focení, třetí videosekvencím, čtvrtý pak různým fotografickým i technickým nastavením (viz vpravo), pak jsou zde technická nastavení, retušování snímků a jako poslední pak Moje menu, kam si můžete vytáhnout své oblíbené položky, abyste je nemuseli vždycky lovit v menu.


Zde vidíte např. menu pro výběr kvality snímku. Pravý snímek ukazuje quick menu přístupné po stisku tlačítka "i".


Live view je zde ve dvou režimech, pro fotografie (vlevo) a pro video (vpravo). Tlačítkem "info" si můžete nechat zobrazit i mřížku, vodováhu nebo všechny ikonky zrušit a mít čistý náhled.


Režim prohlížení fotografií má mnoho různých možností a my si ukážeme pouze některé. Máte tu malý náhled s jasovým histogramem a většinou důležitých nastavení. Tyto údaje ale můžete vyměnit za barevné histogramy.


Dále je tu celoplošný náhled překrytý různými informacemi. Další celoplošný náhled může ukázat aktivované AF body a pochopitelně tu najdete i čistý mód, který ukazuje celou fotografii bez rušivých elementů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.