Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nokia Lumia 1020 vs. 808 PureView

28.11.2013, Milan Šurkala, recenze
Nokia nedávno uvedla nový fotomobil Lumia 1020 s nejnovější generací technologie PureView. Přináší mnoho nového, ale proti 808 PureView zmenšila velikost senzoru. Pojďte se s námi podívat, který z těchto fotomobilů je ten lepší.
V této kapitole se budeme věnovat dynamickému rozsahu. Protože se v podstatě nedá nastavit stejnou expozici u obou přístrojů, využil jsem expozičního bracketingu a pak našel dvě nejpodobnější expozice, na kterých budeme studovat výkony obou senzorů.


Nokia 808 PureView dynamický rozsah 1
Nokia 808 PureView, klikněte pro zvětšení


Nokia Lumia 1020 dynamický rozsah 1
Nokia Lumia 1020, klikněte pro zvětšení



Otázkou je, nakolik mají výše uvedené výsledky na svědomí systémy zpracování obrazu a nakolik snímací čip. Nás každopádně zajímají praktické výsledky, tedy výsledné JPEGy. U Nokie 808 PureView je vidět lepší práce v jasech co se týče jemnosti přechodu z kresby do přepalu. Lumia 1020 má přepal o něco náhlejší (zkuste upravit jas v editoru). Pokud jde o stíny, zde při stejné (nebo podobné) expozici novější Lumia 1020 jasně vede. Má mnohem vyšší kontrast, lepší jas a výrazně věrnější barvy. Rovněž v editoru tyto stíny můžete snáze a lépe prosvětlit, byť za cenu jasového šumu.


Nokia 808 PureView dynamický rozsah 2
Nokia 808 PureView, klikněte pro zvětšení


Nokia Lumia 1020 dynamická rozsah 2
Nokia Lumia 1020, klikněte pro zvětšení



Tady jsou dva snímky se shodnou expozicí (pokud jde o jas snímku a ne expoziční hodnoty). Znovu jde vidět, že Lumia 1020 mnohem lépe kreslí ve stínech a obecně má lepší a ostřejší detaily. Nyní se podíváme na snímky, které mají zhruba 2,6× delší expoziční čas (+1,3 EV) vůči snímkům, které vidíte výše.


Nokia 808 PureView dynamický rozsah 3
Nokia 808 PureView, klikněte pro zvětšení


Nokia Lumia 1020 dynamický rozsah 3
Nokia Lumia 1020, klikněte pro zvětšení



Velké překvapení. Lumia 1020 ani zdaleka netáhne tolik k přepalům jako 808 PureView a má i výraznější kontrast ve stínech. Tento fotomobil má i lepší a výraznější barvy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.