Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
31.7.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pecku dnešního fotomobilového nebe, Nokii 808 PureView. Je vybavena obrovským 1/1,2" snímačem s rozlišením 41 megapixelů a díky tomu téměř bezeztrátovým zoomem. Bude fotit lépe než kompakty? A bude lepší než zrcadlovky?
obor (1) | 15.3.201323:02
Neviem ako je mozne ze az teraz som narazil na tuto recenziu ;­-­). Fantazia. Pan Surkala klobuk dole, nech vam to co najdlhsie vydrzi. Dakujem.
Odpovědět0  0
radon (32) | 4.8.201215:44
Mozna si to uvedomili i vyvojari Nokie, ale pak zjistili ze prinos vetsi bunky z hlediska snizeni sumu neni tak zasadni, jako vyhody potlaceni sumu porovnanim z vetsiho poctu pixelu ­(vetsiho nez 2, 3 ...­) spolu s tou moznosti kvalitniho zoomu. Museli bysme mit moznost porovnat oba koncepty ...
Odpovědět0  0
Lu256 | 1.8.201217:16
Zajimave, tady fotky vynikajici a v testu na mobilmanii dopadla Nokia katastrofalne ;­-­) ­(aneb, kdyz chci zabit slusny fotak, tak to dokazu)
Odpovědět0  0
grimmi (10) | 1.8.201219:56
Ale na mobilmanii ještě test nevyšel. Jen preview a slepý fotosouboj iphone4S vs 808. Nebo jsem přehlédl?
Odpovědět0  0
LU256 | 1.8.201220:15
Oficialni test jeste ne, ale to co predvedli v tom fotosouboji hovorilo za vse.
Odpovědět0  0
grimmi (10) | 1.8.201220:24
No jo, ale to bylo o subjektivním vnímání čtenářů a v komentáři pod výsledkem to redakce uvádí zcela zřetelně na pravou míru. Podle mne. ;)
Odpovědět0  0
Akyra | 1.8.201212:37
Potvrdilo se, že to bude nejlepší fotomobil a dokáže držet krok s fotoaparáty. Dokonce i video je vic než použitelné a časem klesne i cena. Bohužel, ale ani tento fotomobil není revoluce, ale spíš ukázka kam se vrhnout v kompaktech, zvětšit čip a vylepšit dynamiku. Kompakt to nahradí až to bude mít zoom 10x a vejde se to do 10mm tlouštky..potom kompakty umřou. Budou jen zrcadlovky a profikompakty..:­)
Odpovědět0  0
Choakinek (4771) | 31.7.201223:22
Jak jsem psal už v minulosti, problém této Nokie je v tom, že množství zachycených detailů neodpovídá maximálnímu rozlišení, proto maximální rozlišení mohlo být menší a tím by byla větší buňka na snímači. A nemusel by pak telefon např. tolik patlat již od ISO 400 ­(anebo by tam nebylo tolik šumu, pokud by nepatlal­). Takže se jedná o zbytečně sníženou kvalitu fotek vlastně pro nic za nic. Proto telefon hodnotím jako průměr, ale ve skutečnosti bych dal něco mezi průměrem a výborným, pokud by to šlo. Výstup se mi jinak totiž líbí a je nadprůměrný.
Odpovědět0  2
pkolcun (28) | 31.7.201221:42
Perfektna recenzia footoaparatu, za to klobuk dole. Vysledky su tiez na mobil proste neuveritelne. Ostava uz len otazka ako je tato Nokia pouzitelna ako smartphone. Bolo by mozne posunut Nokiu aj chlapcom na Svet hardware aby to otestovali ako mobil?
Odpovědět0  0
blah | 31.7.201215:54
Len male upozornenie ­- prestizny dpreview dal konecne von recenziu a N808 ziskala gold award .. co viac dodat ..
Odpovědět0  0
JoxY | 31.7.201213:03
Dakujem velmi pekne za skvelu recenziu pan Surkala, netrpezlivo som na nu cakal, kedze tento web povazujem v CR­/SR za najerudovanejsi. Samotny vysledok a verdikt tohto fotomobilu sa mi len potvrdil. Po mojej poslednej Nokii N8 to bude po zlacneni­(predsa zatial je 808 dost draha­) jasny nastupca. :­-)
Odpovědět0  0
XL (26) | 31.7.201211:53
Na mobil je to nekutecny i kdyz fotoaparat to nenahradi. Zajimalo by me jestli soudruzi u Nikonu konecne pouziji vetsi cip u svych profikompaktu ktery se aspon priblizi teto Nokii....treba zacne Nokia vyrabet fotoaparaty...
Odpovědět0  0
lt (594) | 31.7.201213:21
No, mozna by mohli .. v poli mobilu se brutalne propadli, tak treba se prosadi takhle.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 31.7.201220:29
Zrcadlovka Nokia? To by byly barvy jak u japonských Pentaxů :­-­) Ale vážně vzato, proč by tak technologicky pokročilá firma nemohla třeba hodit do pole nějaký šikovný CSC ­(po spojení se solidním výrobcem optiky­)? Dneska je myslím možné všechno ­- a konečně by ty foťáky i telefonovaly...
Odpovědět0  1
Choakinek (4771) | 31.7.201223:14
Tak sytost barev jde u Pentaxu určitě snížit a jiný problém s barvou u Pentaxu nevidím. Někdo to rád prostě syté ;­-­). Pozn.: nejsem majitel Pentaxu.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 1.8.20125:20
Já myslel ty crazy barvy těl, co Pentax dodává na japonský trh ;­-­) jinak mám K­-x a se sytostí jsem naprosto spokojený.
Odpovědět0  0
lt (594) | 1.8.201210:40
Zrkadlovka asi nie .. CSC ale kludne, Samsung je pekny priklad, vlastne Samsung tiez vyraba aj mobily :)
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 31.7.201211:10
Ke schopnosti fotografovat musím u této Nokie přiznat, že mě posadila na zadek. Troufám si tvrdit, že stěží by někdo hádal, že to jsou fotky z mobilu a že zoom je vlastně simulován výřezem.
Jo vidět, že když se chce, tak to jde. Výrobci kompaktů by se měli už konečně chytit za frňák a namísto předhánění se v tom kdo má víc barevných variant jedné mýdlové krabičky, kdo přijde s další zbytečnou funkcí, s honbou za MPix a Megazoomy se vrátit k podstatě, tj. k fotografii.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 31.7.201220:33
Svatá pravda, měli by hodit bobek na GPS mapy, stonásobky zoomu, a radši zoptimalizovat své produkty na lepší výkon ­- nebo se situace otočí, a kompakty budou kupovat jen ti co nemají na dobře fotící smartphone.
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 1.8.201217:28
A jako by to někdo načasoval, právě jsem na dé jedničce viděl billboard ukazující na budoucnost: doslovně napsáno ­"Fotoaparát s wifi k mobilu zdarma­". To je vyloženě vztyčený varovný prst.
Odpovědět0  0
jaraba1508 (28) | 31.7.201210:14
Kvalita fotiek je celkom dobra, ale je to uplne neprakticke. Neda sa to drzat, neda sa s tym cvakat tak ako s fotakom a nema to hladacik. Za tuto cenu si radsej kupim Olympus XZ­-1 + fantasticky ­(a drahy­) VF­-2. Ja osobne si urcite nebudem nekupovat neprakticke tablety na prezeranie internetu, neprakticke telefony na fotenie alebo neprakticke a predrazene telky s ovladanim gestami. Mam taky pocit,ze ovladanie elektroniky bude stale horsie a horsie. Ale mozte mat na to iny nazor :­-)
Odpovědět2  1
lt (594) | 31.7.20129:58
Eee .. kedy sa zmenilo oznacovanie megapixelov ? Ked ma raz cip 41mpix, tak je to 41mpix mobil, nie 5mpix. A potom tiez to porovnanie .. kresba a ostrost nie je vecou cipu ale skla :­) Myslim, ze ak do napr. D7000 s dodaju GSM cip, stane sa najlepsie fotiacim CSC mobilom:­)­)­)­) .. proste tym chcem povedat, ze ak je raz solidny cip a solidny svetelny pevny objektiv, je jedno, ci ide o mobil , GPS alebo mikrovlnku. Inak super clanok, porovnanie.
Odpovědět0  0
j. | 31.7.20129:29
zajimalo by me, kde tohleto skonci. Se prumernym sklem staci u zrcadla 6Mpix na tisky A4, pri trose dobre vule na A3. Nerozumim, proc nekdo potrebuje vice nez 40Mpix ... chjo. Vzdyt je to jen onanovani nad velikosti a zbytecne to zabira misto ...
Odpovědět0  7
Milan Šurkala (6657) | 31.7.20129:36
Si přečtěte recenzi, jde o 5MPx fotomobil! Vše je tam vysvětleno. Jak můžete reagovat na něco, co jste vůbec nečetl??
Odpovědět8  0
J. | 31.7.201212:10
Mate pravdu, necetl jsem to poradne. Myslenka tohoto zarizeni je lepsi, nez se na prvni pohled zdalo. Spouste lidem to bude stacit. Muj prispevek vsak nebyl namireny vuci tomuto zarizeni, ale vseobecne vuci navysovani poctu Mpix. PEACE a at se dari ;­-­)
Odpovědět1  0
busy (4706) | 31.7.201223:54
Nokia 808 PureView je ohladom zbytocneho navysovania megapixelov proste vynimka potvrdzujuca pravidlo :)
Odpovědět0  0
ludvik (2) | 31.7.20129:24
Je to náhoda, že na väčšine špecializovaných weboch sa v rovnaký čas zverejní recenzia na ten istý výrobok? Alebo odpisujú jeden od druhého?
Odpovědět0  5
Milan Šurkala (6657) | 31.7.20129:26
Tak si přečtěte recenzi a zjistěte sám, zda je něco opisované. Jsem zvědav na Váš výsledek. Bez přečtení byste takové útoky neměl vynášet ;­-)
Odpovědět1  0
JiVy (1) | 31.7.20129:48
Pro tazatele: Používejte prosím selský rozum!
Je to logické a žádná náhoda. Odborné weby recenzují zajímavé novinky vždy co nejdřívo poté, co se tyto novinky dostanou na veřejnost. Tím je logicky dané, že se recenze objevují vždy na více míste krátce po začátku prodeje. Někdy dokonce prakticky současně, pokud je výrobce schopen novinku dodat redakcím s malým předstihem.
Odpovědět3  0
ludvik (2) | 31.7.201219:35
Pane Šurkala ­- niekde som napísal, že opisujete? O.i. Vašu prácu ktorú odvádzate si vážim. Možno sa Vás to dotklo, ale zbytočne. Tak sa ospravedlňujem.
Len ma záráža, že všetci naraz. Aj keď ­"JiVy­" mi to vysvetlil.
Takže už žiadne reakcie ­- pochopil som.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 31.7.201219:39
Také se omlouvám za trochu přehnanou reakci ;­-)
Odpovědět0  0
Miland | 6.8.201211:48
Viem ze to sem nepatri, ved potom to mozete zmazat. Nikde nevidim ­"tlacitko­" TIP NA CLANOK, tak preto som sa uchylil k tomuto kroku. Zomrel fotograf Karol Kállay. Drzitel mnohych medzinarodnych oceneni. Mienite sa o nom aspon trochu zmienit a spomenut jeho tvorbu? Od foto webu som to ocakaval najneskor do 24 hod od udalosti. Ak o tom neviete, beriem naspat, ak ano, nechapem zdrzanie. http:­/­/ekonomika.etrend.sk­/ekonomika­-slovensko­/zomrel­-fotograf­-karol­-kallay.html
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.